Ειδησεογραφικό site

Νέα «καρφιά» Σόιμπλε για Τσίπρα: Ο Τόμσεν μας είπε ότι μέχρι τις εκλογές η Ελλάδα έτρεχε πιο γρήγορα από τις προβλέψεις

41

Στους «θεσμούς» παρέπεμψε το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας σε ξένους ανταποκριτές.

Συγκεκριμένα ο κ. Σόιμπλε απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με πληροφορίες που θέλουν το ΔΝΤ να ζητά νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους δήλωσε: «Είναι φυσιολογικό πριν από καθε συνεδρίαση του Eurogroup να υπάρχουν εικασίες, αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχει μια διαδικασία σε εξέλιξη με τους τρεις Θεσμούς και την Ελλάδα».

Παρέπεμψε δε στους Θεσμούς για την αξιολόγηση της βιωσιμότητάς του και πρόσθεσε ότι ο Πολ Τόμσεν, κατά την πρόσφατη συνάντηση στην Ρίγα, ενημέρωσε τους υπουργούς Οικονομικων ότι μέχρι τις εκλογές η Ελλάδα προχωρούσε γρηγορότερα από ό,τι προέβλεπε το πρόγραμμα και επανέλαβε ότι πρόγραμμα για την Ελλάδα προβλέπει να πέσει το συνολικό χρέος στο 120% ΑΕΠ το 2022.

Σε δηλώσεις του την Τρίτη, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ακόμα πως είναι «επιφυλακτικός» για το αν θα υπάρξει συμφωνία στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup την Δευτέρα 11 Μαΐου, συμπληρώνοντας πάντως πως «οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών είναι πιο αποτελεσματικές».

Ο κ. Σόιμπλε δήλωσε επίσης ότι όντως το ΔΝΤ πρόσφατα προειδοποίησε πως η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας επιδεινώνεται, αλλά αρνήθηκε ότι το ταμείο επέμενε σε περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους.

Μιλώντας στην ένωση ξένων ανταποκριτών στο Βερολίνο, ο Σόιμπλε διέψευσε δημοσιεύματα ότι ο αξιωματούχος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν είχε πει στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης κατά την πρόσφατη συνεδρίασή τους στη Ρίγα ότι η επιστροφή της Ελλάδας σε μια πορεία βιώσιμου χρέους θα απαιτούσε και την ελάφρυνσή του.

«Φυσικά και το ΔΝΤ δεν έκανε τέτοιο σχόλιο», δήλωσε ο Σόιμπλε, τονίζοντας ωστόσο ότι ο Τόμσεν ήταν ξεκάθαρος στο ότι τα οικονομικά της Ελλάδας επιδεινώνονται εξαιτίας ενός διαλείμματος στις μεταρρυθμίσεις, μια εξέλιξη που συνδέεται με τη διενέργεια εκλογών στη χώρα.

Ο Τόμσεν πράγματι είπε ότι τα πράγματα «έχουν δυσκολέψει», είπε ο Σόιμπλε.

Τα σχόλια είναι κλειστά.