Ειδησεογραφικό site

Νέα επικοινωνία Λιου – Τσίπρα τη Δευτέρα – Τι ζήτησε από τον πρωθυπουργό ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ

22

Να συνεχίσει τις αξιόπιστες προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους, ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου, σε νέα τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό τη Δευτέρα.

Όπως ανακοινώθηκε από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, στο τηλεφώνημα με τον κύριο Τσίπρα, ο Τζακ Λιου αναγνώρισε τις τελευταίες ελληνικές προτάσεις, επέμεινε στην ανάγκη να είναι αξιόπιστες, ώστε να αποτελέσουν βάση για συμφωνία το συντομότερον και τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να είναι έτοιμοι να κάνουν το μερίδιο που τους αντιστοιχεί.

Ο κ. Λιου επιβεβαίωσε ότι το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει να εμπλέκεται με όλες τις πλευρές αναφορικά με την «ευαίσθητη», όπως την χαρακτήρισε, κατάσταση στην Ελλάδα. Αναγνωρίζοντας τις τελευταίες μεταρρυθμιστικές προτάσεις της Ελλάδας, τόνισε ότι «είναι επείγον για την Ελλάδα να κάνει μία σοβαρή κίνηση για να φτάσει σε ένα ρεαλιστικό συμβιβασμό με τους πιστωτές της», και ότι ενδεχόμενη αποτυχία «θα προκαλούσε άμεσες δυσχέρειες για την Ελλάδα και αβεβαιότητες για την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία». Ο κ. Λιου υπογράμμισε την ανάγκη  η Ελλάδα να παρουσιάσει αξιόπιστες προτάσεις «που αποτελούν τη βάση για την επίτευξη μίας συμφωνίας το συντομότερο δυνατόν», και ότι «οι Ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να είναι έτοιμοι να κάνουν το μερίδιο που τους αντιστοιχεί σε απάντηση».

Χθες το απόγευμα ώρα Ουάσιγκτον, ο κ. Λιου συνομίλησε επίσης με τον πρόεδρο του Eurogroup και υπουργό Οικονομικών της Ολλανδίας Γερούν Ντάιζελμπλουμ. Στη μεταξύ τους επικοινωνία, σύμφωνα πάντα με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, συζητήθηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις στο ζήτημα της Ελλάδας. Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ τόνισε την άμεση ανάγκη για συμφωνία σε ένα ολοκληρωμένο πακέτο μεταρρυθμίσεων.

Παράλληλα, ο κ. Λιου προέτρεψε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, το πρόεδρο του Eurogroup να συνεχίσει όλες τις προσπάθειες με τους Ευρωπαίους εταίρους ώστε να στηρίξουν την Ελλάδα ώστε να βρει μία δίοδο για την ανάκτηση της ανάπτυξης και τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών της εντός της Ευρωζώνης.

Τα σχόλια είναι κλειστά.