Ειδησεογραφικό site

Μπλόκο στις κατασχέσεις με πληρωμές έναντι

31

Ασπίδα στις κατασχέσεις για χιλιάδες οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων αποτελούν οι «έναντι» πληρωμές που φτάνουν να αντιστοιχούν σχεδόν στο 50% των εσόδων που εισπράττονται από όσους ακόμη παραμένουν σε ρύθμιση και μπορούν να πληρώνουν υπέρογκες μηνιαίες δόσεις.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», οι έναντι καταβολές αποτελούν έναν άτυπο διακανονισμό μεταξύ οφειλετών και ασφαλιστικών ταμείων με την προϋπόθεση ότι όσοι δεν είναι σε ρύθμιση ή έχουν βγει εκτός ρύθμισης, θα δίνουν κάθε μήνα ένα ποσό έναντι της υπόλοιπης ανεξόφλητης οφειλής τους προκειμένου να αξιολογηθούν θετικά και να μη συμπεριληφθούν στη λίστα των υποψηφίων για κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων. Το μέτρο εξυπηρετεί όσους δεν χρειάζονται να πάρουν ασφαλιστική ενημερότητα, από τη στιγμή που δεν εντάσσονται επίσημα σε ρύθμιση χρεών.

Όπως είχε αποκαλύψει η εφημερίδα τον Ιούνιο, οι «έναντι» πληρωμές ξεκινούν από 50 ευρώ το μήνα –όταν πρόκειται για μικρό ύψος οφειλής– ενώ για μεγαλύτερα ποσά η δόση αντιστοιχεί μέχρι και 5% της οφειλής και πάντως βγαίνει κατά πολύ μικρότερη από τις δόσεις των ρυθμίσεων. Το μόνο Ταμείο που δεν εφαρμόζει το διακανονισμό είναι ο ΟΑΕΕ.

Τα έσοδα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) για τον Ιούλιο ήταν 32 εκατ. ευρώ από όσους είναι σε ρυθμίσεις και 25 εκατ. ευρώ από όσους πλήρωσαν «έναντι» εκτός ρυθμίσεων. Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί νέα δεδομένα και εξετάζεται να χορηγείται ασφαλιστική ενημερότητα ακόμη και σε όσους πληρώνουν μικρο-δόσεις χωρίς να είναι ενταγμένοι σε ρύθμιση.

Στην περίπτωση όμως που γίνει αποδεκτή μια τέτοια πρόταση, η ασφαλιστική ενημερότητα θα δίνεται για περιορισμένο ύψος συναλλαγών και με την προϋπόθεση ότι ένα μέρος των χρημάτων που θα πάρουν οι οφειλέτες θα συμψηφίζεται με τις οφειλές τους.

Τα σχόλια είναι κλειστά.