Ειδησεογραφικό site

Μοσκοβισί: Η Ελλάδα έκανε μεγάλες θυσίες και ανακάμπτει – Προαναγγελία για αλλαγές στη λειτουργία της Τρόικας

41

Στις επώδυνες θυσίες του ελληνικού λαού, οι οποίες έχουν οδηγήσει τη χώρα στην ανάκαμψη, αναφέρθηκε ο υποψήφιος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, στη διάρκεια της ακρόασής του ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Προανήγγειλε, παράλληλα, τροποποιήσεις στη λειτουργία της τρόικας, ώστε να λαμβάνονται υπ’ όψιν οι κοινωνικές επιπτώσεις των προγραμμάτων.

Όπως τόνισε ο κ. Μοσκοβισί, οι χώρες που έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα στήριξης, με τις επώδυνες θυσίες που έκαναν, ανακάμπτουν. Οι Έλληνες, οι Κύπριοι, οι Πορτογάλοι, οι Ισπανοί υποβλήθηκαν σε μεγάλες θυσίες, καταβάλλοντας σημαντικές προσπάθειες, ωστόσο τώρα οι χώρες τους ανακάμπτουν, δήλωσε.

Αναφερόμενος ειδικότερα στην Ελλάδα, είπε ότι ο ίδιος εργάστηκε σκληρά για τη διαφύλαξη της ακεραιότητας της Ευρωζώνης και την παραμονή της χώρας στο ευρώ, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα έκανε τεράστιες προσπάθειες με επώδυνες θυσίες για τον πληθυσμό της.

«Περάσαμε νύχτες στο Εurogroup για τη διάσωση της Ελλάδας και τα καταφέραμε, ενώ γνωρίζω το θυμό των Ελλήνων πολιτών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Πιερ Μοσκοβισί, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ήταν απαραίτητες για τη χώρα και την οικονομία. Ωστόσο, αναγνώρισε ότι τα μνημόνια δημιούργησαν πρόβλημα στον κοινωνικό ιστό των χωρών που εφαρμόστηκαν. Στο πλαίσιο αυτό, υπενθύμισε τη δέσμευση του επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ότι στο μέλλον θα λαμβάνεται υπ’ όψιν η κοινωνική διάσταση σε κάθε νέο πρόγραμμα διάσωσης.

Ερωτηθείς για το ρόλο της τρόικας, υποστήριξε ότι έκανε χρήσιμο έργο καθώς απέτρεψε τη χρεοκοπία και υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρξει τροποποίηση στη μεθοδολογία της, με μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση και ευρύτερη κοινωνική διάσταση.

Στη διάρκεια της ακρόασης ο κ. Μοσκοβισί υπογράμμισε επίσης ότι απόλυτη προτεραιότητα της νέας Κομισιόν θα είναι η ανάπτυξη και η απασχόληση. Υποσχέθηκε ότι θα τηρήσει αυστηρά τους δημοσιονομικούς κανόνες για τη μείωση των ελλειμμάτων και του χρέους στα κράτη – μέλη, ωστόσο όπως είπε, δεν μπορεί να υπάρξει μείωση του χρέους χωρίς ανάπτυξη.
Τάχθηκε, επίσης, υπέρ της δημιουργίας ενός μόνιμου προέδρου του Eurogroup.

Τα σχόλια είναι κλειστά.