Ειδησεογραφικό site

«Μοντέλο εκσυγχρονισμού» θεωρούν οι ΗΠΑ την Ελλάδα

40

Την διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση Ομπάμα θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ελλάδα για να προχωρήσει στην ανάπτυξη παρέσχε ο αναπληρωτής βοηθός υφυπουργός Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών για θέματα Ευρώπης, Μάθιου Μάρρει, μιλώντας στο Ελληνικό Επενδυτικό Φόρουμ που συνδιοργανώνεται από το Χρηματιστήριο Αθηνών και το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, στη Νέα Υόρκη.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνομιλία που είχε η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Πένυ Πρίτζκερ, με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, οι οποίοι συζήτησαν, όπως είπε, αρκετά ζητήματα «εμπορικής συνεργασίας» και «επενδυτικού ενδιαφέροντος», επισημαίνοντας ότι «έδωσαν έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στην τεχνολογία». Ο αναπληρωτής βοηθός υφυπουργός Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών μίλησε για «εμπορική διπλωματία» και ότι συμφώνησαν σ’ ένα «σχέδιο δράσης», υπογραμμίζοντας ότι «το οικονομικό και επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα «σημαντικά βήματα» που έχουν γίνει στον τομέα των μεταρρυθμίσεων και στην αναγκαιότητα για συνέχισή τους ώστε να ενισχυθεί η προοπτική της ανάπτυξης, όπως ανέφερε, προσθέτοντας ενδεικτικά: «Η χώρα μου είναι παρούσα για να βοηθήσει στην απάλειψη των εμποδίων». Ο Μάρρει διατύπωσε και την άποψη ότι η Ελλάδα είναι «μοντέλο εκσυγχρονισμού» της οικονομίας, αναφερόμενος παράλληλα στην πρόοδο που επιτεύχθηκε για τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, όπως με το νέο επενδυτικό νόμο.

«Εμπεριστατωμένη και στοιχειοθετημένη» χαρακτηρίστηκε από συνέδρους η ομιλία του προέδρου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Γιώργου Ζανιά, ο οποίος περιέγραψε τη σημερινή εικόνα της ελληνικής οικονομίας, αναδεικνύοντας τα «νέα δεδομένα» που δρομολογούν την ανάπτυξη στην Ελλάδα και προβάλλοντας τη θέση ότι «όσο το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται, τόσο η ρευστότητα θα ενισχύεται».

Ο κ. Ζανιάς επικεντρώθηκε στα «θετικά αποτελέσματα» των διαθρωτικών αλλαγών, σημειώνοντας ότι «οι αλλαγές αυτές, που αποσκοπούν στην ανάπτυξη, αλλάζουν το επενδυτικό κλίμα και υπάρχουν πλέον σημάδια ότι η κρίση φτάνει στο τέλος της». Αναφορές έκανε σε «ζωτικούς τομείς» που συνεισφέρουν στην ενίσχυση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας και ιδιαίτερα στον τουρισμό και στη ναυτιλία, υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχουν και άλλοι εν δυνάμει τομείς και υπηρεσίες που μπορούν να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη».

Ο κ. Ζανιάς τόνισε ότι «η Ελλάδα έχει κάνει εντυπωσιακή πρόοδο και αναμένεται η πρόοδος να συνεχιστεί την περίοδο 2014-2020. Σ’ αυτή την εξαετία, θα φανούν οι καρποί της όλης προσπάθειας που έχει γίνει». Επίσης, ανέφερε ότι «ο τραπεζικός τομέας έχει φτάσει σε πολύ ικανοποιητικό σημείο».

Στο περιθώριο του Φόρουμ δόθηκε συνέντευξη Τύπου από τους προέδρους του Χρηματιστηρίου Αθηνών Σωκράτη Λαζαρίδη και του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Σίμου Αναστασόπουλου. Και οι δυο τους δήλωσαν ότι πρόκειται για ένα «πολύ πετυχημένο» Φόρουμ, που έχει φέτος ως κύριο θέμα του την ανάπτυξη στην Ελλάδα και με βασικό στόχο την στήριξη της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Λαζαρίδης ανέφερε ότι «φέτος, οι συνθήκες είναι σαφώς καλύτερες από πλευράς ενδιαφέροντος, σε σχέση με πέρσι. Το βλέπουμε και στην αύξηση των κερδών που καταγράφει το Χρηματιστήριο Αθηνών, αλλά και στην αύξηση της συμμετοχής των ξένων επενδυτών και η αμερικανική επενδυτική κοινότητα έχει το μεγαλύτερο μερίδιο». Ο κ. Λαζαρίδης επικεντρώθηκε στο «έντονο πρόβλημα της ρευστότητας», αναφέροντας ότι «γενικότερα, οι εξελίξεις είναι θετικές» και «έχει ενισχυθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον από το 2009. Οι τράπεζες τώρα έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο και τώρα βγαίνουν κεφάλαια προς δανεισμό. Η χώρα όμως βρίσκεται σε μια αναπτυξιακή πορεία. Τα σημερινά προβλήματα που φαίνονται, σταδιακά θα λύνονται. Αυτό που πρέπει να ελπίζουμε είναι να ληφθούν αποφάσεις όσο το δυνατό πιο γρήγορα και ουσιαστικά».

Ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι ««η Ελλάδα προσφέρει επενδυτικές ευκαιρίες, καθώς υπάρχει βελτίωση στα μακροοικονομικά μεγέθη, τα ελλείμματα μειώθηκαν δραστικά και η ελληνική οικονομία επιστρέφει φέτος στην ανάπτυξη». Την ίδια άποψη παρουσίασε και σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.

Οι εργασίες του Φόρουμ ξεκίνησαν χθες Τετάρτη στο Harmonie Club του Μανχάταν και συνεχίζονται σήμερα με αρκετές συναντήσεις-συνεδριάσεις.

Στο 3ο Ελληνικό Επενδυτικό Φόρουμ συμμετέχουν φέτος στελέχη 25 εισηγμένων εταιρειών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι οποίοι θα συνεχίσουν σήμερα τις συναντήσεις τους με εκπροσώπους αμερικανικών επενδυτικών ομίλων, τραπεζών, και επιχειρήσεων.

Πηγή: tanea.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.