Ειδησεογραφικό site

«Μισοτιμής» τα ακίνητα των οφειλετών το 2015 – Επιχειρηματίες χάνουν τα σπίτια τους

40

Άγονοι βγαίνουν σχεδόν όλοι οι πλειστηριασμοί ακινήτων που κατά δεκάδες πλέον βγάζει στο «σφυρί» το δημόσιο, για χρέη οφειλετών στην εφορία. Στην πλειονότητά τους πρόκειται για ακίνητα γνωστών επιχειρηματιών οι οποίοι όμως το τελευταίο διάστημα βρίσκονται σε αδυναμία αποπληρωμής των οφειλών τους, ενώ και οι επιχειρήσεις τους έχουν περιέλθει σε καθεστώς αναστολής λειτουργίας ή και χρεοκοπίας. Τα συγκεκριμένα ακίνητα βρίσκονται πλέον στον προθάλαμο του νέου συστήματος εκποίησης ακινήτων που συμφώνησαν το υπουργείο Δικαιοσύνης και η Τρόικα, σύμφωνα με το οποίο στην πρώτη επαναληπτική δημοπρασία θα μπορούν να εκπλειστηριάζονται  στο 50% της αντικειμενικές αξίας τους και, αν αποβεί άκαρπη, τελικά θα εκποιούνται «όσο-όσο», κάτω και από το 1/3 της αξίας τους.

Με την προοπτική αυτή, ούτε τα «κοράκια» δεν κάνουν πια την εμφάνισή τους στα ειρηνοδικεία της χώρας όπου διεξάγονται οι πλειστηριασμοί της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, για ακίνητα οφειλετών του δημοσίου. Φαίνεται πως κρατάνε δυνάμεις για το 2015, όταν θα έχει συσσωρευθεί ένα ικανό στοκ ακινήτων που θα πουλιέται 50% ή και παρακάτω.

Στην ιστοσελίδα της ΓΓΔΕ (www.publicrevenue.gr) φιγουράρουν από χθες 37 ακίνητα που προέρχονται από κατάσχεση και θα εκπλειστηριασθούν μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου 2014. Πρόκειται για ακίνητα φορολογουμένων με μεγάλα χρέη, πολύ πάνω από τα 300.000 ευρώ, προς το Δημόσιο. Στα ακίνητα αυτά περιλαμβάνονται μεζονέτες, βιομηχανικά κτίρια, ξενοδοχεία και αγροτεμάχια.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση γνωστού επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στον κλάδο των κατασκευών. Η ΦΑΕ Θεσσαλονίκης, προχωρά σε πλειστηριασμό ενός διαμερίσματος 163 τ.μ στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Θεσσαλονίκη , στον έβδομο όροφο με τιμή εκκίνησης τις 650.000 ευρώ. Ως ιδιοκτήτης στο πρόγραμμα του πλειστηριασμού εμφανίζεται η ένδειξη «Προδ Εμφιετζόγλου Συμ». «Μάτι» βγάζει και είναι ένα γωνιακό ακίνητο στο Κολωνάκι με τιμή εκκίνησης 4,168 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το πρόγραμμα του πλειστηριασμού εμφανίζεται να ανήκει στην εταιρεία «Καρούζος 4 ΚΑΠΠΑ ΑΕΒΕ». Εντυπωσιακές περιπτώσεις κι αυτές ενός οικοπέδου 238 τ.μ με οικοδομή στα Βριλήσσια έναντι 480.000 ευρώ, ή ενός αγροτεμάχιου 3 στρεμμάτων στη θέση Πουρνάρι Πυλαίας Θεσσαλονίκης έναντι 400.000 ευρώ, κ.ά.

Ως τώρα οι πλειστηριασμοί βγαίνουν άγονοι γιατί βάσει νόμου απαγορεύεται να πωληθούν κάτω από την αντικειμενική αξία, που λόγω κρίσεως είναι πλέον πολλαπλάσια της εμπορικής. Αυτό αλλάζει πλέον, μετά τη συμφωνία με την Τρόικα να εκποιούνται σε τιμή εκκίνησης τουλάχιστον στα 2/3 της αντικειμενικής, ενώ στη συνέχεια θα πέφτει στο 50% και τελικά, στην τρίτη διαδικασία πλειστηριασμού, σε όποια τιμή ορίσει το δικαστήριο.

Τα σχόλια είναι κλειστά.