Ειδησεογραφικό site

«Βροχή» δημοσκοπήσεων δείχνει κλείσιμο της «ψαλίδας» ΣΥΡΙΖΑ – Ν.Δ.

41

Σε αντιστροφή της τάσης διεύρυνσης της διαφοράς υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ οδηγούν οι τελευταίες ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, καθώς για πρώτη φορά τους τελευταίους οκτώ μήνες η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται να κλείνει την «ψαλίδα», καλύπτοντας ένα μέρος της απόστασης που τη χωρίζει από την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία, ωστόσο, διατηρεί ένα ευκρινές προβάδισμα της τάξης του 3,6% στην πρόθεση ψήφου.

Η εξέλιξη αυτή, όπως αποτυπώνεται στη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» από την εταιρεία Alco, είναι συμβατή με τα ευρήματα της έρευνας που δείχνουν ισχυροποίηση της πλειοψηφικής τάσης στην κοινωνία κατά των πρόωρων εκλογών και υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, την ίδια ώρα που το πρόσωπο του προτεινόμενου υποψηφίου δεν θεωρείται από την κοινή γνώμη ως η επιλογή που εντέλει θα αποτρέψει τις κάλπες.

Σε υψηλά επίπεδα κυμαίνεται το ποσοστό των πολιτών που αξιολογεί θετικά την απόφαση για επίσπευση της προεδρικής εκλογής, με το 58% να υποστηρίζει την άποψη ότι «σωστά έπραξε ο Αντώνης Σαμαράς», έναντι του 23% που πιστεύει ότι «ήταν μια λανθασμένη πρωτοβουλία».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, που συγκεντρώνει την προτίμηση του 27,6% παραμένει σταθερά πρώτος, αλλά για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2014 οπότε στις διαχρονικές έρευνες της Alco πέρασε μπροστά από τη Νέα Δημοκρατία στην πρόθεση ψήφου, παρουσιάζει μια ελαφρά υποχώρηση, η οποία σε συνδυασμό με με την αυξημένη συσπείρωση που παρουσιάζει η μεγαλύτερη κυβερνητική παράταξη περιορίζει στο 3,6% τη μεταξύ τους διαφορά που στην αμέσως προηγούμενη δημοσκόπηση είχε φτάσει το 4,8%.

Η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 24%, έναντι 27,6% του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τρίτο κόμμα αναδεικνύεται το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 5%.

Από τα υπόλοιπα κόμματα, η Χρυσή Αυγή παραμένει στην τρίτη θέση με 5,6% (+0,2%) και ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 5% (+0,3%), το ΚΚΕ με 4,4% (+0,1%), το ΠΟΤΑΜΙ με 4,1% (-0,2%), οι ΑΝ.ΕΛ. με 2,9% (-0,4%), τα οποία φαίνεται ότι, υπό τις παρούσες συνθήκες, θα χρειαστεί να δώσουν μάχη για την είσοδό τους στην επόμενη Βουλή που παρουσιάζει χαμηλή συσπείρωση της τάξης του 25%, αφού ένας στους τέσσερις παλαιούς ψηφοφόρους κατευθύνεται προς τον ΣΥΡΙΖΑ και αντίστοιχο ποσοστό κινείται προς τη ΝΔ.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Κάπα Research για το «Βήμα της Κυριακής», η ΝΔ έχει μειώσει τη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ στο 2,8%, από 3,6% τον προηγούμενο μήνα.

Στην πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται σε ποσοστό 25,5%, ενώ η Ν.Δ. στο 22,7%.

Το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί με 6,7%, το Ποτάμι με 6%, η «Χρυσή Αυγή» με 5,9% και το ΚΚΕ, με ποσοστό της τάξης του 5,8%.

Η ΔΗΜΑΡ, ως αυτόνομη οντότητα, καταγράφει αμελητέα ποσοστά και φαίνεται να συντρίβεται.

Το 57,8% ζητεί εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, ενώ Πρόεδρο από νέα Βουλή, μετά την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών επιθυμεί το 36,5% των ερωτηθέντων.

Σε ερώτηση εάν έχει αποφευχθεί ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από το ευρώ, το 59,1% των ερωτηθέντων απαντά αρνητικά, ενώ το 33,6% απαντά θετικά.

Τα σχόλια είναι κλειστά.