Ειδησεογραφικό site

Τελικά κατέβασαν τους διακόπτες οι συνδικαλιστές-Εκτός συστήματος 13 μονάδες της ΔΕΗ-Οδηγίες προς τους καταναλωτές

43

Κατέβασαν τους διακόπτες τελικά οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, κάνοντας πράξη τις απειλές τους για σκληρή στάση έναντι των σχεδιασμών της κυβέρνησης για την πώληση της μικρής ΔΕΗ.

Ξεκινώντας από τα μεσάνυχτα 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις, βγάζουν εκτός συστήματος πρώτα τις εγκαταστάσεις εκείνες που θα παραχωρηθούν σε ιδιώτες, με βάση το νομοσχέδιο για την “Μικρή ΔΕΗ”.

Ήδη από τις πρώτες πρωινές ώρες έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας έχουν τεθεί 13 θερμοηλεκτρικές Μονάδες – λιγνιτικές και Φυσικού Αερίου – συνολικής ισχύος περίπου 2.700 MW.

Ως εκ τούτου είναι πια πολύ πιθανό ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, να προχωρήσει, μέσα στις επόμενες ώρες, σε προγραμματισμένες και κατά το δυνατόν προσωρινές διακοπές ρεύματος, κατά τρόπο ώστε να αποφευχθεί ένα ενδεχόμενο μπλάκ-άουτ. Ήδη σε ανακοίνωσή του ο ΔΕΔΔΗΕ έχει καταστήσει σαφές πως θα δρομολογήσει διακοπές ρεύματος, εφόσον αυτό χρειαστεί. Αλλά στην ανακοίνωσή του δεν αναφέρει μέχρι πότε θα διαρκέσουν αυτές οι διακοπές ρεύματος, παρά μόνον ότι θα πραγματοποιηθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι διακοπές ρεύματος σε όλη τη χώρα θα έχουν διάρκεια τουλάχιστον μισής ώρας σε πρώτη φάση και ως πιθανότερες ώρες – πιο “κρίσιμες” για το σύστημα – θεωρούνται το μεσημέρι (από τις 11 έως τις 4) και το απόγευμα (από τις 6 έως τις 10 το βράδυ). Σε κάθε περίπτωση ουδείς μπορεί να προβλέψει πώς θα αντιδράσει το σύστημα εάν πρώτα δεν δοκιμαστεί στις ώρες της μεγάλης κατανάλωσης.

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΔΕΔΔΗΕ δήλωσε, μιλώντας το πρωί στο MEGA, ότι μέχρι το μεσημέρι θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα διακοπών ρεύματος, τονίζοντας ότι δεν θα ξεπερνούν την μισή με μία ώρα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Σωματείου Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ΔΕΗ «Σπάρτακος» Γ. Αδαμίδης, επιβεβαίωσε, μιλώντας στον Βημα Fm, ότι περισσότερες από τις μισές μονάδες έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, ωστόσο σημείωσε ότι οι διακοπές δεν θα είναι μεγάλης διάρκειας.

Οδηγίες προς καταναλωτές για το πρόγραμμα διακοπών ρεύματος

Τόσο η ΔΕΗ, όσο και ο ΔΕΔΔΗΕ εξέδωσαν αναλυτικές οδηγίες αναφορικά με την περίσταση στις οποίες σημειώνουν ότι το πρόγραμμα των περικοπών στην ηλεκτροδότηση θα ανακοινώνεται τακτικά. Παράλληλα όμως ζητούν από τους πολίτες να αποφεύγουν τη χρήση ανελκυστήρων καθ’ όλη τη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εγκλωβισμού τους, όπως επίσης να θεωρούν πως όλες οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις και συσκευές βρίσκονται διαρκώς «υπό τάση», καθώς το ρεύμα μπορεί να επανέλθει ανά πάσα χρονική στιγμή.

Για τα άτομα που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη, ο ΔΕΔΔΗΕ συνιστά να επισκεφθούν άμεσα το πλησιέστερο στην περιοχή τους νοσοκομείο, διαφορετικά να επικοινωνήσουν με το κέντρο βλαβών της περιοχής τους, στα τηλέφωνα που αναγράφονται στο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.

Παράλληλα, ο ΔΕΔΔΗΕ απευθύνει έκκληση προς όλους τους καταναλωτές, να περιορίσουν στο ελάχιστο δυνατό, τη χρήση ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών, κυρίως κατά τις ώρες αιχμής της ζήτησης, δηλαδή από 11:00 έως 16:00 και από 20:00 έως 22:00.

Συνεχίζεται η κόντρα κυβέρνησης -συνδικαλιστών

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση και η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ δεν δείχνουν να έχουν βρει κάποιο σημείο επαφής. Η κυβέρνηση έχει αφήσει ανοικτό ακόμα και το ενδεχόμενο της επιστράτευσης, ενώ και οι συνδικαλιστές δεν δείχνουν διάθεση υποχώρησης. Μάλιστα η ΓΕΝΟΠ έχει προγραμματίσει για το απόγευμα συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της ΔΕΗ στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Χαλκοκονδύλη.

Κινητοποιήσεις θα γίνουν και σε όλους τους Ατμοηλεκτρικούς Σταθμούς ΑΗΣ (Αγίου Δημητρίου, Καρδιάς, Αμυνταίου και Μελίτης στη Δυτική Μακεδονία), σε όλα τα ορυχεία (λεκανοπέδιο Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Φλώρινας, καθώς και εκείνα του Νοτίου Πεδίου, της Καρδιάς, της Μαυροπηγής και του Αμυνταίου), στα υδροηλεκτρικά έργα του Πολυφύτου, της Σφηκιάς, του Εδεσσαίου και του Άγρα, στον ΑΗΣ Κομοτηνής, το υδροηλεκτρικό έργο του Θησαυρού στη Δράμα, το υδροηλεκτρικό έργο στο Πουρνάρι της Άρτας και σε όλο το υδροηλεκτρικό σύστημα του Αλιάκμονα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.