Ειδησεογραφικό site

Μητρόπουλος: Αδυνατίζει πλέον η προσδοκία του δημοψηφίσματος

31

Με αφορμή την κοινή δήλωση Τσίπρα-Γιούνκερ και την χρησιμοποίηση του όρου «αξιολόγηση», ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος δήλωσε πως πλέον αδυνατίζει η προσδοκία ενός δημοψηφίσματος.

Μιλώντας στον Real, o κ. Μητρόπουλος εξήγησε τι εννοεί: «Η λέξη »αξιολόγηση» έπρεπε να είχε αποφευχθεί κατά την άποψή μου και θεωρώ ότι η αποδοχή αυτής της λέξης ίσως και σημαίνει ότι πια η προσδοκία του δημοψηφίσματος, που πρώτος είχα θέσει και είχα τεκμηριώσει την αναγκαιότητα και τη στόχευση, μπορεί πια να αδυνατίζει ως στόχευση της Αριστεράς, ο θεσμός του δημοψηφίσματος».

Και πρόσθεσε: «Είναι μία προώθηση συμφωνίας εντός της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου με αποδοχή κεντρικών θέσεων της συμφωνίας αυτής και του προγράμματος. Υπό αυτή την έννοια θεωρώ ότι πια τα μέτρα τα οποία συζητούνται στο Brussels Group κατατείνουν στο να ολοκληρώσουν οι θεσμοί την λέξη «αξιολόγηση» που ήταν η μεγάλη εκκρεμότητα και στην προηγούμενη κυβέρνηση».

Στο ερώτημα αν αδυνατίζει το δημοψήφισμα επειδή η κυβέρνηση οπισθοχωρεί στις κόκκινες γραμμές της ο αντιπρόεδρος της Βουλής τόνισε:

«Όχι, δεν είναι ότι οπισθοχωρεί, που έτσι κι αλλιώς η αποδοχή του να γίνει αξιολόγηση γιατί αυτός ήταν ο κεντρικός στόχος, εκβιασμός των δανειστών, θεωρώ ότι από τη στιγμή που επέλεξε ο πρωθυπουργός, που έχει και την προνομία, να κάνει κεντρική πολιτική κατά τον τρόπο που εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησης και μέσα από την ανακοίνωσή του με τον Γιουνκέρ πάμε σε κεντράρισμα στην κεντρική πολιτική συζήτηση επί του ελληνικού ζητήματος κάτι που ενδεχομένως ένα θεσμός όπως το δημοψήφισμα που θα ισχυροποιούσε τη θέση της κυβέρνησης για καλύτερο αποτέλεσμα, ενδεχομένως αυτό να πάει πια…».

Ο κ. Μητρόπουλος αναφέρθηκε στο θέμα των διαπραγματεύσεων και απάντησε, μεταξύ άλλων, στο ερώτημα αν υπάρχει πεδίο σύγκλισης ώστε να κλείσει τις επόμενες ημέρες ή υπάρχουν ακόμα πολλά θέματα-αγκάθια.

«Μετά την υπογραφή της συμφωνίας της 20ής Φλεβάρη η μόνη επιλογή για την κυβέρνησή μας είναι η συμφωνία. Αυτό που είπε ο πρωθυπουργός έντιμος συμβιβασμός, που εμπεριέχει κάποια δόση μνημονίου και ο έντιμος συμβιβασμός. Αρα λοιπόν δεσμεύτηκε η κυβέρνηση μετά την 20ή Φλεβάρη να αναζητήσει τον έντιμο συμβιβασμό, δηλαδή συμφωνία όχι ρήξη, μέσα στα πλαίσια του ισχύοντος προγράμματος, με κάποια επιλογή μέτρων, μεταρρυθμίσεων», είπε.

Και πρόσθεσε: «Αρα λοιπόν και με αυτές τις τελευταίες κινήσεις που έχει κάνει η κυβέρνηση, αυτή είναι η επιλογή της απ’ ότι κατάλαβα και σήμερα που προέδρευα στις 2 ερωτήσεις που απάντησε ο κ. πρωθυπουργός, φαίνεται ότι αναζητά συμβιβασμό στα πλαίσια του ισχύσαντος προγράμματος και του περιεχομένου της συμφωνίας της 20ής Φλεβάρη. Διότι η συμφωνία που τότε υπέγραψε η κυβέρνηση απέκλειε ρήξη, διότι και η κοινωνία μας και οι πολιτικές δυνάμεις δεν μπορούν να διαχειριστούν τις συνέπειες μιας ρήξης με τους δανειστές σε αυτή την συγκυρία».

Τα σχόλια είναι κλειστά.