Ειδησεογραφικό site

Μητέρα και γιος αγκαλιασμένοι 4.000 χρόνια

32

 

Στη συγκινητική ανακάλυψη μιας στοργικής αγκαλιάς 4.000 ετών ανάμεσα σε μια μητέρα και το παιδί της προχώρησαν Κινέζοι αρχαιολόγοι. Πιστεύεται πως η μητέρα προσπαθούσε να προστατέψει το παιδί της κατά τη διάρκεια ενός καταστροφικού σεισμού, που έπληξε την επαρχία της Qinghai, στην κεντρική Κίνα, γύρω στο 2.000 π.Χ.

Οι σκελετοί ανακαλύφθηκαν σε έναν αρχαιολογικό χώρο με την ονομασία «Πομπηία της Ανατολής» και ανήκουν στην πρώιμη Εποχή του Χαλκού, σύμφωνα με την Daily Mail.
Όπως σχολιάζουν οι ειδικοί, η περιοχή χτυπήθηκε από έναν σεισμό και από πλημμύρα του Κίτρινου Ποταμού, αλλά δεν είναι σε θέση να ξέρουν τις ακριβείς διαστάσεις της καταστροφής. Τονίζουν, όμως, πως καταστράφηκε ολοκληρωτικά η γύρω περιοχή, ενώ συγκρίνουν το εν λόγω συμβάν με την Πομπηία, μολονότι η καταστροφή στην περιοχή Laija, όπως ονομάζεται, χρονολογείται 2.000 χρόνια πριν την αρχαία Ρωμαϊκή πόλη.

Οι φωτογραφίες που έδωσαν στη δημοσιότητα οι αρχαιολόγοι δείχνουν πως η μητέρα ήταν γονατιστή και κοιτούσε προς τα επάνω, αγκαλιάζοντας το μικρό παιδί της. Οι αρχαιολόγοι ισχυρίζονται πως το παιδί ήταν αγόρι.

Ανάμεσα στους πολλούς ακόμα σκελετούς, που βρέθηκαν στην ίδια περιοχή, παρατηρήθηκε κι άλλο αγκαλιασμένο ζευγάρι σκελετών, αυτή τη φορά ξαπλωμένο στο έδαφος.

Η περιοχή Lajia, που πέρασε αυτήν την ανείπωτη καταστροφή, είναι εξαιρετικά καλοδιατηρημένη, επιτρέποντας στους αρχαιολόγους να σχηματίσουν την εικόνα του ολέθρου που έζησαν οι ντόπιοι πριν 4.000 χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί πως η Lajia αποτελεί τον μεγαλύτερο χώρο που έχει υποστεί καταστροφή στην Κίνα και ανασκάφτηκε σε σχεδόν 40.000 τετραγωνικά πόδια, ενώ ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Η ανασκαφή έχει ιδιαίτερη ιστορική σημασία, διότι κατέχει στοιχεία για τον πρώιμο πολιτισμό της Εποχής του Χαλκού. Η ομάδα των αρχαιολόγων παρουσίασε τα ευρήματά τους σε ακαδημαϊκό συνέδριο στην επαρχία Gansu, βορειοδυτικά της Κίνας, νωρίτερα αυτόν το μήνα.
Οι σκελετοί, αυτή την περίοδο εκτίθενται στο Μουσείο Ευρημάτων της Lajia.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.