Ειδησεογραφικό site

Με «Hungarexit» απειλεί ο Γιούνκερ αν επανέλθει η θανατική ποινή

23

Λίγες εβδομάδες πριν ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προσφώνησε τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν: «Χαίρε, δικτάτορα», σε μία προσπάθεια να χαριτολογήσει. Ή μήπως όχι;

Σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής της Κομισιόν στην γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung αν η Βουδαπέστη επαναφέρει τη θανατική ποινή αυτό μπορεί να αποτελέσει λόγο… διαζυγίου.

Ο Γιούνκερ προειδοποίησε την Ουγγαρία πως μπορεί να βγει εκτός ΕΕ αν προχωρήσει στις προτάσεις για επαναφορά της εσχάτης των ποινών.

«Λόγο για διαζύγιο. Ένα από τα πολιτικά πιστεύω μου είναι και θα είναι το όχι στη θανατική ποινή. Όποιος εντάξει τη θανατική ποινή δεν έχει θέση στην Ευρωπαϊκή Ενωση», δήλωσε ο Γιούνκερ.

Επισημαίνεται, πως ο Ορμπάν δεν διατηρούσε ιδιαίτερα θερμές σχέσεις με Ευρωπαίους εταίρους για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, εξαιτίας της στενής επαφής του με την Ρωσία και την αυστηρή πολιτική του.

Βέβαια, η κυβέρνηση της χώρας επισημαίνει πως δεν σκοπεύει να επανεντάξει τη θανατική ποινή, διευκρινίζοντας ότι έχει έρθει στην επιφάνεια το ζήτημα μόνο γιατί συζητείται εκτενώς ανάμεσα στους πολίτες.

Την ίδια ώρα, ο Ορμπάν δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συνομιλήσει με τις Βρυξέλλες αλλά τάσσεται εναντίον σε όποιον θέλει να οδηγήσει τη χώρα εκτός ΕΕ και ΝΑΤΟ. «Για εμάς τους Ούγγρους είναι οικογένειά μας», είπε χαρακτηριστικά.

Τα σχόλια είναι κλειστά.