Ειδησεογραφικό site

Με τα νεύρα του Μαξίμου παίζει η Τρόικα: Ζητάει να αποσυρθεί η ρύθμιση οφειλών σε 100 δόσεις – Τι απαντά η Κυηβέρνηση

32

troikaΝέο… χαστούκι φαίνεται πως έριξαν οι δανειστές στην κυβέρνηση, καθώς λίγες ώρες πριν από την καθοριστική συνεδρίαση του Eurogroup της Πέμπτης, μια επιστολή της Τρόικα έβαλε «φωτιά» στο Μαξίμου.

Oι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν από τον υπουργό Οικονομικών να αποσύρει τις διατάξεις για τη ρύθμιση των οφειλών προς το Δημόσιο, ενώ, το ίδιο φέρεται να ζητούν και για τις προτάσεις για τα «κόκκινα» δάνεια.

Οι επικεφαλής της Τρόικα εκτιμούν ότι το δημοσιονομικό κόστος ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ τουλάχιστον το 2015. Το ποσό αυτό προστίθεται στο εκτιμώμενο από την τρόικα -ήδη υπάρχον- δημοσιονομικό 1,5 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ύψος του σε επίπεδα λίγο πάνω από τα 2,5 δισ. και είναι αδύνατο να καλυφθεί με νέα μέτρα.

Εκτός από τη ρύθμιση οφειλών μέχρι και σε 100 δόσεις σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, που έχει ήδη ψηφιστεί και είναι νόμος του κράτους, οι εκπρόσωποι των δανειστών αναφέρονται και στη ρύθμιση Δένδια για τα «κόκκινα» δάνεια, στην οποία προβλέπεται περαιτέρω διαγραφή των προσαυξήσεων από οφειλές στο Δημόσιο για όσους θελήσουν να διευθετήσουν τα χρέη τους προς τις τράπεζες.

Μάλιστα, η Τρόικα στην επιστολή της επισημαίνει ότι αν και οι ρυθμίσεις έχουν δημοσιονομικές επιπτώσεις, κατατέθηκαν στη Βουλή χωρίς να έχει προηγηθεί η αναγκαία διαβούλευση με τους εκπροσώπους των πιστωτών.

Εκνευρισμός και ανησυχία στο Μαξίμου

Οι εκτιμήσεις για το κόστος και η απαίτηση της Τρόικα, σύμφωνα με την εφημερίδα, προκάλεσαν εκνευρισμό στην κυβέρνηση, η οποία, στην παρούσα φάση, δεν δείχνει διατεθειμένη να αποσύρει τις ρυθμίσεις. Κάτι τέτοιο θα ήταν και καταστροφικό πολιτικά, καθώς, η ρύθμιση, εκτός του ότι έχει ψηφιστεί, αποτέλεσε τη ναυαρχίδα των υποσχέσεων του Μαξίμου και κυρίως του πρωθυπουργού, ο οποίος, από τη ΔΕΘ και μετά, την… ανακοίνωνε σχεδόν σε κάθε ομιλία του.

Το Γενικό Λογιστήριο «τρέχει» εκ νέου τις δικές του εκτιμήσεις για την επίπτωση των ρυθμίσεων στα έσοδα, προκειμένου κατά τις διαπραγματεύσεις να αποδείξει ότι η εκτίμηση της τρόικας είναι υπερβολική.

Στην κυβέρνηση ελπίζουν ότι οι υπερβολές της τρόικας είναι μέρος της διαπραγματευτικής τακτικής της ενόψει της επικείμενης αξιολόγησης. Βάζει, δηλαδή, στο τραπέζι το μεγάλο δημοσιονομικό κενό προκειμένου να ασκήσει πιέσεις και θα το συρρικνώσει στη συνέχεια, εάν η κυβέρνηση δεχθεί να εφαρμόσει άλλες μεταρρυθμίσεις.

Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει κανονικά στην εφαρμογή της πολυαναμενόμενης ρύθμισης με τις 100 δόσεις, ακόμα και παρά τις αντιρρήσεις της Τρόικας, δηλώνει με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η ρύθμιση είναι πλέον Νόμος το Κράτους και θα εφαρμοστεί ενώ μόνο για τυχόν λεπτομέρειες και επί μέρους θέματα μπορεί να υπάρξει πλέον συνεννόηση με την Τρόικα.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών

Η ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών προς το Δημόσιο με διακανονισμό έως και 100 δόσεων είναι νόμος του κράτους και θα εφαρμοστεί. Η συζήτηση με την τρόικα είναι διαρκής και περιλαμβάνει ένα ευρύ πεδίο θεμάτων με στόχο τη μέγιστη αποτελεσματικότητα των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης.

Μητσοτάκης: Η ρύθμιση πρέπει να εφαρμοστεί

Η ρύθμιση για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών σε μέχρι και 100 δόσεις έχει ψηφιστεί από την Ελληνική Βουλή και πρέπει να εφαρμοσθεί, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι η στάση της Τρόικας ενδεχομένως να εντάσσεται στις γνωστές πιέσεις που ασκούνται παραμονές της έναρξης διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης σημείωσε πως ο ίδιος δεν έχει γίνει αποδέκτης κάποιας ένστασης από την Τρόικα για το ζήτημα, αν και δεν είναι αρμόδιος για το ζήτημα όπως είπε.

Σχετικά με τις δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πως το ελληνικό πρόγραμμα δεν είναι δυνατό να ολοκληρωθεί καθώς δεν έχουν τελειώσει οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ο καθένας απευθύνεται σε όλα τα ακροατήρια με τα οποία συνομιλεί. Αυτό που λέμε όλοι είναι να τελειώσει η διαπραγμάτευση και να πάμε στο επόμενο βήμα, συνέχισε, και τόνισε πως η διαπραγμάτευση πρέπει να κλείσει μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου, οπότε είναι προγραμματισμένο το τελευταίο τακτικό Eurogroup του έτους, για να προχωρήσουμε και το επόμενο βήμα.

Για τις μειώσεις αποδοχών στο Δημόσιο είπε ότι ο ίδιος εισηγείται την ανάγκη να υπάρξει ελαφρώς χαμηλότερος εισαγωγικός μισθός για μια διετή δοκιμαστική περίοδο. Σημείωσε πως η Τρόικα έθεσε ένα ζήτημα εξίσωσης πρώτου μισθού δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, στα 586 ευρώ επί 14.

ΠΑΣΟΚ: Να εκδοθεί άμεσα η εγκύκλιος για τις 100 δόσεις

Την άμεση έκδοση εγκυκλίου από τις αρμόδιες αρχές, με την οποία θα εφαρμοστεί ο νόμος του κράτους για τη δυνατότητα εξόφλησης των φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών σε 100 δόσεις, ζητά με ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ.

«Η διάταξη με την οποία δίδεται η δυνατότητα εξόφλησης των φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών των πολιτών σε 100 δόσεις, ψηφίστηκε μετά από πρόταση του ΠΑΣΟΚ και πολύμηνες προσπάθειες της Κυβέρνησης» αναφέρει η ανακοίνωση και συνεχίζει: «Αποτελεί νόμο του κράτους και πρέπει να εφαρμοσθεί χωρίς καθυστερήσεις. Καλούμε τις αρμόδιες αρχές να εκδώσουν άμεσα την εγκύκλιο εφαρμογής της.

Όσο αφορά δε την ρύθμιση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων η διάταξη που έρχεται στη Βουλή στις αρχές της ερχόμενης βδομάδας θα ψηφιστεί και θα εφαρμοστεί κανονικά».

ΣΥΡΙΖΑ: Η τρόικα «προσγειώνει» τον πρωθυπουργό

«Η κυβέρνηση εισπράττει τα αποτελέσματα των επιλογών της», σχολιάζει το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα με τις 100 δόσεις.

«Την ίδια στιγμή που ο πρωθυπουργός εξαγγέλλει την είσοδο της χώρας στη μετά μνημόνιο εποχή, η τρόικα τον προσγειώνει μέσω e-mail απαγορεύοντάς του να έχει γνώμη για το κρίσιμο θέμα των ρυθμίσεων στο δημόσιο. Η κυβέρνηση όμηρος της μέχρι τώρα στρατηγικής της εισπράττει τα αποτελέσματα των επιλογών της» αναφέρει η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη καταθέσει από το βήμα της ΔΕΘ τη δικιά του πρόταση για το ζήτημα των ληξιπρόθεσμων χρεών η οποία, σε αντίθεση με ό,τι υποστηρίζει η κυβέρνηση, λαμβάνει υπόψη της το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των οφειλετών» αναφέρει και καταλήγει λέγοντας ότι «για τον ΣΥΡΙΖΑ το θέμα της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία δεν μπαίνει υπό διαπραγμάτευση με παράγοντες και κέντρα εκτός χώρας».

ΔΗΜΑΡ: Η κυβέρνηση να αποκρούσει την τρόικα για τις 100 δόσεις

Σχολιάζοντας τα σχετικά δημοσιεύματα για το θέμα η Αγίου Κωνσταντίνου καλεί την κυβέρνηση να αποκρούσει την απαίτηση της τρόικα για κατάργηση της ρύθμισης.

Η οικονομική δυνατότητα των Ελλήνων έχει ξεπεράσει τα όρια της αναφέρει, ενώ κάνει λόγο
για «υπεραισιοδοξία» που καλλιεργήθηκε περί τέλους του μνημονίου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ αναφέρει τα εξής:

«Ο νέος γύρος απαιτήσεων της τρόικας αποκαλύπτει πόσο απέχει από την πραγματικότητα η υπεραισιοδοξία που καλλιεργείται για το «τέλος του μνημονίου».

Η κυβέρνηση οφείλει να αποκρούσει κάθε ιδέα απόσυρσης του μέτρου των 100 δόσεων για τις οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, καθιστώντας απολύτως σαφές στους δανειστές ότι τόσο η φοροδοτική ικανότητα, όσο και η οικονομική δυνατότητα των Ελλήνων πολιτών έχει εξαντληθεί».

 

Πηγή: iefimerida.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.