Ειδησεογραφικό site

Με αμετάκλητο βούλευμα παραπέμφθηκε στο Ειδικό Δικαστήριο ο Γ. Παπακωνσταντίνου για τη λίστα Λαγκάρντ

324

 Στο Ειδικό Δικαστήριο παραπέμφθηκε οριστικά και αμετάκλητα να δικαστεί ο πρώην τσάρος της οικονομίας Γιώργος Παπακωνσταντίνου για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Αντίθετα, απαλλάσσονται ομόφωνα όλα τα συγγενικά πρόσωπα του κ. Παπακωνσταντίνου.

Η δίκη, σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών πρέπει να ξεκινήσει πριν την 11η Φεβρουαρίου 2015, εκτός και αν στηθούν κάλπες…

Το Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου με αμετάκλητο βούλευμά του παραπέμπει στο Ειδικό Δικαστήριο τον κ. Παπακωνσταντίνου.

Αντίθετα δεν παραπέμπονται τα ξαδέλφια του Ελένη Παπακωνσταντίνου, ο σύζυγός της Συμέων Σικιαρίδη, και ο Ανδρέας Ρωσσώνης (σύζυγο της εξαδέλφης του πρώην υπουργού Μαρίνας) που αρχικά βαρυνόντουσαν με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας στη νόθευση δημοσίου εγγράφου που αποδίδεται ότι διέπραξε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών κατά πλειοψηφία (4-1) είναι αντιμέτωπος με τα αδικήματα της νόθευσης δημοσίου εγγράφου και της απόπειρας απιστίας και δεν παραπέμπεται ομόφωνα για παράβαση καθήκοντος.

Υπενθυμίζεται ότι στον κ. Παπακωνσταντίνου, μετά την απολογία του επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της καταβολής εγγύησης ύψους 30.000 ευρώ και της υποχρεωτικής εμφάνισης το πρώτο 15νθήμερο κάθε μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του.

Αντίθετα, μετά την απολογία τους είχαν αφεθεί ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους τα συγγενικά πρόσωπα (συμμέτοχοι) του πρώην υπουργού Οικονομικών.

Ο δρόμος προς το Ειδικό Δικαστήριο

Το βούλευμα που εκδόθηκε είναι αμετάκλητο (δεν υπόκειται δηλαδή σε κανένα ένδικο μέσο) και θα επιδοθεί μέσα στις επόμενες 10 ημέρες στον κ. Παπακωνσταντίνου και τον Πρόεδρο της Βουλής.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Βουλής σε δημόσια συνεδρίαση θα κληρώσει μεταξύ των μελών του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου Επικρατείας, δεκατρία τακτικά και έξι αναπληρωματικά μέλη για τη συγκρότηση του Ειδικού Δικαστηρίου.

Στην κληρωτίδα δεν θα μπουν τα ονόματα των δικαστών που προήχθησαν σε Συμβούλους Επικρατείας και Αρεοπαγίτες μετά την υποβολή της πρότασης για άσκηση δίωξης κατά του κ. Παπακωνσταντίνου και των συγγενικών του προσώπων. Όπως δεν θα μπουν τα ονόματα των μελών του Δικαστικού Συμβουλίου που χειρίστηκαν μέχρι τώρα την υπόθεση.

Παράλληλα, στην ίδια συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής θα κληρωθεί ο Εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου και ο αναπληρωτής του. Η κλήρωση του Εισαγγελέας θα είναι μεταξύ των μελών της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.

Από το Άρειο Πάγο τακτικά μέλη θα είναι επτά και από το ΣτΕ έξι. Καθήκοντα Προέδρου του Ειδικού Δικαστηρίου θα ασκήσει ο ανώτερος σε βαθμό από τα μέλη του Αρείου Πάγου, ενώ, σε περίπτωση ομοιόβαθμων, πρόεδρος θα είναι ο αρχαιότερος των Αρεοπαγιτών.

Αμέσως μετά την κλήρωση των ονομάτων ο Πρόεδρος της Βουλής θα αποστείλει στον Πρόεδρο του Ειδικού Δικαστηρίου το σχετικό πρακτικό της Ολομέλειας με τα ονόματα των τακτικών και των αναπληρωματικών μελών του Ειδικού Δικαστηρίου.

Με τη σειρά του ο Πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου μόλις λάβει από τη Βουλή τη λίστα των μελών του Ειδικού Δικαστηρίου πρέπει να προσδιορίσει σε διάστημα από 40 έως 60 ημέρες την ημερομηνία της δικασίμου κατά την οποία θα ξεκινήσει η δίκη.

Με άλλα λόγια, η δίκη στο Ειδικό Δικαστήριο πρέπει να ξεκινήσει έως την 11η Φεβρουαρίου 2015, εκτός εάν προκηρυχθούν εκλογές. Στην περίπτωση αυτή θα συνέλθει το Ειδικό Δικαστήριο και θα αναβάλει για άλλη ημερομηνία.

Ο Πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου, εκτός από την ημερομηνία της δίκης που θα ορίσει, πρέπει να συντάξει τον κατάλογο των ουσιωδών μαρτύρων (κατηγορίας και υπεράσπισης) που θα εξεταστούν κατά την ακροαματική διαδικασία της δίκης και θα ορίσει τον τόπο συνεδρίασης του Ειδικού Δικαστηρίου.

Η δίκη το πιθανότερο είναι να διεξαχθεί στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου Αθηνών επί της Λ. Αλεξάνδρας και Δέγλερη, εκεί δηλαδή όπου έγινε η δίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου για τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Ακόμη, ο Πρόεδρος του υπουργουδικείου θα αποστείλει κλήσεις για να παρουσιαστούν στο Ειδικό Δικαστήριο: 1) στον κ. Παπακωνσταντίνου, 2) τα συγγενικά του πρόσωπα, 3) στους μάρτυρες και 4) στους εμπειρογνώμονες, ενώ στην κλήση προς τον πρώην υπουργό Οικονομικών θα περιλαμβάνει και τον κατάλογο των μαρτύρων.

Πάντως, ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει δικαίωμα να μην εμφανιστεί στο υπουργοδικείο και να δικαστεί σαν να είναι παρών, όπως έκανε ο Ανδρέας Παπανδρέου στη δική Κοσκωτά πριν από 23 χρόνια, τον Απρίλιο του 1991.

Στο Ειδικό Δικαστήριο ο τέως υπουργός Οικονομικών μπορεί να εκπροσωπηθεί με έως τρεις δικηγόρους.

Τα σχόλια είναι κλειστά.