Ειδησεογραφικό site

Με αλλαγές για γενοκτονίες και σεξουαλικές διακρίσεις κατατέθηκε το αντιρατσιστικό

33

Το πρωί της Τρίτης κατατέθηκε τελικά στη Βουλή το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου, ο οποίος και ανακοίνωσε τις αλλαγές που έγιναν, κατά την έναρξη της σχετικής συζήτησης στο Γ’ Θερινό Τμήμα.

Οι αλλαγές εντοπίζονται στη γενοκτονία αλλά και τις σεξουαλικές διακρίσεις, και έτσι, σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, εκτός από τους αρνητές του Ολοκαυτώματος, θα τιμωρούνται πλέον και όσοι επιδοκιμάζουν, ευτελίζουν ή κακόβουλα αρνούνται τις γενοκτονίες που έχει αναγνωρίσει η ελληνική Βουλή, όπως των Ποντίων, των Αρμενίων και των Μικρασιατών.

Εξάλλου, θα τιμωρούνται με φυλάκιση και πρόστιμο και όλοι όσοι υποκινούν, διεγείρουν ή προτρέπουν σε πράξεις ή ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία κατά προσώπου ή ομάδων προσώπων με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό.

Σημειώνεται ότι τα δύο αυτά θέματα είχαν προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις τόσο βουλευτών της ΝΔ που είχαν αποστείλει και σχετική επιστολή προς τον πρωθυπουργό, όσο και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι έπειτα από τις αλλαγές αυτές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους.

Σημειώνεται ότι ένα 24ωρο νωρίτερα η ΔΗΜΑΡ προχώρησε στην επανακατάθεση τεσσάρων καίριων τροπολογιών στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.

Οι τροπολογίες αφορούν το σύμφωνο συμβίωσης, την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας, την αξιοποίηση των δεσμευμένων καταθέσεων και την κατάργηση της αυτόφωρης διαδικασίας για οφειλές προς το Δημόσιο.

Τη στήριξή της στο αντιρατσιστικό είχε εκφράσει και η Εκκλησία της Ελλάδος, ζητώντας να συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο οι γενοκτονίες σε βάρος των Ελλήνων Ποντίων και των Χριστιανών της Μικράς Ασίας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.