Ειδησεογραφικό site

Μεϊμαράκης: «Too much» η αναστολή προνομίων για κατηγορούμενους βουλευτές

44


Επιφυλακτικός ως προς την διάταξη που προβλέπει αναστολή προνομίων εν ενεργεία βουλευτών, οι οποίοι παραπέμπονται σε δίκη είτε για κακούργημα είτε για ορισμένα πλημμελήματα, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Επισήμανε, εξάλλου, ότι μόνο με αλλαγή του κανονισμού μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο αυτό, εκφράζοντας παράλληλα τον προβληματισμό του κατά πόσον η διάταξη αυτή είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα, ενώ έκανε λόγο και για λειτουργικά προβλήματα, που παρουσιάζονται μέχρι την τελεσίδικη δικαστική απόφαση, που μπορεί να φθάσει και στα δυόμιση χρόνια.

Όπως σημείωσε ο κ. Μεϊμαράκης, η διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι μια εισήγηση της κυβέρνησης, ωστόσο το θέμα είναι ανοικτό, καθώς εκκρεμεί η συζήτησή του στη Βουλή, η οποία είναι κι αυτή που θα αποφασίσει. Πρόσθεσε ότι πέραν των άλλων, παρουσιάζονται και λειτουργικά προβλήματα καθώς, μέχρι να τελεσιδικήσει, μπορεί να περάσουν χρόνια.

«Να δούμε κατά πόσο το μέτρο αυτό είναι σύμφωνο με το Σύνταγμα και κατά πόσο μπορεί πράγματι να εφαρμοστεί ή είναι κατάχρηση. Είναι μια εισήγηση, θα δούμε πώς θα εξελιχθεί» είπε ο πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε:

«Η προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν μπορεί στην άσκηση ποινικής δίωξης να το εφαρμόσεις. Είναι τραβηγμένο κατά τη γνώμη μου, είναι too much. Σας λέω, όμως, ότι δεν βγάζουμε κόντρα Μεϊμαράκη- Αθανασίου. Απλώς θεωρώ ότι στο υπουργείο Δικαιοσύνης έχουν άλλη άποψη.

» Θα συζητηθεί και θα δούμε. Καταρχήν παρουσιάζει και λειτουργικά προβλήματα, διότι από την ώρα που αυτό γίνεται μέχρι την ώρα της τελικής απόφασης μπορεί να μεσολαβήσουν και 2-2,5 χρόνια. Ωραία, και μετά ο βουλευτής αθωώνεται. Πού θα βρει λεφτά ο προϋπολογισμός της Βουλής να πάει να του τα δώσει αναδρομικά;».

«Νομίζω ότι έχει κάποιες ατέλειες, που θα συζητηθούν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι μια άποψη που μπορεί να έχει και τα επιχειρήματά της» συνέχισε ο κ. Μεϊμαράκης, ενώ κατέληξε: «Πρέπει να γίνει αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής στην Ολομέλεια, για να εφαρμοστεί. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει καμία αντίρρηση ότι αυτό είναι ‘interna corporis’. Θέματα που μόνοι μας τα ρυθμίζουμε. Είναι πάντως ένα θέμα που παρουσιάζεται πρώτη φορά, πάντα όμως λέμε ότι δεν μπορεί να νομοθετείς με βάση το τι παρουσιάζεται, πρέπει λοιπόν αυτά όλα να τα προσέχουμε».

Τα σχόλια είναι κλειστά.