Ειδησεογραφικό site

Μετεγγραφές για πρωτοετείς, μόνο στον τόπο διαμονής τους

41

Κατατέθηκε στη Βουλή το απόγευμα της Δευτέρας η τροπολογία του υπουργείου Παιδείας με την οποία κανονίζεται η διαδικασία που θα ακολουθήσουν οι δικαιούχοι μετεγγραφών στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Με αυτήν επέρχονται τροποποιήσει στον νόμο 4264/2014 που αφορούσε τις μετεγγραφές και ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο.
Η τροπολογία, που θα συζητηθεί την Τρίτη στη Βουλή επιχειρεί να θέσει κάποια όρια στις μετεγγραφές δεδομένου ότι σε πολλές σχολές και ιδρύματα πρωτοετείς φοιτητές που εξέφρασαν την επιθυμία να μετεγγραφούν αγγίζουν, όπως έγραψε και «Το Βήμα», και το 80%!
Η τροπολογία εντάχθηκε στο σχέδιο νόμου «Οργάνωση της νομικής μορφής των θρησκευτικών κοινοτήτων και των ενώσεων τους στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων» και οι διατάξεις για τις μετεγγραφές θα ισχύσουν μονο για εφέτος. Το σύστημα των μετεγγραφών θα αλλάξει συνολικά μέσα στον επόμενο μήνα.
Έτσι ορίζεται ότι οι μετεγγραφόμενοι θα πηγαίνουν σε τμήμα του τόπου κατοικίας των γονέων τους ή στην πιο κοντινή σχολή στην οικογενειακή εστία. Αν έχουν αδελφό που σπουδάζει σε άλλη πόλη θα πηγαίνουν στην πόλη που σπουδάζει αν δεν υπάρχει αντίστοιχο τμήμα στην πόλη τους.
Αν, για παράδειγμα, ένας κάτοικος Καστοριάς πέτυχε στην Ιατρική Ηρακλείου Κρήτης τότε δεν μετεγγράφεται στη Θεσσαλονίκη, αλλά στα Ιωάννινα, γιατί η απόσταση Καστοριά – Θεσσαλονίκη είναι 190 χλμ, ενώ Καστοριά – Ιωάννινα είναι 165 χλμ.
Η δεύτερη ρύθμιση δίνει το δικαίωμα στο υπουργείο Παιδείας να κατανείμει τους μετεγγραφόμενους φοιτητές σε όλα τα αντίστοιχα τμήματα της ίδιας περιφέρειας.
Ένας υποψήφιος που πέτυχε στο Οικονομικό της Τρίπολης και έχει δικαίωμα μετεγγραφής για Αθήνα δεν θα φοιτήσει στο τμήμα Οικονομικών του ΟΠΑ, αλλά μπορεί να πάρει μετεγγραφή για το Πανεπιστήμιο Αθηνών ή το Πανεπιστήμιο Πειραιά σε τμήμα Οικονομικών πάντα. Οι υποψήφιοι δηλώνουν υποχρεωτικά όλα τα αντίστοιχα τμήματα στην πόλη τους και βάσει των μορίων τους κατατάσσονται σε ένα από όλα.
Η τρίτη ρύθμιση απαγορεύει τη μετεγγραφή σε αντίστοιχο τμήμα της ίδιας περιφέρειας, δηλαδή δεν μπορεί ένας υποψήφιος να πάρει μετεγγραφή από το Οικονομικό του Πανεπιστημίου Αθήνας στο Οικονομικό του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας. Η τελευταία ρύθμιση απαγορεύει τις μετεγγραφές των δημοσίων υπαλλήλων.

Τα σχόλια είναι κλειστά.