Ειδησεογραφικό site

Μάχη για τη ζωή τους δίνουν πέντε τραυματίες της πυρκαγιάς στα διυλιστήρια

31

Έξι τραυματίες, των οποίων οι πέντε νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι ο απολογισμός από τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί της Παρασκευής στα διυλιστήρια Ασπροπύργου.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας:

Τρεις τραυματίες νοσηλεύονται στο ΓΝΕ «ΘΡΙΑΣΙΟ»:

–  Ο ένας εξ αυτών φέρει εγκαύματα συνολικής έκτασης περίπου 70% και βρίσκεται διασωληνωμένος και σε κρίσιμη κατάσταση.

– Ο δεύτερος φέρει εγκαύματα μερικού πάχους 20%.

– Ο τρίτος φέρει εισπνευστικό έγκαυμα και είναι διασωληνωμένος.

Επιπλέον, στο ΠΓΝ «Αττικόν» διακομίσθηκαν τρεις τραυματίες, οι οποίοι φέρουν εγκαύματα σοβαρού βαθμού, εμφανίζουν αναπνευστική δυσχέρεια και βρίσκονται διασωληνωμένοι υπό μηχανική υποστήριξη της αναπνοής.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ο ένας εξ αυτών διακομίστηκε στη ΜΕΘ του 251 ΓΝΑ, ο δεύτερος διακομίστηκε στη μονάδα εγκαυμάτων του ΠΓΝ «Γ. Γεννηματάς», ενώ ο τρίτος παραμένει στη ΜΕΘ του ΠΓΝ «Αττικόν».

Ο ασθενής που μεταφέρθηκε στο 251 ΓΝΑ εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για αναπνευστική υποστήριξη και θεραπεία.

Η κατάστασή του θεωρείται σοβαρή λόγω της μεγάλης έκτασης των εγκαυματικών επιφανειών και του εισπνευστικού εγκαύματος.

Η παρακολούθησή του γίνεται από ομάδα ιατρών, οι οποίοι είναι ειδικοί στην αντιμετώπιση εγκαυμάτων και βαρέως πασχόντων.

Σημειώνεται ότι οι τέσσερις τραυματίες είναι εργαζόμενοι των ΕΛΠΕ και οι δύο εργαζόμενοι εργολαβικής εταιρείας που είχε αναλάβει τις εργασίες συντήρησης.

Η πυρκαγιά ξέσπασε στις 8:20 το πρωί κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος των ΕΛΠΕ. Πιθανώς κάποιος σπινθήρας προκάλεσε φλόγες σε μία από τις δεξαμενες. Μέσα σε λίγη ώρα, πυκνός μαύρος καπνός κάλυψε τον ουρανό ως τον Πειραιά, προκαλώντας προβληματισμό σχετικά με την τοξικότητά του.

Η πυροσβεστική επενέβη μόνο μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς από την πυρασφάλεια των εγκαταστάσεων, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις υψηλές θερμοκρασίες στο χώρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ατύχημα συνέβη σε μονάδα παράγωγης όπου εκδηλώθηκε φωτιά και στη συνέχεια έκρηξη. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο σημείο του συμβάντος βρέθηκαν καύσιμα, κάτι που παραπέμπει σε διαρροή. Ωστόσο οι έρευνες για τα αιτία του συμβάντος είναι σε εξέλιξη.

Πάντως οι εργαζόμενοι είναι εξαγριωμένοι και βρίσκονται συγκεντρωμένοι έξω από τα διυλιστήρια. Όπως καταγγέλλουν, στην δεξαμενή σημειώθηκε έκρηξη και ακολούθησε η φωτιά, ενώ δεν χτύπησε ο συναγερμός για εκκένωση. Οι εργαζόμενοι βγήκαν μόνοι τους και εκκένωσαν τον χώρο, ενώ, όπως λένε, η πρώτη ενημέρωση από την διοίκηση ήταν ότι πήραν φωτιά ξερά χόρτα και ότι δεν υπάρχει φόβος.

Λόγω του περιστατικού και της μεγάλης κινητοποιήσης για αρκετή ώρα είχε διακοπεί η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα της εθνικής οδού Αθηνών-Κορινθού στο ύψος των διυλιστηρίων, αποκαταστάθηκε όμως λίγο πριν τις 11 το πρωί.

Ανακοίνωση για την πυρκαγιά στα διυλιστήρια Ασπροπύργου εξέδωσαν τα ΕΛΠΕ, στην οποία αναφέρονται τα εξής:

«Σήμερα, ώρα 08:20, υπήρξε περιστατικό ανάφλεξης σε μονάδα των εγκαταστάσεων του διυλιστηρίου Ασπροπύργου, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης από έμπειρη ελληνική εργολαβική εταιρεία. Διεκομίσθησαν σε νοσοκομεία της περιοχής έξι τραυματίες. Το περιστατικό αντιμετωπίστηκε άμεσα από τις υπηρεσίες πυρόσβεσης του διυλιστηρίου, ενώ ελήφθησαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας, όπως προβλέπεται από τις σχετικές διαδικασίες».

Λαφαζάνης: Άμεση διερεύνηση της τραγωδίας στα διυλιστήρια Ασπροπύργου

«Αυτό που ζητήσαμε -και το ζητήσαμε επειγόντως ως κυβέρνηση κι εγώ ως αρμόδιος υπουργός που εποπτεύει τα ΕΛ.ΠΕ.- είναι η άμεση και ταχύτατη και σε βάθος διερεύνηση της τραγωδίας» δήλωσε ο υπουργός ΠΑΠΕΝ Παναγιώτης Λαφαζάνης, μετά από σειρά συναντήσεων που είχε στον τόπο του δυστυχήματος στα Ελληνικά Πετρέλαια.

Όπως είπε, «πρέπει να αποδοθούν, εδώ και τώρα, οι ευθύνες όπου υπάρχουν και να αναδειχθούν τα αίτια για να μπορέσουμε να αποφύγουμε τέτοια συμβάντα στο μέλλον», ενώ εξέφρασε εκ μέρους της κυβέρνησης την οδύνη του, αλλά και τη συμπαράστασή του στους τραυματίες και τις οικογένειές τους.

«Αυτό που προέχει είναι η ζωή και η υγεία των εργαζομένων» τόνισε. «Η ασφάλεια στη λειτουργία των ΕΛ.ΠΕ. είναι για μας ύψιστο καθήκον» ανέφερε και πρόσθεσε ότι «η διερεύνηση αυτής της τραγωδίας είναι μια παρακαταθήκη για να ληφθούν τέτοια μέτρα, ώστε ατυχήματα και συμβάντα σαν τo σημερινό να μην ξαναγίνουν ποτέ στα ΕΛ.ΠΕ.» -κάτι για το οποίο άλλωστε τον διαβεβαίωσε και η διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ.

Αναφορικά με τα σενάρια για τις συνθήκες υπό τις οποίες σημειώθηκε το δυστύχημα -σύμφωνα με τα οποία γίνεται λόγος για εργολαβικό λάθος και ελλειπή μέτρα ασφαλείας- ο κ. Λαφαζάνης ανέφερε ότι «αυτή την ώρα δεν μπορώ να πω κάτι συγκεκριμένο. Ακούσαμε βεβαίως και τη διοίκηση και τους συνδικαλιστές – εκπροσώπους των εργαζομένων στην εταιρία. Μιλήσαμε με τους εργαζόμενους. Πήγαμε στον χώρο της τραγωδίας».

Τα σχόλια είναι κλειστά.