Ειδησεογραφικό site

Μεγάλη απάτη σε βάρος τράπεζας με υπερτιμολογήσεις ακινήτων και παράνομα δάνεια – Eμπλέκονται συνολικά 81 άτομα

61

Απάτη σε βάρος τράπεζας, μέσω υπερτιμολόγησης ακινήτων και παράνομων δανειοδοτήσεων, αποκάλυψε η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας.

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ., στην υπόθεση εμπλέκονται συνολικά 81 άτομα (τραπεζικοί υπάλληλοι, πολιτικοί μηχανικοί, δικηγόροι κ.ά.), ενώ ερευνήθηκαν συνολικά 71 περιπτώσεις παράτυπων δανειοδοτήσεων, στην πλειονότητα των οποίων οι εκταμιεύσεις κατέληγαν στα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Ηγετικό ρόλο φέρεται να διαδραμάτιζε ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας χορήγησης στεγαστικών δανείων, σε τραπεζικό υποκατάστημα επαρχιακής πόλης της Πελοποννήσου.

Από την παράνομη δράση της οργάνωσης, που δρούσε τουλάχιστον την τελευταία πενταετία, εκτιμάται ότι έχει προκληθεί ζημία σε βάρος του τραπεζικού ιδρύματος ύψους 5.000.000 ευρώ.

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε μετά από σχετική αναφορά της τράπεζας και όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο Τμηματάρχης του τραπεζικού υποκαταστήματος διαδραμάτιζε ηγετικό ρόλο, έχοντας ως άμεσους συνεργούς την βοηθό του, επίσης τραπεζικό στέλεχος, τον νομικό σύμβουλο του υποκαταστήματος, πέντε συνεργαζόμενους μηχανικούς, και τρεις μεσάζοντες – διαμεσολαβητές των αγοραπωλησιών, όλοι τους Έλληνες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με την Αστυνομία, ο Τμηματάρχης, σε συνεργασία με άλλα μέλη της οργάνωσης, εντόπιζαν πρόθυμους δανειολήπτες, κατά κύριο λόγο αλλοδαπούς υπηκόους και στη συνέχεια τους χορηγούσαν παράτυπα στεγαστικά δάνεια.

Αρχικά ενέκριναν τα δικαιολογητικά που προσκόμιζαν οι υποψήφιοι αγοραστές – δανειολήπτες, παραποιώντας και πλαστογραφώντας έγγραφα, όπου αυτό κρινόταν απαραίτητο.

Στη συνέχεια, μέσω ενός στενού δικτύου συνεργασίας, το οποίο διαχειριζόταν ο Τμηματάρχης του υποκαταστήματος, οι εμπλεκόμενοι μηχανικοί – μέλη της οργάνωσης, έρχονταν σε συμφωνία με τους πωλητές των ακινήτων και υπερεκτιμούσαν την αξία τους, με αποτέλεσμα τα ακίνητα αυτά να πωλούνται ακόμη και σε τιμές τριπλάσιες από την πραγματική.

Οι εκταμιεύσεις των δανείων δεν κατέληγαν στην πλειονότητα των περιπτώσεων στους λογαριασμούς δανειοληπτών και πωλητών, αλλά όπως προέκυψε από την μέχρι στιγμής έρευνα, είχαν αναληφθεί από το ταμείο της τράπεζας, με πλαστογραφημένα παραστατικά ταμειακών συναλλαγών, καταλήγοντας σε μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, τα οποία αναμένεται να ταυτοποιηθούν – προσωποποιηθούν από την εξέλιξη της ερευνητικής διαδικασίας.

Συγκεκριμένα, μετά από καταγγελίες ερευνήθηκαν συνολικά 71 περιπτώσεις παράνομης δανειοδότησης και υπερκοστολόγησης ακινήτων.

Χαρακτηριστικές είναι οι εξής:

χορήγηση τριών στεγαστικών δανείων σε Αλβανούς υπηκόους, εκ των οποίων ο ένας φέρεται ως δανειολήπτης δύο στεγαστικών δανείων, τα οποία όπως ισχυρίστηκε ουδέποτε είχε λάβει. Συγγενής του, ο οποίος φερόταν ως συνδανειολήπτης, επίσης δήλωσε άγνοια για τις δανειακές συμβάσεις,

χορήγηση τριών στεγαστικών δανείων σε αλλοδαπούς, υπηκόους Αιγύπτου, στις περιπτώσεις των οποίων, όπως και στις περιπτώσεις των προαναφερόμενων υπηκόων Αλβανίας, εμφανίζεται ως πωλητής οικοπέδου το ίδιο άτομο, ενώ τις εκτιμήσεις των ακινήτων πραγματοποίησε η ίδια μηχανικός, με σημαντικού ύψους υπερεκτίμηση της εμπορικής τους αξίας,

χορήγηση στεγαστικού δανείου σε Έλληνα, στην περίπτωση του οποίου αναφέρεται ως πωλήτρια συγγενής του ατόμου, που στις προηγούμενες περιπτώσεις εμφανιζόταν ως πωλητής των οικοπέδων.

χορήγηση επτά στεγαστικών δανείων σε αλλοδαπούς υπηκόους Ρωσίας, Συρίας, Ιράν και Γεωργίας, όπου σε όλες τις περιπτώσεις στις αγοραπωλησίες αγροτεμαχίων και ακινήτων είχαν εμπλακεί, ως διαμεσολαβητές, μέλη της οργάνωσης. Σε μία περίπτωση, κατά δήλωση του πωλητή, ο «άτυπος μεσολαβητής» ήταν αυτός που παρέλαβε το ποσό (πέραν του τιμήματος πώλησης) από το δάνειο που εκταμιεύτηκε σε μετρητά. Επίσης όλες οι παραπάνω περιπτώσεις αφορούσαν υπερεκτιμήσεις ακινήτων από δυο συνεργαζόμενες μηχανικούς και είχαν κοινό κομιστή των απαραίτητων δικαιολογητικών για την υποβολή των αιτημάτων, τον νομικό σύμβουλο του τραπεζικού υποκαταστήματος.

Η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας προέβη επίσης στην αναζήτηση τραπεζικών λογαριασμών, που τηρούνται σε ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, καθώς και των χρηματικών υπολοίπων αυτών κατά το χρόνο του ελέγχου.

Από την έρευνα προέκυψε ότι τρία από τα εμπλεκόμενα άτομα εμφανίζουν σημαντικού ύψους υπόλοιπα στους λογαριασμούς τους.

Τα σχόλια είναι κλειστά.