Ειδησεογραφικό site

Μείωση ποινής για όσους επιστρέψουν χρήματα που ζημίωσαν το Δημόσιο

40

Μείωση της ποινής θα προβλέπεται για όποιον κατηγορούμενο επιλέξει να επιστρέψει τα χρήματα με τα οποία κατά το κατηγορητήριο ζημίωσε το Δημόσιο ή Νομικά Πρόσωπα, σύμφωνα με νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Με αυτή τη ρύθμιση, που θα εφαρμοστεί αναλογικά και σε κατηγορουμένους που έχουν ήδη δικαστεί σε πρώτο βαθμό ή έχει εκδοθεί παραπεμπτικό βούλευμα, το υπουργείο εκτιμά ότι θα εισρεύσουν στο δημόσιο ταμείο πάνω από 1,5 – 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το νομοσχέδιο

Όπως τόνισε ο αρμόδιος υπουργός Χαράλαμπος Αθανασίου, το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή «θα προσφέρει ρευστότητα στο δημόσιο το ταχύτερο δυνατό», ενώ υπολόγισε το ποσό που μπορεί να συγκεντρωθεί άμεσα μεταξύ 1,5 και 2 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, ανέφερε πως ήδη είναι δεσμευμένα και άρα άμεσα αξιοποιήσιμα περίπου 500 εκατ. ευρώ και υπολογίζεται πως μπορούν να έρθουν (με συντηρητικές προβλέψεις) περί το 1 δισ. ακόμα.

Από τη ρύθμιση εξαιρούνται πρόσωπα τα οποία κατά την τέλεση της πράξης ήταν πρωθυπουργοί, υπουργοί, αναπληρωτές, υφυπουργοί, βουλευτές, ευρωβουλευτές, γενικοί και ειδικοί γραμματείς, περιφερειάρχες και αντιπεριφερειάρχες, δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι.

«Μη μας κατηγορήσουν ότι πάμε να αθωώσουμε τα λαμόγια. Κάποιοι έπρεπε να εξαιρεθούν και κινδυνεύαμε να κατηγορηθούμε ότι καλύπτουμε τους πολιτικούς. Εγώ δεν μπορώ να εισηγηθώ τέτοια εξαίρεση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αθανασίου.

Στη ρύθμιση, σύμφωνα με τις μεταβατικές διατάξεις, θα μπορούν να υπαχθούν και ήδη κατηγορούμενοι που έχουν καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό και εκκρεμεί ή διενεργείται η δίκη τους σε δεύτερο βαθμό οι οποίοι θα τύχουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης, εφόσον αποσβέσουν τη συνολική ζημία του δημοσίου.

Οι κατηγορούμενοι αυτοί θα έχουν προθεσμία, πιθανόν 30 ημερών από τη δημοσίευση του νόμου, να καταβάλλουν τα χρήματα.

Οι κατηγορούμενοι που θα υπαχθούν σε αυτή, θα έχουν δραστική ελάφρυνση της ποινής τους αφού ουσιαστικά όχι απλώς «σπάει» η ισόβια κάθειρξη, αλλά είτε θα τιμωρούνται με πολύ μειωμένες ποινές είτε θα παραμένουν ουσιαστικά ατιμώρητοι. Βέβαια εφόσον αθωωθούν τα χρήματα επιστρέφονται εντόκως εκτός κι αν υπάρχει άλλη παράλληλη αξίωση του δημοσίου σε βάρος τους.

Ποια αδικήματα αφορά η ρύθμιση

Εντάσσονται σε αυτή τόσο ποινικά όσο και φορολογικά – τελωνειακά αδικήματα. Συγκεκριμένα, η ρύθμιση αφορά:

– Φορολογικά, τελωνειακά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, πόθεν έσχες, καθώς και αδικήματα διαφθοράς αξιωματούχων.

– Αδικήματα ποινικά που στρέφονται κατά της ιδιοκτησίας και των περιουσιακών δικαιωμάτων (όχι οι ληστείες) και τελέστηκαν σε βάρος του δημοσίου, της ΕΕ, ή οποιουδήποτε άλλου φορέα της γενικής κυβέρνησης και οποιαδήποτε άλλης κρατικής αρχής.

Οι ποινές

Οι ποινές διαμορφώνονται ως εξής:

1. Από απειλή ισόβιας κάθειρξης:

– μέχρι 10 έτη αν η ικανοποίηση των προσώπων γίνει μέχρι την απολογία του κατηγορούμενου στον ανακριτή

– μέχρι 15 έτη αν τα χρήματα επιστραφούν μέχρι την έναρξη της πρωτοβάθμιας δίκης

2. Από απειλή ποινής 10-20 χρόνια:

– μέχρι φυλάκιση (έως 5 χρόνια) αν τα χρήματα δοθούν μέχρι την απολογία κατηγορουμένου στον ανακριτή

– μέχρι φυλάκιση 3 – 5 ετών αν τα χρήματα δοθούν μέχρι την έναρξη της πρωτοβάθμιας δίκης.

3. Από απειλή ποινής 5-10 χρόνια:

– φυλάκιση μέχρι 2 έτη αν καταβληθούν τα χρήματα μέχρι την απολογία του κατηγορουμένου στον ανακριτή

– φυλάκιση μέχρι 3 έτη αν η ικανοποίηση λάβει χώρα μέχρι την πρωτοβάθμια δίκη.

Τα σχόλια είναι κλειστά.