Ειδησεογραφικό site

«Μαχαίρι» στις συντάξεις για άλλους τρεις μήνες – Αφορά σχεδόν 2,5 εκατ. συνταξιούχους

28

Μέχρι τον Δεκέμβριο θα βλέπουν μειωμένες τις συντάξεις τους περίπου 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι λόγω της αυξημένης εισφοράς 6% υπερ ΕΟΠΥΥ.

Ήδη πήραν την πρώτη κρυάδα χθες με την καταβολή των συντάξεων του Σεπτεμβρίου και τα «χτυπήματα» θα συνεχιστούν για τους επόμενους τρεις μήνες καθώς θα πρέπει να εισπραχθούν αναδρομικά οι κρατήσεις για Ιούλιο και Αύγουστο.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο η αναδρομική είσπραξη θα γίνει σε τρεις δόσεις τον Οκτώβριο, το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο.

Υπενθυμίζεται ότι η κράτηση της αυξημένης εισφοράς ισχύει από την 1η Ιουλίου ενώ εκτός από την αύξηση κατά 2% για τις κύριες συντάξεις, θα επιβληθεί ανάλογη εισφορά-μείωση 6% στις επικουρικές συντάξεις.

Η εισφορά στην κύρια σύνταξη θα υπολογίζεται επί του αρχικού ποσού δηλαδή επί της σύνταξης που είχαν οι δικαιούχοι στις 31/12/2009, πριν επιβληθούν οι περικοπές του Μνημονίου. Στη συνέχεια το ποσό που θα προκύπτει θα αφαιρείται από τη σύνταξη που παίρνουν σήμερα δηλαδή θα μπαίνει το 2% σε σύνταξη 2.000 ευρώ και τα 40 ευρώ της μείωσης που προκύπτει από την εισφορά αυτή, θα αφαιρούνται από τις καταβαλλόμενες συντάξεις.

Στις επικουρικές η μείωση 6% επιβάλλεται στα καταβαλλόμενα ποσά δηλαδή στις συντάξεις που παίρνουν οι δικαιούχοι μετά από όλες τις περικοπές.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, για παράδειγμα, συνταξιούχος με αρχική σύνταξη 1.000 ευρώ πλήρωνε μέχρι τον Αύγουστο εισφορά ασθενείας 4%, και έπαιρνε 960 ευρώ. Χθες που μπήκε η αύξηση της εισφοράς κατά 2% η σύνταξη μειώθηκε κατά 20 ευρώ και πήρε 940 ευρώ. Για τους επόμενους τρεις μήνες η σύνταξη θα μειώνεται κάθε φορά, καθώς θα κρατηθούν οι αναδρομικές χρεώσεις από την εισφορά ασθενείας για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, δηλαδή θα έχει επιπλέον κράτηση 40 ευρώ που θα μοιραστεί σε 3 δόσεις, δηλαδή κάθε μήνα η σύνταξη θα μειώνεται κατά 13,33 ευρώ. Ετσι στο τέλος Σεπτεμβρίου που θα πάρει τη σύνταξη Οκτωβρίου οι αποδοχές του θα μειωθούν στα 926 ευρώ, στο τέλος Οκτωβρίου η σύνταξη του Νοεμβρίου θα είναι ακόμη πιο κάτω στα 913 ευρώ και στη σύνταξη του Δεκεμβρίου, θα πάρει 900 ευρώ, οπότε θα έχει κλείσει και ο λογαριασμός των αναδρομικών μειώσεων. Στο τέλος Δεκεμβρίου που θα πάρει τη σύνταξη Ιανουαρίου, οι αποδοχές του δεν θα έχουν αναδρομικές μειώσεις παρά μόνο την κανονική εισφορά ασθενείας και το ποσό θα επανέλθει στα 940 ευρώ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.