Ειδησεογραφικό site

Μαλί: Τέσσερις νεκροί από επίθεση σε ξενοδοχείο

20

Νεκροί είναι τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι, εκ των οποίων δύο στρατιωτικοί κι ένας ένοπλος ισλαμιστής, κατά την επίθεση εναντίον ξενοδοχείου όπου διαμένουν Δυτικοί στο Σεβαρέ, στο κέντρο του Μαλί, ενώ στρατιωτική πηγή έκανε λόγο για «σύλληψη ομήρων» η οποία συνεχιζόταν τουλάχιστον μέχρι νωρίς το απόγευμα.

Ένοπλοι εισέβαλαν νωρίς σήμερα το πρωί στην πόλη και διείσδυσαν στο ξενοδοχείο Byblos, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μία από τις πηγές.

Λίγο μετά, μέλη των δυνάμεων του Μαλί αναπτύχθηκαν για να βάλουν τέλος σ’ αυτή την επίθεση στη στρατηγικής σημασίας πόλη Σεβαρέ, η οποία απέχει γύρω στα 12 χλμ. από το Μπόπτι, που με τη σειρά του απέχει 640 χλμ. από το Μπαμακό, την πρωτεύουσα της χώρας.

«Οι ένοπλες δυνάμεις του Μαλί απέκλεισαν τη ζώνη», από την οποία προσπαθούν να απωθήσουν τους ενόπλους, και «οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. Οι στρατιώτες που βρίσκονται εκεί είδαν ένα πτώμα μπροστά από το ξενοδοχείο», πρόσθεσε η στρατιωτική πηγή.

Η επίθεση αυτή «είναι μια σύλληψη ομήρων», δήλωσε ακόμη η ίδια πηγή προσθέτοντας πως οι ένοπλες δυνάμεις έχουν «δύο νεκρούς και τρεις τραυματίες στις τάξεις τους».

Εξάλλου, διευκρίνισε, ένας άνδρας ζωσμένος με εκρηκτικά «σκοτώθηκε», ενώ μπροστά από το ξενοδοχείο κείτεται το πτώμα ενός λευκού άνδρα.

Σύμφωνα με μία από τις πηγές, τουλάχιστον πέντε ξένοι –τρεις Νοτιοαφρικανοί, ένας Γάλλος και ένας Ουκρανός– διέμεναν σ’ αυτό το ξενοδοχείο πριν από την επίθεση. Μια άλλη πηγή έκανε λόγο για απόπειρα απαγωγής, κάτι που υποστήριξαν και κάτοικοι της πόλης.

Το Μόπτι βρίσκεται στις παρυφές του βόρειου Μαλί, μιας εκτεταμένης περιοχής στην οποία έχουν απαχθεί πολλοί Δυτικοί και η οποία είχε πέσει τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2012 στα χέρια ισλαμιστικών οργανώσεων που συνδέονται με την αλ-Κάιντα – μεταξύ των οποίων η Αλ-Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγρέμπ.

Οι ισλαμιστές είχαν επωφεληθεί από μια επίθεση των ανταρτών Τουαρέγκ εναντίον του στρατού.

Οι τζιχαντιστές εκδιώχθηκαν από τις περιοχές αυτές μετά την έναρξη, τον Ιανουάριο του 2013 με πρωτοβουλία της Γαλλίας, μιας διεθνούς στρατιωτικής επιχείρησης, η οποία συνεχίζεται.
Ωστόσο, ολόκληρες ζώνες εξακολουθούν να διαφεύγουν του ελέγχου των αρχών του Μαλί, καθώς και των ξένων δυνάμεων.

Η επίθεση στο Σεβαρέ είναι η τρίτη που πραγματοποιείται μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα στο Μαλί, έπειτα από δύο επιθέσεις που στοίχισαν τη ζωή 13 στρατιωτικών.

Τα σχόλια είναι κλειστά.