Ειδησεογραφικό site

Μία προς μία τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ «ακτινογραφεί» το Bloomberg

43

syrizaΤις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για οικονομία, χρέος αλλά και Ευρωζώνη παρουσιάζει το Bloomberg, σε ένα «δημοσίευμα-ακτινογραφία» του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο «ο ΣΥΡΙΖΑ, το μεγαλύτερο κόμμα της ελληνικής αντιπολίτευσης, με αρχηγό τον Αλέξη Τσίπρα έχει δηλώσει ότι θα καταργήσει το πρόγραμμα στήριξης που έχει υπογράψει η χώρα, μόλις ανέλθει στην εξουσία.
Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι θα επαναδιαπραγματευθεί τους όρους αποπληρωμής των δανείων που η Ελλάδα έχει λάβει από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης και των ελληνικών ομολόγων που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ».

Παράλληλα αναφέρει ότι ο κ. Τσίπρας έχει δηλώσει ότι θα μπλοκάρει με κάθε τρόπο την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αναγκάζοντας την ελληνική κυβέρνηση να προκηρύξει πρόωρες εθνικές εκλογές.

Το χρέος
Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει το Bloomberg, το ελληνικό χρέος ύψους 322 δισ. ευρώ δεν είναι βιώσιμο, ενώ οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχει θέσει η τρόικα δεν είναι δυνατόν να επιτευχθούν. Επίσης η λιτότητα εμποδίζει την ανάπτυξη και καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την προσπάθεια το χρέος να καταστεί βιώσιμο.

Αναφερόμενο στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Μηλιού, το πρακτορείο τονίζει ότι σε πρόσφατες δηλώσεις του ξεκαθάρισε ότι στόχος του κόμματος είναι να αποπληρωθούν πλήρως όσοι ιδιώτες έχουν στην κατοχή τους ελληνικό χρέος. Επίσης, πάντα σύμφωνα με το Bloomberg, ο κ. Μηλιός έχει εκφράσει την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να έχει προβλήματα με τους κατόχους ομολόγων, ενώ θεωρεί ότι η επαναδιαπραγμάτευση των όρων αποπληρωμής του χρέους δεν πρόκειται να προκαλέσει σύγκρουση της Ελλάδας με τους εταίρους της στην Ευρωζώνη.«Δεν πρόκειται να γίνει πόλεμος», έχει δηλώσει χαρακτηριστικά ο κ. Μηλιός.

Δημοσιονομική πολιτική
Παράλληλα το πρακτορείο αναφέρει ότι ο κ. Τσίπρας έχει υποσχεθεί πως θα εφαρμόσει μετρημένη δημοσιονομική πολιτική, ενώ θα εκπληρώσει τις υποσχέσεις που έχει δώσει χωρίς πετυχαίνοντας και έναν «ισορροπημένο προϋπολογισμό».

Από την πλευρά του ο κ. Μηλιός έχει τονίσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, μόλις ανέλθει στην εξουσία, θα ανακοινώσει ένα «μη διαπραγματεύσιμο» πρόγραμμα κοινωνικών δαπανών. Το πρόγραμμα αυτό εκτιμάται ότι θα στοιχίσει περί των 11,5 δισ. ευρώ σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και θα χρηματοδοτηθεί από την ίδια τη χώρα, μέσω για παράδειγμα των φορολογικών της εσόδων. Ο κ. Μηλιός έχει τονίσει ότι δεν θα χρειαστεί επιπλέον δανεισμός.

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας έχει υποστηρίξει ότι θα μειώσει την «ανθρωπιστική κρίση» που βιώνει η Ελλάδα, λαμβάνοντας μία σειρά μέτρων στα οποία περιλαμβάνεται επιδότηση για ηλεκτρικό ρεύμα και τρόφιμα για 300.000 Έλληνες, οι οποίοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Επίσης θα προσφέρει δωρεάν υγειονομική περίθαλψη στους ανέργους Έλληνες και δωρεάν μεταφορά με τα δημόσια ΜΜΜ, ενώ θα επαναφέρει το Δώρο Χριστουγέννων για συντάξεις χαμηλότερες των 700 ευρώ τον μήνα.
Το Bloomberg αναφέρει ότι, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση εκτιμά ότι το πρόγραμμα του κόμματος κοστίζει 17,2 δισ. ευρώ.

Ευρώπη – Επενδύσεις
Επαναλαμβάνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τονίσει σε κάθε περίσταση ότι επιθυμεί η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, αν και από την πλευρά τους οι Ευρωπαίοι έχουν τονίσει ότι η χώρα θα πρέπει να εκπληρώσει όλα όσα έχει υπογράψει.

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, το Bloomberg αναφέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλήρως αντίθετος στις αποκρατικοποιήσεις, αλλά και στις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στον δημόσιο τομέα. Έχει ξεκαθαρίσει, επίσης, ότι ως κυβέρνηση θα διατηρήσει το μερίδιο που κατέχει το δημόσιο στις τράπεζες.

«Θα καλωσορίσουμε όλες τις επενδύσεις, ιδιωτικές και δημόσιες, εάν οι προσφορές είναι ξεκάθαρες, σέβονται το περιβάλλον αλλά και το εργασιακό καθεστώς», έχει τονίσει ο κ. Μηλιός, καταλήγει στο άρθρο του το Bloomberg.

Τα σχόλια είναι κλειστά.