Ειδησεογραφικό site

Μήπως ο Τσίπρας θα εορτάσει την 25η Μαρτίου με τον Ομπάμα;

30

Την πιθανή επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ ανήμερα της Εθνικής εορτής εξετάζει ο Λευκός Οίκος χωρίς όμως να δεσμευθεί μετά τη συνομιλία που είχαν οι δυο ηγέτες την Τετάρτη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας mignatiou ο εκπρόσωπος του Λευκού, δεν δεσμεύθηκε για την πιθανότητα επίσκεψης του κ. Αλέξη Τσίπρα στο Λευκό Οίκο, και ζήτησε από τους δημοσιογράφους να ρωτήσουν την Αθήνα για το ενδεχόμενο ταξιδιού του Έλληνα πρωθυπουργού στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Η απάντηση προκλήθηκε από σχετική ερώτηση που υποβλήθηκε στη χθεσινή ενημέρωση του Λευκού Οίκου και την απορία που είχαν γενικά οι δημοσιογράφοι την Τετάρτη, μετά τη συνομιλία των δύο ηγετών, αν ο Πρόεδρος Ομπάμα προσκάλεσε τον κ. Τσίπρα στην Ουάσιγκτον ή ο Έλληνας πρωθυπουργός τον Αμερικανό πρόεδρο στην Αθήνα.

Ο δημοσιογράφος υπέβαλε την εξής ερώτηση:

Πρώτον: Αν υπάρχουν σχέδια για να επισκεφθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός τις ΗΠΑ, κάποια στιγμή σύντομα, και να συναντηθεί εδώ (στο Λευκό Οίκο) με τον πρόεδρο; Και,

Δεύτερο: Αν ο πρόεδρος Ομπάμα έχει σχολιάσει ποτέ την πολιτική κατάσταση σε οποιαδήποτε χώρα. (Όπως είναι γνωστό) οι Έλληνες ψηφοφόροι προκάλεσα σοκ αναδεικνύοντας στην τρίτη θέση το κόμμα της Χρυσής Αυγής, που είναι κατά των μεταναστών και στην πραγματικότητα θέλει να απελάσει όλους τους μετανάστες από την Ελλάδα. Μήπως εξέφρασε ο πρόεδρος οποιεσδήποτε σκέψεις γι’ αυτό όταν μίλησε στον πρωθυπουργό (της Ελλάδας) ή σε κάποιες άλλες περιπτώσεις;

Ο εκπρόσωπος κ. Έρνεστ απάντησε ως εξής:

«Δεν έχω να ανακοινώσω κάποια σχέδια επισκέψεων (στην Ουάσιγκτον). Δεν είμαι ενήμερος σχετικά με οποιαδήποτε σχέδια επισκέψεων που έχει ο πρωθυπουργός, αλλά μπορείτε να ελέγξετε με την κυβέρνησή του για να δείτε εάν σχεδιάζει να επισκεφθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οσον αφορά την ελληνική πολιτική σκηνή, δεν πιστεύω ότι στη διάρκεια της συζήτησής τους επικεντρώθηκαν στην ελληνική πολιτική (σκηνή). Ως επί το πλείστον επικεντρώθηκαν κυρίως στα είδη των μέτρων που μπορούν να πάρουν ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να θέσει σε εφαρμογή τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις για να είναι προς το συμφέρον των λαών τους».

Ο κ. Τσίπρας -όπως είχε κάνει στο παρελθόν ο Γιώργος Παπανδρέου- θα μπορούσε να εκμεταλλευθεί της ευκαιρίας και να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον κατά τον εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου από τον Λευκό Οίκο. Εκείνη την ημέρα ο εκάστοτε Αμερικανός πρόεδρος τιμά την επέτειο της ελληνικής επανάστασης. Στις 9 Μαρτίου του 2010, ο τότε πρωθυπουργός συμμετείχε στους εορτασμούς και είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο Ομπάμα στο Οβαλ Οφις.

Καταλήγοντας, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου υπογράμμισε:

«Και ο Πρόεδρος κατέστησε σαφές, όπως αναφέραμε και στην ανακοίνωση, ότι θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τους Έλληνες ηγέτες και τον ελληνικό λαό για να εφαρμοστούν πολιτικές που είναι προς το συμφέρον της χώρας, καθώς και προς το συμφέρον της ευρύτερης ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομίας».

Τα σχόλια είναι κλειστά.