Ειδησεογραφικό site

Μήνυμα με «γεύση» Μνημονίου στέλνει ο Ντράγκι σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ

134

Τη δήλωση του επικεφαλής της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι ότι θα αγοράσει ομόλογα «σκουπίδια» από χώρες, όπως η Ελλάδα, αρκεί να είναι σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής «πάγωσε» πολλούς στην Αθήνα.
Η δήλωση ερμηνεύθηκε ως πρόθεση των Ευρωπαίων να συνεχιστούν τα σκληρά προγράμματα και μετά τα μνημόνια, που εφαρμόστηκαν από το 2010 στη χώρα μας, καθώς και ο στενός έλεγχος της οικονομίας, ανεξάρτητα από την φυγή της τρόικας, στο τέλος του υπάρχοντος μνημονίου.
Αυτό, αφενός θέτει σε αμφισβήτηση τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης ότι η χώρα απεμπλέκεται οριστικά από το μνημόνιο και την τρόικα τους επόμενους μήνες, αφετέρου όμως στέλνει μήνυμα και στον ΣΥΡΙΖΑ ότι για να ελπίζει στη συνδρομή της Ευρώπης πρέπει να αποδεχθεί την ένταξη της χώρας σε ένα πρόγραμμα αυστηρών πολιτικών.
Από την κυβέρνηση διευκρίνιζαν ότι δεν πρόκειται σαφώς για νέα μνημόνια, ούτε για τρόικα, αλλά για την υποχρέωση που έχουν όλες οι χώρες μέλη της ευρωζώνης να τηρούν συγκεκριμένους κανόνες, άρα δεν υπάρχει θέμα.
Από την άλλη έχει ενδιαφέρον πώς αντιδρά ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς κορυφαία στελέχη του αποκλείουν απολύτως το ενδεχόμενο να υπάρξει κανενός είδους τέτοια συμφωνία περι δημοσιονομικών προγραμμάτων και μνημονίων.
«Ο Ντράγκι απευθύνεται στον κ. Σαμαρά», λένε και προσθέτουν με κατηγορηματικό τρόπο ότι «με μας η συζήτηση θα γίνει από την αρχή και αυτό το ξέρουν όλοι και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Ο,τι λέγεται τώρα δεν μας αφορά, πολύ περισσότερο αν μιλάνε για νέα μνημόνια».

Τα σχόλια είναι κλειστά.