Ειδησεογραφικό site

Μήνυμα από Ντάισελμπλουμ: Δεν δίνουμε δάνεια-γέφυρες – Προθεσμία έως τις 16 Φεβρουαρίου έχει η Αθήνα για να πάρει αποφάσεις

185

Οι κυβερνήσεις δεν θα δώσουν «πράσινο φως» στο αίτημα της Ελλάδας για μια βραχυπρόθεσμη οικονομική συμφωνία προκειμένου να στηρίξουν τη χώρα κατά τη διάρκεια της επαναδιαπραγμάτευσης των όρων της οικονομικής της στήριξης, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Δεν δίνουμε δάνεια-γέφυρες» ήταν η ακριβής δήλωση του Ολλανδού πολιτικού σε δημοσιογράφους στη Χάγη όταν ρωτήθηκε για το αίτημα της Ελλάδας.

Αναφερόμενος στην έκτακτη συνάντηση του Eurogroup στις 11 Φεβρουαρίου ο Ολλανδός επικεφαλής του συμβουλίου είπε ότι «θα αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για το πώς θέλουμε να προχωρήσουμε μαζί τους επόμενους μήνες και τις επόμενες εβδομάδες». «Υποθέτω ότι υπάρχουν πολλές διαφορές που πρέπει να γεφυρώσουμε» συμπλήρωσε ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ.

Ο υπουργός Οικονομικών έχει δηλώσει ότι η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί άλλα χρήματα από το υπάρχον πρόγραμμα αφήνοντας στο τραπέζι τα 7 δισ. της τελευταίας δόσης αντί να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της Τρόικας για συνέχιση της λιτότητας.

«Σε πρακτικό επίπεδο η πρότασή μας είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα πρόγραμμα γέφυρα από τώρα μέχρι το τέλος Μαΐου το οποίο θα δίνει τόσο σε εμάς όσο και σε όλους χρόνο να επεξεργαστούμε τις διαφωνίες μας και να καταλήξουμε σε συμφωνία σε σύντομο χρονικό διάστημα» ανέφερε ο Έλληνας υπουργός μετά τη συνάντησή του με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την Πέμπτη.

Όπως γράφει το Bloomberg η διαμάχη ανάμεσα στους πιστωτές και τη νέα αντιμνημονιακή κυβέρνηση υπό τον Αλέξη Τσίπρα ρισκάρει να αφήσει την πιο υπερχρεωμένη χώρα της Ευρώπης χωρίς χρηματοδότηση από το τέλος Φεβρουαρίου.

Νέο τελεσίγραφο από τον πρόεδρο του Eurogroup

Προθεσμία μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου στην Ελλάδα για να καταθέσει αίτημα για παράταση του προγράμματος, έδωσε το βράδυ της Παρασκευής ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σε δηλώσεις του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι οι υπουργοί οικονομικών της Eυρωζώνης περιμένουν να ακούσουν στις 11 Φεβρουαρίου την τελική πρόταση της Ελλάδας.

«Το Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου αποτελεί τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα, ώστε να διασφαλίσει τη συνέχεια της οικονομικής στήριξης από την ευρωζώνη», υπογράμμισε.

Τα σχόλια είναι κλειστά.