Ειδησεογραφικό site

Μέρκελ καλεί Πούτιν να δεχθεί την αξιολογήση του ΟΑΣΕ για τις ουκρανικές εκλογές

43

Να συμμεριστεί την «ετυμηγορία» του ΟΑΣΕ για τις επικείμενες ουκρανικές εκλογές κάλεσε τη Ρωσία η γερμανίδα καγκελάριος, λίγες ημέρες πριν το στήσιμο της κάλπης για την προεδρία της Ουκρανίας. Το Κρεμλίνο, που θεωρεί πραξικοπηματική τη σημερινή ηγεσία του Κιέβου, έχει αφήσει αρκετές αμφιβολίες για την στάση που θα κρατήσει απέναντι στη διαδικασία.

«Περιμένω ότι η Ρωσία θα σεβαστεί την εκτίμηση του ΟΑΣΕ, η οποία θα είναι χωρίς αμφιβολία αντικειμενική. Ούτως ή άλλως και η ίδια ανήκει στον οργανισμό αυτόν», είπε σύμφωνα με το Ρόιτερς, το οποίο είχε εξασφαλίσει αντίγραφο της συνέντευξης που θα δημοσιευτεί στην εφημερίδα Saarbruecker Zeitung.

Περίπου 1.000 παρατηρητές του ΟΑΣΕ αναμένεται να αναπτυχθούν σε όλη την Ουκρανία. Η Μέρκελ δήλωσε ότι αυτή θα είναι μία από τις μεγαλύτερες αποστολές εκλογικών παρατηρητών του ΟΑΣΕ. «Δυστυχώς, η Ρωσία επέλεξε να μη στείλει παρατηρητές στην αποστολή του ΟΑΣΕ, παρά το γεγονός ότι της προτάθηκε να το πράξει», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος είχε καταδικάσει την ανατροπή του πρώην προέδρου της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς και την είχε χαρακτηρίσει ως πραξικόπημα, εξακολουθεί να θέτει υπό αμφισβήτηση τη νομιμότητα των επερχόμενων ουκρανικών εκλογών. Είπε ότι θα ήταν πιο λογικό για το Κίεβο να πραγματοποιήσει τις εκλογές μετά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με ένα νέο σύνταγμα.

Η Μέρκελ επανέλαβε στη συνέντευξή της ότι οι εκλογές στην Ουκρανία είναι υψίστης σημασίας για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στη χώρα. «Αυτό που όλοι βλέπουμε είναι ότι είναι δύσκολο στη ρωσική ηγεσία να αποδεχτεί ότι το ανεξάρτητο κράτος της Ουκρανίας ακολουθεί τον δικό του δρόμο», είπε. «Η άποψή μας είναι ότι η Ουκρανία θα πρέπει και μπορεί να επιλέξει ελεύθερα αυτό που θέλει».

Η Μέρκελ πρόσθεσε ότι είχε τακτικές συνομιλίες με τον Πούτιν, τον οποίο θα συναντήσει στις 6 Ιουνίου με αφορμή τον εορτασμό της 70ης επετείου από την απόβαση των συμμαχικών δυνάμεων στη Νορμανδία.

Τα σχόλια είναι κλειστά.