Ειδησεογραφικό site

«Μένουμε Ευρώπη» – Νέο ραντεβού σήμερα στις 19:30 στο Σύνταγμα για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ

30

Δύο διαφορετικοί κόσμοι που περιγράφονται από τα συνθήματά τους, «στοπ στην λιτότητα» οι μεν, και «μένουμε Ευρώπη με κάθε κόστος» οι δε, συνεχίζουν τις διαδηλώσεις τους σε μία περίεργη αναμέτρηση, που κινδυνεύει να δημιουργήσει κοινωνική διαφοροποίηση.

Ριζοσπαστικοποίηση 

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν το Σύνταγμα με βασικό τους σύνθημα «σταματάμε την λιτότητα. Η αξιοπρέπεια δεν παζαρεύεται. Η δημοκρατία δεν εκβιάζεται».

Μέσα στο ετερόκλητο πλήθος της καθόλου -πλην ΚΚΕ- αριστεράς και των συνθημάτων, της κοινό τόπο συνιστά η στήριξη της κυβέρνησης για μία κατάληξη στην διαπραγμάτευση που δεν θα μειώνει περισσότερο τα λαϊκά εισοδήματα και θα δίνει λύση στο πρόβλημα χρέους και θα ανοίγει προοπτικές ανάπτυξης της χώρας.

Την διοργάνωση αυτή την φορά εκτός από το ΜΕΤΑ (Μαχητική Εργατοϋπαλληλική Ταξική Ανατροπή) είχε αναλάβει και η ΑΔΕΔΥ ενώ κάλεσμα για συμμετοχή απηύθυνε ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς και η νεολαία του κυβερνώντος κόμματος. Τα πανό και τα συνθήματα παρόμοια με την πρώτη διαδήλωση της περασμένης Τετάρτης. “Οι λαοί δεν εκβιάζονται, η χώρα δεν πωλείται”, αλλά και συνθήματα κατά των δανειστών και της Τρόικας εσωτερικού. Ωστόσο καθώς οι διαδηλώσεις γίνονται παράλληλα με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις τόσο στις ανακοινώσεις όσο και στα συνθήματα διαπιστώνεται περαιτέρω ριζοσπαστικοποίηση. Δεν είναι μόνο η ΑΝΤΑΡΣΥΑ που με το πανό της καλούσε σε “ρήξη έξοδο από ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ. Ήττα της κυβερνητικής πολιτικής, όχι σε νέο μνημόνιο”. Υπήρχαν αρκετά συνθήματα εναντίον της ευρωζώνης: “η ευρωζώνη είναι το πρόβλημα, η έξοδος είναι η λύση”,  αλλά και συνθήματα που καλούσαν σε 100% διαγραφή του χρέους ή “καμία θυσία για χρέος και ευρώ”.

ΑΔΕΔΥ

Στο κάλεσμά της η ΑΔΕΔΥ υποστηρίζει ότι “Η Κυβέρνηση, με την πρόταση που διαμόρφωσε στη διαπραγματευτική διαδικασία, αποδεικνύει ότι δεν λαμβάνει υπόψιν της τις πραγματικές σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, τις ανάγκες της τεράστιας στρατιάς των ανέργων, των νέων μας, των συνταξιούχων. Ακολούθως μεταξύ άλλων “απαιτεί”:

-Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού – σύνταξης και ψήφιση νέου μισθολογίου

-Άμεση χρηματοδότηση των Ταμείων και λειτουργία τους με την εγγύηση του Κράτους.

–   Παροχή επιδόματος ανεργίας σε όλους τους ανέργους και εφαρμογή πολιτικών για την εξάλειψη της ανεργίας.

Νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού
Κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων.
Διαγραφή του χρέους, που αποτελεί όρο για την επιβίωση της χώρας, του λαού και των εργαζομένων.
–     Επαναφορά των εργατικών, κοινωνικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, που καταργήθηκαν στη μνημονιακή περίοδο.

– Πέρασμα των τραπεζών υπό δημόσια ιδιοκτησία και κοινωνικό έλεγχο

ΣΥΡΙΖΑ και Νεολαία 

Στο δικό του κάλεσμα ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι “οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, η νεολαία, ο ελληνικός λαός αλλά και οι υπόλοιποι λαοί της Ευρώπης, δίνουμε ένα ηχηρό μήνυμα αντίστασης στον δήθεν μονόδρομο της λιτότητας, μήνυμα αντίστασης στους εκβιασμούς και στην καλλιέργεια κλίματος φόβου”.

Η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ στο δικό της κάλεσμα ζητούσε :“… να ξεκινήσει η εφαρμογή του προγράμματος της ΔΕΘ και των προγραμματικών εξαγγελιών της κυβέρνησης, που ενισχύουν τη θέση του δικού μας κόσμου και μας κάνουν πιο δυνατούς στη σύγκρουση με το νεοφιλελευθερισμό. Να απαιτήσουμε τώρα ένα «μνημόνιο για τους πλούσιους», για να πληρώσουν για την κρίση όσοι τη δημιούργησαν. Να απαιτήσουμε να μην πληρωθεί καμία δόση προς τους δανειστές, χωρίς συμφωνία που να σέβεται τη βούληση του ελληνικού λαού. Κανένα βήμα πίσω, κανένας

Μένουμε Ευρώπη 

Το δικό τους συλλαλητήριο όμως επαναλαμβάνουν σήμερα το απόγευμα στις 19.30 και ενώ στις Βρυξέλλες θα είναι σε εξέλιξη η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής οι οπαδοί του “Μένουμε Ευρώπη με κάθε κόστος”. Βασικός στόχος των διαδηλωτών είναι να πιέσουν την κυβέρνηση, ώστε σε κάθε περίπτωση όποια κι αν είναι η έκβαση των διαπραγματεύσεων να αποφύγει την ρήξη που θα διακινδυνεύσει την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη. Οι διαδηλωτές αυτής της κατηγορίας θεωρούν ότι όσο κακή κι αν είναι μία συμφωνία θα είναι καλύτερη από την έξοδο της χώρας από το ευρώ που θα σημάνει καταστροφή. Ενώ στα συλλαλητήρια της πρώτης κατηγορίας κυριαρχούν τα πρόσωπα οι βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην συγκέντρωση του “μένουμε Ευρώπη” την περασμένη Πέμπτη ξεχώρισαν οι βουλευτές -πρώην υπουργοί – της ΝΔ κυρίως εκείνοι με νεοφιλελεύθερο πρόσημο γνωστοί για την φιλομνημονιακή τους στάση, όπως οι κ.κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, Κωστής Χατζηδάκης, Άδωνης Γεωργιάδης, Γιάννης Βρούτσης, Γιώργος Κουμουτσάκος, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Μαζί τους και το υπόλοιπο μνημονιακό “φιλοευρωπαικό μέτωπο” του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού. Αλλά και ο κόσμος που συγκεντρώθηκε, στην πλειοψηφία του είναι άνθρωποι της μεσαίας τάξης και του τομέα της παροχής υπηρεσιών, φιλελεύθερων οικονομικά και συντηρητικών πολιτικά απόψεων. Δεν έλειψαν εκείνοι που το βασικό τους κίνητρο ήταν η παραμονή της χώρας στην Ευρώπη ωστόσο η πρώτη τουλάχιστον διαδήλωση είχε σαφές αντικυβερνητικό και αντιαριστερό στίγμα.

Οι οπαδοί του “μένουμε Ευρώπη” στο πρώτο τους συλλαλητήριο πήγαν καλύτερα από ότι και οι ίδιοι περίμεναν και στάθηκαν επάξια απέναντι στους “αριστερούς”. Στο σημερινό τους δεύτερο συλλαλητήριο θέλουν να τους ξεπεράσουν ώστε να στείλουν το μήνυμα ότι αποτελούν κοινωνική πλειοψηφία.


Στο παιχνίδι και το ΚΚΕ

Στο παιχνίδι μπαίνει και το ΚΚΕ παίρνοντας αποστάσεις και από τους δύο προηγούμενους με συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΠΑΜΕ την Τρίτη, στις 6 το απόγευμα στα Προπύλαια «για να μπλοκάρουμε τη νέα αντιλαϊκή συμφωνία λαιμητόμο, τα νέο αντιλαϊκό πακέτο που φέρνουν να μας φορτώσουν», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Στην γνωστή του γραμμή το ΚΚΕ στρέφεται κατά της κυβέρνησης θεωρώντας όπως αναφέρει και το γγ του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας ότι «Όποια και αν θα είναι η κατάληξη της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, πάλι ο λαός θα πληρώσει τα σπασμένα».

Τα σχόλια είναι κλειστά.