Ειδησεογραφικό site

Βενιζέλος: Υπάρχουν περιθώρια συναινετικής εκλογής ΠτΔ – Λύνει τα χέρια βουλευτών της ΔΗΜΑΡ ο Κουβέλης – Όποιος ψηφίσει Πρόεδρο δεν είναι ούτε αποστάτης, ούτε αργυρώνητος

43

Προσπάθεια για συναινετική εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ζήτησε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος σχολιάζοντας ότι υπάρχουν πολιτικές εξελίξεις που διευκολύνουν την προσπάθεια προστασίας της ελληνικής οικονομίας και άλλες που τη δυσκολεύουν υπέρμετρα.

Σε δηλώσεις τους στο πλαίσιο του συμβουλίου Εξωτερικών υποθέσεων της Ε.Ε. ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «ο λαός έχει τον τρόπο να επιβάλει τη σταθεροποίηση, την αποφυγή των εκλογών. Ο λαός μπορεί, αν θέλει, να ανεχθεί τη δημαγωγία και την ανευθυνότητα και να επιλέξει δρόμους, οι οποίοι είναι απολύτως άγνωστοι και αβέβαιοι. Από την άποψη αυτή έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιτευχθεί η συναινετική εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Ο ίδιος εμφανίστηκε βέβαιος ότι υπάρχουν και τώρα πολλά περιθώρια, αναγνωρίζοντας ότι η κύρια ευθύνη ανήκει στα κόμματα του δημοκρατικού τόξου.

Σημείωσε δε ότι «υπάρχει και ο ατομικός ρόλος του βουλευτή, λόγω του μεγάλου αριθμού ανεξαρτήτων βουλευτών. Αλλά ακόμη δεν έχει περάσει η φάση της ευθύνης που έχουν τα κόμματα να ερμηνεύσουν σωστά τη βούληση και την αγωνία του ελληνικού λαού».

Λύνει τα χέρια βουλευτών της ΔΗΜΑΡ ο Κουβέλης

«Οποιος από ΔΗΜΑΡ ψηφίσει πρόεδρο, δεν είναι ούτε αποστάτης, ούτε αργυρώνητος». Με αυτή τη βαρύνουσας σημασίας δήλωση τοποθετήθηκε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ στο θέμα της προεδρικής εκλογής, μιλώντας σήμερα το πρωί στο ραδιόφωνο του ΒΗΜΑ FM. «Μακριά από εμένα αυτές οι λογικές» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, αφήνοντας ουσιαστικά το ελεύθερο στους βουλευτές του κόμματός του.

Σημειώνεται σε αυτό το σημείο ότι ο πρωθυπουργός έχει καλέσει τους βουλευτές τόσο της ΔΗΜΑΡ όσο και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, των δύο κομμάτων που κρατούν το κλειδί της προεδρικής πλειοψηφίας, να αυτονομηθούν και να ψηφίσουν ενάντια στις ηγεσίες του και στις αποφάσεις των κομματικών τους οργάνων.

Κατά τα λοιπά, στο μέτωπο της προεδρικής εκλογής, θετικός να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στις τρεις ψηφοφορίες, δήλωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Σπύρος Λυκούδης, ο οποίος μίλησε χθες σε πανελλαδική σύσκεψη της Κίνησης των Μεταρρυθμιστών, επισημαίνοντας τους κινδύνους για τη χώρα από τυχόν αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με την τελική απόφαση της σύσκεψης, οι Μεταρρυθμιστές ζητούν: την εκλογή Προέδρου, τον προσδιορισμό ημερομηνίας εκλογών το 2015, την κατάργηση ή περιορισμό του μπόνους των 50 εδρών που προβλέπει ο εκλογικός νόμος για το πρώτο κόμμα, καθώς και το «σπάσιμο» των μεγάλων περιφερειών και την έναρξη και ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της συνταγματικής αναθεώρησης.

Τα σχόλια είναι κλειστά.