Ειδησεογραφικό site

Λεφτά τέλος από την ΕΚΤ με «όχι» στο δημοψήφισμα!

16

Τέλος τα λεφτά στην Ελλάδα θα πει τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε περίπτωση που επικρατήσει το «όχι» στη δημοψήφισμα της ερχόμενης Κυριακής.

Στελέχη της ΕΚΤ τονίζουν ότι περιμένουν τα αποτελέσματα του ελληνικού δημοψηφίσματος προκειμένου να εξετάσουν αν θα «παγώσουν», θα επεκτείνουν ή θα περιορίσουν τον μηχανισμό παροχής έκτακτης ρευστότητας (ELA), από τον οποίο εξαρτώνται οι ελληνικές τράπεζες.

Ενδεικτικές είναι και οι δηλώσεις που έκανε σήμερα ο Γιόζεφ Μπονίτσι, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, ο οποίος υπογράμμισε πως οι Έλληνες πρέπει να αποφασίσουν εάν θέλουν να παραμείνουν στην Ευρωζώνη, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι «το ερώτημα του δημοψηφίσματος είναι αν οι πολίτες της Ελλάδας θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Μιλάνο, ο κ. Μπονίτσι άφησε να εννοηθεί πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος μπορεί να επηρεάσει το «κούρεμα» των εγγυήσεων που ζητά η ΕΚΤ, ώστε να δώσει έκτακτη ρευστότητα στα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα.

«Θα εξαρτηθεί από την απόφαση της Ελλάδας», σχολίασε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας πως η πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στον ELA δεν μπορεί να συνεχίζεται επ’ αόριστον, ένα μήνυμα που έχουν στείλει τις τελευταίες ημέρες και άλλα μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ, όπως ο Γερμανός ομοσπονδιακός τραπεζίτης Γενς Βάιντμαν.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΚΤ σχεδιάζει να συζητήσει ξανά τη Δευτέρα τη χορήγηση έκτακτης χρηματοδότησης στις ελληνικές τράπεζες.

Τα σχόλια είναι κλειστά.