Ειδησεογραφικό site

Λαφαζάνης: Να εγγραφεί στον προϋπολογισμό το κατοχικό δάνειο

47

Υπέρ της εθνικής συνεννόησης τάχθηκε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης μιλώντας στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Πρότεινε μάλιστα ως δείγμα συνεννόησης να εγγραφεί στον προϋπολογισμό το κατοχικό δάνειο που οφείλει η Γερμανία. Παρών στην ομιλία του ήταν και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Παράλληλα, και με αφορμή την χθεσινή καταγγελία Δραγασάκη για τροπολογίες που εξυπηρετούν συμφέροντα, ο κ. Λαφαζάνης αναρωτήθηκε: «Από άλλο πλανήτη είστε; δεν ξέρετε τι γίνεται με τις τροπολογίες; Δεν γνωρίζετε ότι αναφέρονται σε δώρα και εξυπηρετούν χαριστικά συμφέροντα;»

Αναφέρθηκε σε δύο περιπτώσεις:

Είπε ότι στις 7 Μαρτίου κατατέθηκε η τροπολογία 1251/67 την οποία και διάβασε. Από το κείμενο των 51 λέξεων δεν προέκυπτε κάποιο νόημα. «Αλαμπουρνέζικα. Όταν βλέπουμε τέτοια αλαμπουρνέζικα υπάρχουν πράγματα που πρέπει να ψαχτούν από πίσω. Δεν είναι ελληνικά αυτά», σχολίασε ο Π. Λαφαζάνης και εξήγησε ότι με την τροπολογία αυτή «η κυβέρνηση διέγραψε αναδρομικά βεβαιωμένα πρόστιμα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από τριγωνικές συναλλαγές, δηλαδή διέγραψε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από φοροαποφυγή».

SIEMENS: όπως είπε «έγινε συμφωνία εξιλέωσης», η οποία προέβλεπε επενδύσεις και θέσεις εργασίας, αλλά δεν έχει υλοποιηθεί. «Γιατί δεν εφαρμόζετε το νόμο; Δεν είναι νόμος του κράτους; Δεν έχουν όνομα τα συμφέροντα αυτά; Δεν λέγονται SIEMENS;», είπε και πρόσθεσε απευθυνόμενος στα υπουργικά έδρανα: «συγκεκριμένος νόμος, συγκεκριμένα τα συμφέροντα και συγκεκριμένη η εξυπηρέτηση. Περιμένουμε την απάντησή σας».

Όσον αφορά την εθνική συνεννόηση ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι το κόμμα του «με δεδομένες τις πολιτικές διαφορές και τις διαφορές ταξικού χαρακτήρα με τις κυβερνητικές δυνάμεις είναι πάντα υπέρ και της συνεννόησης ακόμη και στα πιο μικρά θέματα. Αλλά σε ποια βάση θα γίνει; Πάνω στο μνημόνιο; Στον ΕΝΦΙΑ; Στην φορολογική επιδρομή; Στην λιτότητα; Στην εξωτερική πολιτική που έχετε καταστήσει τη χώρα δορυφόρο του αμερικανοϊσραηλινού άξονα;».

Ο κ. Λαφαζάνης επεσήμανε ότι «η χώρα δεν έχει μόνο χρέος, αλλά της χρωστάνε κιόλας. Αν το αμφισβητείτε να το πείτε, ότι λάθος κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ που ζητά το κατοχικό δάνειο». «Ιδού πεδίον δόξης λαμπρό για εθνική συνεννόηση. Όλοι μαζί να πάμε να απαιτήσουμε, να ζητήσουμε το χρέος αυτό. Και όλοι μαζί, από κοινού, να εγγράψουμε στον προϋπολογισμό του 2015 αυτά τα ποσά», πρότεινε και πρόσθεσε χειροκροτούμενος από τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι αυτός «είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός που δεν θα έχει εγγραφεί αυτό το γερμανικό χρέος».

Και για το θέμα του χρέους ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ρώτησε σε ποια βάση η εθνική συνεννόηση. «Στη βάση της καταγγελίας που κάνετε σε όσους; υποστηρίζουν το κούρεμα του χρέους;», είπε και πρότεινε: «συνεννόηση στη βάση της διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του χρέους. Δεν είναι απαίτηση μόνο της Αριστεράς. Θα έπρεπε να ήταν αίτημα με όρους πολιτικής επιβίωσης».

Τα σχόλια είναι κλειστά.