Ειδησεογραφικό site

“Λαγός” του Σαμαρά ο Κακλαμάνης: Μπορεί να “τρελαθεί”, να τα σπάσει με την τρόικα και να πάει σε εκλογές…

39

Το ενδεχόμενο ο Αντώνης Σαμαράς να βγει σε κόντρα ρόλο απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ και να προχωρήσει σε ρήξη με την τρόικα και επίσπευση των πολιτικών εξελίξεων για να ανατρέψει μια πορεία που προδιαγράφει ήττα «φωτογράφισε» ο Ν. Κακλαμάνης. Γιατί το Βερολίνο φαίνεται να «ψηφίζει αλλαγή».

Σε συνέντευξή του ο πρώην ανεξάρτητος βουλευτής εξέφρασε ένα πιθανό σενάριο εξέλιξης μπροστά στο αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η διαπραγμάτευση με την τρόικα. Όπως είπε χαρακτηριστικά: “Μπορεί να τρελαθεί (με την καλή έννοια) ο Σαμαράς, να τα σπάσει με την τρόικα και να πάμε γρηγορότερα σε προεδρική εκλογή. Τότε να δούμε τι στάση θα κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.”

Ο επί έξι συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις βουλευτής της Α Αθήνας, στήριξε το σενάριο αυτό στην τοποθέτησή του ότι: “οι 100 δόσεις αποτελούν πλέον ψηφισμένο νόμο του κράτους και δεν υπάρχει περίπτωση να τον αναιρέσει η τρόικα ή να τις κουρέψει σε 72 κλπ”.

Στο πλαίσιο αυτό ο πρώην βουλευτής πιθανολογώντας σε ένα σενάριο μελλοντικών εξελίξεων εξέφρασε την άποψη ότι μια ενδεχόμενη ρήξη με την τρόικα θα μπορούσε να οδηγήσει την κυβέρνηση σε επίσπευση της διαδικασίας για την εκλογή Προέδρου και στο αν αυτό δεν επιτευχθεί και οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές με επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ ( πράγμα το οποίο ο ίδιος όπως τόνισε δεν αποδέχεται ως δεδομένο) τότε όπως επεσήμανε, ίσως να δούμε να επαναλαμβάνεται το φαινόμενο επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ που διαδέχτηκαν κυβερνήσεις της ΝΔ όπου “φιλελεύθερες” μεταρρυθμίσεις και συμφωνίες με τους ξένους που δεν κατάφεραν να τις περάσουν οι συντριπτικές κυβερνήσεις τις επέβαλαν οι “προοδευτικές”.

Ο βουλευτής της ΝΔ δεν παρέλειψε να επιτεθεί σε όσους εντός της παράταξης έχουν συμβιβαστεί με το κλίμα ηττοπάθειας επισημαίνοντας ότι ο ίδιος δεν πρόκειται ποτέ να το αποδεχτεί καθότι αυτό αποτελεί ομολογία ήττας.

Γιατί το Βερολίνο φαίνεται να “ψηφίζει αλλαγή”

Σύμφωνα με πληροφορίες και πολιτικούς εκτιμητές ήταν προφανές από την πρώτη στιγμή ότι, μετά τις γερμανικές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2013, η Άνγκελα Μέρκελ άλλαξε στάση απέναντι στην κυβέρνηση Σαμαρά. Δεν την εγκατέλειψε φυσικά ποτέ, ενώ τόσο η ίδια όσο και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσέφεραν στην Αθήνα… δόσεις πολιτικής ανάσας, ακόμη και με απευθείας τετ-α-τετ, είτε της Καγκελαρίου με τον Αντώνη Σαμαρά, είτε του ισχυρότερου Υπουργού Οικονομικών του πλανήτη, με τον Γκίκα Χαρδούβελη.

Πέραν των παραπάνω ωστόσο, ουδέν σοβαρό. Η Γερμανία δεν βοήθησε ουσιαστικά την κυβέρνηση Σαμαρά σε καμία δύσκολη στιγμή αυτών των 14 μηνών.

Δεν άνοιξε τη συζήτηση για “κούρεμα”-αναδιάρθρωση χρέους, παρόλο που ο πιο στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά Χρύσανθος Λαζαρίδης είχε διατυπώσει την εκτίμηση ότι κάτι τέτοιο θα συνέβαινε ως τα τέλη του 2013.

Δεν διευκόλυνε την κυβέρνηση στην προεκλογική περίοδο για τη μάχη των ευρωεκλογών και την αναμέτρηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Δεν… λύγισε όταν η Κριστίν Λαγκάρντ άνοιξε τη μεγάλη κουβέντα για το ελληνικό χρέος, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε λύση του δράματος.

Δεν στήριξε την κυβέρνηση ούτε μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, όταν η διαφορά του 4% υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ξεκάθαρο ότι ανοίγει το δρόμο για πολιτική αλλαγή στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

Φάνηκε να τραβάει το χαλί κάτω από τα πόδια της κυβέρνησης μετά το καλοκαίρι, σε μια σειρά από ζητήματα, από το πότε θα επιστρέψει η τρόικα μέχρι ρυθμίσεις σαν τις 100 δόσεις.

Οι κύκλοι λοιπόν αυτοί επισημαίνουν ότι πλέον είναι ισχυρό το ενδεχόμενο το Βερολίνο και η Αγκελα Μέρκελ προσωπικά να έχουν προαποφασίσει την “αλλαγή στρατοπέδου” στην Ελλάδα.

Πηγή: 7imeres.g

Τα σχόλια είναι κλειστά.