Ειδησεογραφικό site

Λαγκάρντ: Συγχαρητήρια στην Κύπρο, αλλά ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος

39

Εύσημα απένειμε στην Κύπρο η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ για την επιτυχή εφαρμογή του Μνημονίου.

Σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» η Λαγκάρντ τονίζει ότι η Κύπρος πάει πολύ καλά και της αξίζουν συγχαρητήρια, αλλά προσθέτει ότι ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος.

Χαρακτηρίζει εντυπωσιακή την απόδοση της χώρας στο πρόγραμμα αναπροσαρμογής της οικονομίας και εκθειάζει την αποφασιστικότητα του κυπριακού λαού να αντιμετωπίσει τάχιστα την κρίση.

Παρατηρεί, ωστόσο, ότι η ανεργία εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλή και τονίζει ότι η ανάκαμψη θα είναι σταδιακή και χρειάζεται πιστή και έγκαιρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων για την επιστροφή της ανάπτυξης και των θέσεων εργασίας.

Η Λαγκάρντ αναφέρεται σε τρεις προκλήσεις που έχει ενώπιον της η Κύπρος:
Την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την εξυγίανση των τραπεζών ώστε να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη

Τη διατήρηση υγιών δημόσιων οικονομικών ώστε να αρχίσει σταδιακά η μείωση του πολύ υψηλού δημοσίου χρέους

Την ενίσχυση των θεσμών ώστε το Δημόσιο να καλύψει τις ανάγκες του κυπριακού λαού.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ εκφράζει επίσης την άποψη ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο για βελτίωση της διαχείρισης των κοινωνικών παροχών και υπογραμμίζει την ανάγκη καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και δικαιότερης κατανομής των φορολογικών βαρών.

Τέλος, αναφέρεται στις ιδιωτικοποιήσεις, σημειώνοντας ότι μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του δημοσίου χρέους και στην προσέλκυση των αναγκαίων ξένων επενδύσεων.

Τα σχόλια είναι κλειστά.