Ειδησεογραφικό site

Ξαφνικό κλείσιμο της Βουλής – Αντιδρά η αντιπολίτευση

76

Λίγο πριν τις 17:30 θυροκολλήθηκε το Προεδρικό Διάταγμα για τη λήξη της παρούσας συνόδου της Βουλής και την έναρξη των θερινών τμημάτων, σε δύο εβδομάδες περίπου.

Ως εκ τούτου αναβάλλονται οι προγραμματισμένες συνεδριάσεις των επιτροπών της Βουλής.

Ανεπισήμως, κυβερνητικοί παράγοντες σημείωναν ότι ο νομοθετικός προγραμματισμός δεν περιλαμβάνει σχέδια νόμου που να απαιτούν Ολομέλεια, υποστηρίζοντας με τον τρόπο αυτό την πρόωρη διακοπή της που θα γινόταν ούτως ή άλλως σε περίπου 15-20 ημέρες.

Ωστόσο, με τον τρόπο αυτό αποφεύγονται οι πιθανές αναταράξεις που θα προκαλέσει ο επικείμενος ανασχηματισμός εντός της ΚΟ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Είναι ενδεικτική η φράση παλαιού βουλευτή της συγκυβέρνησης που είπε πως «ένας ανασχηματισμός δημιουργεί συνήθως περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει».

Πάντως, από από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης κατήγγειλε τις συγκεκριμένες προθέσεις της κυβέρνησης και πρόσθεσε πως «εάν η κυβέρνηση θέλει να κλείσει την Βουλή πρέπει να το κάνει μόνο για εκλογές».

Υποστήριξε ότι το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει «πολιτικά το δικαίωμα να προχωρήσει σε εσπευσμένο κλείσιμο της Βουλής καθώς κρίσιμα νομοσχέδια όπως αυτό για τον αιγιαλό θα πάνε στα θερινά τμήματα», κάτι που χαρακτήρισε απαράδεκτο.

Μίλησε ακόμα για παραπομπή στο φθινόπωρο των υποθέσεων άρσης ασυλίας βουλευτών που εκκρεμούν στην Επιτροπή Δεοντολογίας.

Αιφνιδιάστηκαν ακόμη και οι κυβερνητικοί βουλευτές

Η θυροκόλληση του προεδρικού διατάγματος με το οποίο ολοκληρώνεται η σύνοδος της ολομέλειας της Βουλής αιφνιδίασε ακόμη και τους κυβερνητικούς βουλευτές.

Η απόφαση βέβαια είναι της κυβέρνησης η οποία έχει τους δικούς της πολιτικούς λόγους να επισπεύσει την λήξη των εργασιών και να μείνει ένα κενό διάστημα δύο εβδομάδων πριν αρχίσουν τα θερινά τμήματα.

Κυβερνητικοί βουλευτές έλεγαν ότι την επόμενη εβδομάδα θα γίνει ανασχηματισμός και θα υπάρξουν γκρίνιες και δυσαρέσκειες από τους υπουργούς που θα χάσουν την θέση τους και από τους βουλευτές που θα απογοητευθούν γιατί δεν θα μπουν στην κυβέρνηση. Με την Βουλή κλειστή είναι πιο εύκολο να εκτονωθούν οι δυσαρέσκειες. Επιπλέον η κυβέρνηση λέει ότι δεν υπάρχουν νομοσχέδια που να απαιτούν ψήφιση από την ολομέλεια της Βουλής. Άλλωστε με νωπή την απογοήτευση των βουλευτών που δεν θα υπουργοποιηθούν θα υπήρχει κίνδυνος οι δυσαρέσκειες να βρουν διέξοδο σε δύσκολα αντιλαϊκά νομοσχέδια που έχει μπροστά της η κυβέρνηση.

‘Ενας επιπλέον λόγος είναι ότι εκκρεμεί η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή που έχει ζητήσει ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας για την υπόθεση Μπαλτάκου. Η κυβέρνηση δεν έχει καμία διάθεση να βρεθεί εγκαλούμενη για σχέσεις με τους Χρυσαυγίτες μετά μάλιστα και την σημερινή επεισοδιακή παρουσία τους και τις κατηγορίες που εκτόξευσαν και εναντίον άλλων στελεχών της ΝΔ και υπουργών. Το αιφνίδιο κλείσιμο πάντως παραπέμπει στην περίοδο Καραμανλή όταν το 2009 επίσης έκλεισε την Βουλή προκειμένου να παραγραφούν υποθέσεις κατά υπουργών που εκκρεμούσαν και δεν ξανάνοιξε γιατί το Φθινόπωρο ακολούθησαν εκλογές.

Την αντίδρασή της εξέφρασε και η ΔΗΜΑΡ στην απόφαση να τερματιστεί η παρούσα συνόδος της Βουλής και την έναρξη των θερινών τμημάτων από 16 Ιουνίου.

«Εν όψει νέων μέτρων και κρίσιμων νομοσχεδίων και με τον ανασχηματισμό προ των πυλών, η κυβέρνηση σπεύδει να κηρύξει  ιφνιδιαστικά τη λήξη των εργασιών της Ολομέλειας της Βουλής.

Για άλλη μια φορά, θεσμικά κεκτημένα θυσιάζονται στο βωμό των μικροκομματικών σχεδιασμών» τονίζεται στην ανακοίνωση του κόμματος.

Τα σχόλια είναι κλειστά.