Ειδησεογραφικό site

Κώστας Μπακογιάννης: Εξασφαλίστηκαν 46 εκατ. ευρώ για το Νοσοκομείο Χαλκίδας

55

Η είδηση που έρχεται από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας αποδεικνύει ότι τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται «χαμένη υπόθεση». Ο Κώστας Μπακογιάννης, λίγους μόλις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του κατάφερε να εξασφαλίσει 46 εκατ. ευρώ, δίνοντας ξανά ζωή στην κατασκευή του Νοσοκομείου Χαλκίδας, ενός μέχρι πρότινος «ξεγραμμένου» έργου.

Έτσι, με συντονισμένες ενέργειες εξασφαλίστηκαν από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας οι πόροι για την ολοκλήρωση του Έργου που παρέμενε στάσιμο και κινδύνευε να απενταχθεί. Εξασφαλίστηκαν τόσο τα αναγκαία 46 εκατ. ευρώ για την ολοκλήρωση του έργου από πόρους Ευρωπαϊκούς και Εθνικούς, όσο και η ροή χρηματοδότησης του από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Υπεγράφη χθες από τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Κώστα Μπακογιάννη η τελική πράξη τροποποίησης και ένταξης του έργου της κατασκευής του Νοσοκομείου της Χαλκίδας στον Άξονα Προτεραιότητας «05- Αειφόρος ανάπτυξη και ποιότητα ζωής» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Θεσσαλία-Στερεά Ελλάδα-Ηπειρος».

Με την απόφαση αυτή, αποτέλεσμα τόσο της συντονισμένης προσπάθειας των συνεργατών και στελεχών του Περιφερειάρχη και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας τους τέσσερεις τελευταίους μήνες, όσο και των στοχευμένων πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων της νέας Περιφερειακής Αρχής, εξασφαλίζεται η συνέχεια και ολοκλήρωση ενός έργου που εδώ και πολλούς μήνες βρισκόταν σε κατασκευαστικό τέλμα (ο ανάδοχος έχει προχωρήσει σε προσωρινή διακοπή εργασιών), λόγω έλλειψης χρηματοδότησης και εξασφαλισμένων πιστώσεων από τα συναρμόδια Υπουργεία. Ένα έργο εξαιρετικής σημασίας,  συνολικού προϋπολογισμού 71 εκατ. ευρώ, το οποίο μέχρι σήμερα είχε απορροφήσει 22 εκατ. ευρώ από Ευρωπαϊκούς πόρους και 2,5 εκατ. ευρώ από πόρους Εθνικούς, και που λόγω έλλειψης περαιτέρω χρηματοδότησης (46 εκ χρειάζονται για την ολοκλήρωση του), όχι μόνο είχε σταματήσει, αλλά το Ελληνικό κράτος αντιμετώπιζε τον κίνδυνο να χρειαστεί να επιστρέψει τα χρήματα που μέχρι σήμερα είχαν απορροφηθεί από την ΕΕ.

Με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη και υπό τον συντονισμό του, και σε συνεργασία με την Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, αλλά και τις υπηρεσίες των Υπουργείων Ανάπτυξης και Υγείας, εξασφαλίστηκαν οριστικά και αμετάκλητα τα αναγκαία 46 εκ, μιας και ολοκληρώθηκαν οι αναγκαίες διαδικασίες, πράξεις  και σχέδια και εξασφαλίστηκαν οι προαπαιτούμενες εγκρίσεις και άδειες για την ένταξη του στο ΠΕΠ της Στερεάς Ελλάδας και την χρηματοδότηση του από το ΕΤΠΑ (23 εκατ.) και από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων-ΠΔΕ (23 εκατ.), ετσι ώστε να εξασφαλιστεί η ολοκλήρωση του μέχρι το τέλος του 2017, και σύμφωνα με τις συμβατικές μας υποχρεώσεις προς την ΕΕ.

«Η Εύβοια αποκτά το Νοσοκομείο που αξίζει στους πολίτες της»

Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, υπογράφοντας χθες, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας Φάνη Σπανού, την οριστική απόφαση τροποποίησης και ένταξης του έργου, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Είναι μία ημέρα σταθμός για την Εύβοια. Μία ημέρα δικαίωσης των προσπαθειών που κατέβαλε η Περιφερειακή Αρχή επί τέσσερεις μήνες, προκειμένου να εξασφαλίσει τη συνέχιση των εργασιών στο νέο Νοσοκομείο της Χαλκίδας, οι οποίες είχαν περιέλθει σε τέλμα. Με σκληρή δουλειά και συνεχείς διαπραγματεύσεις, καταφέραμε, αυτό που το καλοκαίρι έμοιαζε άπιαστο όνειρο. Τροποποιήσαμε την απόφαση ένταξης, αυξάνοντας σημαντικά τους κοινοτικούς πόρους, οι οποίοι μπορούν άμεσα να αξιοποιηθούν και εξασφαλίζοντας τους υπόλοιπους απαραίτητους Εθνικούς πόρους για την ολοκλήρωση του. Η εξεύρεση λύσης για αυτό το τόσο σπουδαίο έργο κοινής ωφέλειας αποτέλεσε για όλους μας στην Περιφερειακή Αρχή, ένα από τα πρώτα και κορυφαία στοιχήματα. Με συγκεκριμένο σχέδιο, με συντονισμένες προσπάθειες και επιμονή δρομολογήσαμε, διεκδικήσαμε και πετύχαμε την ολοκλήρωση του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας. Η πρωτεύουσα της Εύβοιας, θα αποκτήσει επιτέλους ένα σύγχρονο Νοσοκομείο, ικανό να καλύψει τις ανάγκες όλου του Νομού και της ευρύτερης περιοχής και οι πολίτες της Εύβοιας θα αποκτήσουν το Νοσοκομείο που πραγματικά τους αξίζει».

Τα σχόλια είναι κλειστά.