Ειδησεογραφικό site

Κύπρος: Εμπλοκή στην εκταμίευση της δόσης

51

Μπλοκάρει η εκταμίευση της επόμενης δόσης της διεθνούς βοήθειας προς την Κύπρο, καθώς η πρόσφατη ψήφιση των νομοσχεδίων για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων από τη Βουλή δεν φαίνεται να ικανοποιεί τους διεθνείς δανειστές της χώρας.

Μιλώντας το πρωί στο ΡΙΚ, ο υπουργός Οικονομικών, Xάρης Γεωργιάδης, ανακοίνωσε ότι η εκταμίευση της επόμενης δόσης δεν θα περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη του Eurogroup της Παρασκευής.

Ο Κύπριος ΥΠΟΙΚ είπε ότι η «ανακούφιση» από την ψήφιση των νομοσχεδίων το βράδυ του Σαββάτου ίσως να μην δικαιολογείται. Όπως εξήγησε, η πρόταση για εκταμίευση γίνεται με θετική σύσταση από την Ομάδα Εργασίας του Eurogroup (Euro Working Group), η οποία ωστόσο δεν συνεδρίασε.

Ο κ. Γεωργιάδης διαβεβαίωσε ότι το θέμα τυγχάνει λεπτών χειρισμών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο υπουργός αναφέρθηκε σε παρενέργειες και είπε ότι δεν είναι βέβαιος ότι οποιεσδήποτε κινήσεις μπορούν να δώσουν διέξοδο.

Θα είναι μια πάρα πολύ σοβαρή και ανησυχητική εξέλιξη, είπε, η οποία όμως δεν θα μας επηρεάσει άμεσα και δεν δικαιολογείται πανικός. Τόνισε δε ότι η κυπριακή κυβέρνηση προσπαθεί να διασφαλίσει τη συνέχιση του προγράμματος σταθεροποίησης.

Στις Βρυξέλλες, ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης συνέδεσε την απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Κύπρο, με το περιεχόμενο του νόμου. Θα μελετηθεί στο Eurogroup, είπε, για να διαπιστωθεί, εάν ανταποκρίνεται σε αυτό που περιμένει η τρόικα.

Το ποσό της δόσης είναι 350 εκατ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και άλλα 86 εκατ. από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο θα συνέλθει στις 26 Σεπτεμβρίου.

Τα σχόλια είναι κλειστά.