Ειδησεογραφικό site

Κόντρα Ταλιμπάν – Ισλαμικού Κράτους – Κήρυξαν τζιχάντ μεταξύ τους

57

 

«Κτηνώδες» και «φρικτό» χαρακτήρισαν οι Αφγανοί Ταλιμπάν ένα βίντεο που δείχνει μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Αφγανιστάν να ανατινάζουν με εκρηκτικά αιχμαλώτους τους, μια καταγγελία που δείχνει ότι στην περιοχή αυξάνεται η αντιπαλότητα ανάμεσα σ’ αυτές τις δύο τζιχαντιστικές οργανώσεις.

Στο μακάβριο βίντεο, το οποίο έχει μαγνητοσκοπηθεί στο ανατολικό Αφγανιστάν και δημοσιοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα σε ιστότοπους που συνδέονται με το ΙΚ, οι αιχμάλωτοι αυτοί περιγράφονται ως «αποστάτες», υποστηρικτές της αφγανικής κυβέρνησης ή των Ταλιμπάν, κάτι που οι τελευταίοι διέψευσαν.

«Αυτό το φρικτό βίντεο δείχνει απαγωγείς που συνδέονται με το Νταές (αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ) να σκοτώνουν κτηνωδώς πολυάριθμους αρχηγούς φυλών με λευκά γένια και χωρικούς με τη βοήθεια εκρηκτικών», αναφέρουν οι Ταλιμπάν σε ανακοίνωσή τους, προσθέτοντας πως πρόκειται για μια «ελεεινή» πράξη που διαπράττεται «από μια χούφτα αδαών ατόμων που επικαλούνται το ισλάμ».

Ωστόσο οι ίδιοι οι Ταλιμπάν κατηγορούνται για ωμότητες όταν ήταν στην εξουσία στην Καμπούλ, από το 1996 έως το 2001, καθώς και αφότου εξεγέρθηκαν εναντίον των ξένων δυνάμεων και των ντόπιων συμμάχων τους.

Μια πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ υπογράμμιζε εξάλλου πως οι εξεγερμένοι ευθύνονται για την πλειονότητα των επιθέσεων εναντίον των αμάχων στο Αφγανιστάν, οι οποίες έφθασαν σε νέο ρεκόρ στη διάρκεια των έξι πρώτων μηνών του χρόνου, σηματοδοτώντας το τέλος της μάχιμης αποστολής του ΝΑΤΟ στη χώρα.

Από την αρχή της χρονιάς, Αφγανοί τζιχαντιστές εντάχθηκαν στις τάξεις του τοπικού κλάδου του ΙΚ ο οποίος επιδιώκει να επεκτείνει εκεί το «χαλιφάτο» που ανακήρυξε σε εδάφη της Συρίας και του Ιράκ. Οι Ταλιμπάν έχουν προειδοποιήσει το ΙΚ ότι θα πληρώσει το τίμημα αν εγκατασταθεί στα εδάφη τους. Οι δύο ακραίες σουνιτικές ισλαμιστικές οργανώσεις έχουν κηρύξει τζιχάντ (=ιερό πόλεμο) μεταξύ τους.

«Αυτή τη στιγμή, ο υπ’ αριθμόν 1 εχθρός των Ταλιμπάν είναι το ΙΚ», συνοψίζει ο Ατικουλάχ Αμαρχίλ, ένας στρατιωτικός αναλυτής με έδρα την Καμπούλ. «Καταδικάζοντας (το βίντεο του ΙΚ), οι Ταλιμπάν θέλουν να προβάλουν την εικόνα μιας νόμιμης τζιχαντιστικής οργάνωσης και να εμφανίσουν το ΙΚ ως ένα ξένο φαινόμενο που έχει στόχο να εξασθενήσει το ισλάμ. Όμως ο πληθυσμός δεν έχει ξεχάσει τα εγκλήματα των Ταλιμπάν», προσθέτει.

Σύμφωνα με αναλυτές, το ΙΚ θα μπορούσε να επωφεληθεί από τις πρόσφατες διαφωνίες στους κόλπους των Ταλιμπάν αναφορικά με την ανάδειξη του μουλά Αχτάρ Μανσούρ ως διαδόχου του μουλά Όμαρ, ιστορικού ηγέτη της εξέγερσης ο θάνατος του οποίου, που ανάγεται στο 2013 σύμφωνα με τις αφγανικές αρχές, ανακοινώθηκε στα τέλη Ιουλίου.

Μέλη της οικογένειας του μουλά Όμαρ, περιλαμβανομένου του γιου του Γιακούμπ, έχουν εξάλλου αρνηθεί να δηλώσουν υποταγή στον μουλά Μανσούρ υποστηρίζοντας ότι αυτός ο τελευταίος ανέλαβε επικεφαλής έπειτα από μια «εσπευσμένη και μη συναινετική» διαδικασία.

Τα σχόλια είναι κλειστά.