Ειδησεογραφικό site

Κυβέρνηση: Θέλουμε πρόγραμμα-γέφυρα, «όχι» δόσεις

42

Τους όρους που θα προσέλθει στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους προσδιορίζει η κυβέρνηση σε άτυπη ενημέρωση. Όπως ξεκαθαρίζεται το οικονομικό επιτελείο επιμένει στο πρόγραμμα – γέφυρα, αρνείται να πάρει τις εναπομείνασες δόσεις από το Μνημόνιο και επαναλαμβάνει πως θα μείνει πιστό στην πρόσφατη λαϊκή εντολή.

Πιο συγκεκριμένα η κυβέρνηση θεωρεί πως με το πρόγραμμα – γέφυρα που προτείνει θα δοθεί χρόνος στη διαπραγμάτευση για ένα επιτυχές αποτέλεσμα. Σημειώνεται, ωστόσο, πως το πρόγραμμμα – γέφυρα δεν μπορεί να είναι ένα νέο Μνημόνιο. Επιπλέον η ελληνική κυβέρνηση αναφέρει πως το πρόγραμμα – γέφυρα που προτείνεται θα περιλαμβάνει βασικό όρο την απόρριψη μονομερών ενεργειών από όλες τις πλευρές.

Μολονότι υπογραμμίζεται πως η Ελλάδα δεν επιθυμεί τις επόμενες δόσεις του υφιστάμενου προγράμματος, γίνεται ξεκάθαρο ότι από αυτές διαχωρίζει τα 1,9 δισ.ευρώ «που οφείλουν να επιστρέψουν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελων από τα κέρδη που είχαν από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων». Επίσης η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί απαραίτητη την έκδοση εντόκων γραμματείων για την κάλυψη έκτακτων αναγκών. Γίνεται λόγος, δε, για λογική πρόταση από την ελληνική πλευρά, αφού είναι παράλογο, όπως αναφέρεται, να περιμένει κανείς λύση.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι κυβερνητικοί παράγοντες υπογραμμίζουν πως οι οριστικές ελληνικές λύσεις θα κατατεθούν μετά τη συμφωνία για το πρόγραμμα – γέφυρα, αλλά και ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να υποβάλλει εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.
Η άτυπη ενημέρωση καταλήγει με την παρακάτω επισήμανση: «Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση θα μείνει πιστή στη σαφή λαϊκή εντολή και δεν πρόκειται να δεχτεί επέκταση του καταστροφικού και αδιέξοδου Μνημονίου».

Τα πέντε σημεία περιγράφονται αναλυτικά ως εξής:

1.Αρχικός στόχος της κυβέρνησης είναι η συμφωνία σε ένα πρόγραμμα-γέφυρας που θα διασφαλίσει  τις χρηματοδοτικές ανάγκες του δημοσίου μέχρι τη σύναψη οριστικής συμφωνίας με τους ευρωπαίους εταίρους. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι για να φτάσουμε σε επιτυχές αποτέλεσμα και για τις δύο πλευρές, θα πρέπει να δοθεί χρόνος στη διαπραγμάτευση.  Το πρόγραμμα – γέφυρα δεν είναι ένα νέο Μνημόνιο, με όρους, αξιολογήσεις κτλ, αλλά μια επίσημη αποτύπωση της βούλησης όλων των πλευρών για διαπραγμάτευση χωρίς πιέσεις και εκβιασμούς.

2. Ο βασικός όρος που θα περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα – γέφυρα είναι ότι καμία πλευρά δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες. Επιπλέον, με δεδομένο ότι η Ελλάδα δεν ζητάει τις εναπομείνασες δόσεις του υφιστάμενου προγράμματος – πέραν των 1,9 δις που οφείλουν να επιστρέψουν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελων από τα κέρδη που είχαν από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων (προγράμματα SMP και ANFA) – θεωρείται απαραίτητο να της δοθεί η δυνατότητα έκδοσης εντόκων γραμματίων πέρα από το όριο των 15 δις, ώστε να καλύψει τυχόν έκτακτες ανάγκες.

3. Το πρόγραμμα-γέφυρα δεν είναι μόνο μια απολύτως λογική πρόταση, αφού θα ήταν παράλογο να περιμένει κανείς ότι μέσα σε λίγες ουσιαστικά μέρες θα βρεθεί λύση. Επιπλέον, δεν δημιουργεί κόστος στους εταίρους (δεν επιβαρύνει δηλαδή τους ευρωπαίους φορολογούμενους)

4. Μετά τη συμφωνία για το πρόγραμμα-γέφυρα θα κατατεθούν οι οριστικές ελληνικές προτάσεις που θα περιλαμβάνουν ένα νέο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής,που θα αποτυπώνει τους στόχους της κυβέρνησης για τα δημόσια οικονομικά τα επόμενα 3-4 χρόνια (ύψος πλεονάσματος, διάρθρωση εσόδων – δαπανών κτλ) και πάνω στο οποίο θα στηριχτούν οι προϋπολογισμοί της επόμενης τετραετίας. Επίσης, η κυβέρνηση θα υποβάλει ένα νέο εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, το οποίο, εκτός των άλλων, θα περιλαμβάνει και μέτρα που δεν τόλμησαν – και δεν ήθελαν – να εφαρμόσουν οι προηγούμενες, μνημονιακές κυβερνήσεις. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη φοροδιαφυγή, τη διαφθορά και τις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, που θα εμπεδώνουν μια νέα σχέση κράτους – οικονομίας, κράτους – κοινωνίας.

5. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση θα μείνει πιστή στη σαφή λαϊκή εντολή και δεν πρόκειται να δεχτεί επέκταση του καταστροφικού και αδιέξοδου Μνημονίου.

Τα σχόλια είναι κλειστά.