Ειδησεογραφικό site

Κυβέρνηση: Αν πει όχι ο Ντάισελμπλουμ, θα ζητήσουμε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής – Φλαμπουράρης: Ποιον ρώτησε και παρενέβη ο Σόιμπλε;

35

Η κυβέρνηση θα ζητήσει εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης δήλωσε σήμερα ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης.

Μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 ο κ. Φλαμπουράρης, είπε ότι μέσα στο εξάμηνο θα μπορέσουμε να τακτοποιήσουμε κάποιες εκκρεμότητες που υπάρχουν, σημειώνοντας ωστόσο ότι «παράταση του Μνημονίου δεν ζητάμε γιατί η ψήφος του ελληνικού λαού έχει καταργήσει το Μνημόνιο». Υπογράμμισεδε ότι η ΕΕ και το Eurogroup πρέπει να αποδεχθούν την πρόταση της Αθήνας.

Απαντώντας σε όσα είπε χθες το βράδυ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είπε: «Το προηγούμενο πρόγραμμα οδηγεί στα βράχια κι ας επιμένει! Η πρώτη σκεψη που πρέπει να κάνει ο κάθε έλληνας είναι: «Τι έχουμε; Ευρωπαϊκή Ένωση ή Γερμανική Ένωση; Ποιον ρώτησε και παρενέβη ο Σόιμπλε; Εγώ ούτε καν δέχομαι ότι είναι πρόταση. Την θεωρώ απειλή και εξευτελιστική τόσο για τους άλλους όσο και για εμάς. Έτσι πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτή την παρέμβαση. Εμείς απαντάμε όχι. Αν δεν θελει ο κ. Σόιμπλε, να δούμε τι θα κάνει η κα Μερκελ και οι υπόλοιποι ηγέτες. Ποιός μας προτείνει αυτό που λεει ο Σόιμπλε; Ούτε καν οι μνημονιακοί μας αντίπαλοι δεν λένε να το δεχτούμε».

Ερωτηθείς για τα ομόλογα Ιουλίου και Αυγούστου είπε ότι μπορεί να υπάρχει και παράταση: «Αν δούμε ότι σε 6 μηνες θα αρχίσει να κινείται η οικονομία μας και να εισπράττει έσοδα μπορεί το αίτημα για το δάνειο να είναι μικρότερο».

Ο κ. Φλαμπουράρης είπε ακόμα ότι αν δεν γίνει έκτακτο Γιούρογκρουπ η Ελλάδα θα ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής. «Το θέμα είναι πολιτικό και πρέπει να αντιμετωπισθεί σε πολιτικό όργανο. Έχουν και άλλες χώρες λόγο και μιλάω για τις ΗΠΑ για την Κίνα, για την Ρωσία που έχουν εκφραστεί», είπε. Οταν ρωτήθηκε αν οι εταίροι επιμείνουν στην άρνηση και στην Σύνοδο Κορυφής είπε ότι τότε και η Ελλάδα δεν θα υποχωρήσει. «Δεν θα κάνει πίσω από αυτά και για τα οποία την ψήφισε ο λαός, Δεν μπορεί να πάει πίσω η Ελλάδα. Δεν μπορεί να γίνει Grexit. Ουτε αυτούς συμφέρει ούτε και εμάς. Εγω άκουσα μια δήλωση από την ΕΚΤ που λεει ότι οι ελληνικες τραπεζες δεν έχουν να φοβουνται τίποτα».

Παππάς: Η κυβέρνηση αποκλείεται -υπό οποιεσδήποτε συνθήκες- να αιτηθεί παράταση του Μνημονίου

«Αυτή τη στιγμή κανένας δεν μιλάει για πλεόνασμα 4,5% και η διαμορφούμενη-διαφαινόμενη συναίνεση είναι να μην υπάρχει ρητή αναφορά στο ύψος του πλεονάσματος» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς σε ραδιοφωνική του συνέντευξη «στο κόκκινο» και πρόσθεσε: «Είναι ένα ενδεικτικό μέτρο. Σε κάθε περίπτωση νομίζω ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει σημειώσει κάποια σοβαρά ζητήματα και εντός εισαγωγικών επιτυχίες και περπατήματα στη διαπραγμάτευση».

Σύμφωνα με τον κ. Παππά υπάρχει ρητή δέσμευση της κυβέρνησης ότι «αποκλείεται οποιεσδήποτε συνθήκες να αιτηθεί παράταση του μνημονίου». Ο υπουργός Επικρατείας συνέχισε λέγοντας ότι οι εντός εισαγωγικών επιυχίες ή τα «περπατήματα» -όπως τα αποκάλεσε- στη διαπραγμάτευση στοιχειοθετούνται και «από το γεγονός ότι έχει διπλωματικά αναβαθμιστεί αποδεικνύοντας ότι εάν τα πράγματα είναι στο μη περαιτέρω τα ευρωπαϊκά όργανα δεν θα βγάζουν συναινετικές αποφάσεις. Αυτό είναι καθαρό και προς τους εταίρους μας και επανερχόμαστε σ’αυτό που προεκλογικά είπαμε ότι θα έχουμε μια διαπραγματευτική στρατηγική και τακτική η οοία θα αυξάνει διαρκώς τις δυνατότητες άσκησης εσωτερικής πολιτικής»

Διαβάστε ακόμα από tokarfi.gr: Εντός της ημέρας το αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης – Κίνηση συμβιβασμού από την Αθήνα

Τα σχόλια είναι κλειστά.