Ειδησεογραφικό site

Κραχ στις τιμές των ενοικίων στην Αττική: Οι τιμές επέστρεψαν στα επίπεδα του 2000 –Τριάρι στην Κηφισιά με 300 ευρώ

36

Ακόμα και στο μισό έχουν ρίξει τις τιμές των ενοικίων οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι αδυνατούν να προσελκύσουν ενοικιαστές με αποτέλεσμα την τελευταία τριετία να υπάρχει συνολική πτώση των τιμών της τάξεως του 40% κατά μέσο όρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από μεσιτικά γραφεία κατά την διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, η κάμψη αγγίζει το 15% κατά μέσο όρο, καθώς η μείωση των εισοδημάτων και η αύξηση της φορολογίας ωθεί όλο και περισσότερα νοικοκυριά στην αναζήτηση χαμηλότερου ενοικίου. Σύμφωνα μάλιστα με τα σχετικά στοιχεία, υπάρχουν και περιπτώσεις ακινήτων, όπου η μείωση των ενοικίων προσεγγίζει ή ακόμα και ξεπερνά το 50%.

Πρόκειται κυρίως για τα μεγαλύτερης επιφάνειας ακίνητα που βρίσκονται σε ακριβότερες περιοχές, τα οποία αντιμετωπίζουν και τη μεγαλύτερη δυσκολία στο να προσελκύσουν ενοικιαστές.

«Η πτώση της κτηματαγοράς ξεκίνησε πρώτα από τις τιμές πώλησης και στη συνέχεια, από το 2011 και μετά, όταν δηλαδή άρχισαν να γίνονται περισσότερο αισθητές οι συνέπειες της κρίσης, μεταφέρθηκε και στην αγορά των ενοικίων» αναφέρει στην «Καθημερινή της Κυριακής»ο Λευτέρης Ποταμιάνος, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδος. Κατά τον ίδιο, η πτωτική τάση των ενοικίων θα διατηρηθεί και κατά τους επόμενους μήνες, ιδίως όσο διατηρείται η πτώση των εισοδημάτων των νοικοκυριών και η ανεργία παραμένει σε υψηλό επίπεδο.

Από την άλλη πλευρά σύμφωνα με ανάλυση της Alpha Bank, κατά την περίοδο 2000-2011 τα ενοίκια των κατοικιών αυξήθηκαν συνολικά κατά σχεδόν 43%. Την ίδια στιγμή, κατά το διάστημα από το 2000 έως και το 2008, οι τιμές πώλησης κατοικιών είχαν αυξηθεί σχεδόν κατά 91%, δηλαδή με υπερδιπλάσιο ρυθμό απ’ ό,τι τα ενοίκια.

Σήμερα, η ζήτηση στρέφεται σε ακίνητα έως 80-100 τ.μ. και με την προϋπόθεση ότι το κόστος ενοικίασης κινείται μεταξύ των 300 και 500 ευρώ μηνιαίως. Σε σχετική της ανάλυση για την αγορά των ενοικίων κατοικιών, η εταιρεία πιστοποιημένων εκτιμητών GLP Values είχε αναφέρει ότι «το σχετικά απροσδόκητο γεγονός που έχει δημιουργήσει η κρίση στην αγορά, είναι το κλείσιμο της ψαλίδας των ενοικίων σε περιοχές που στο παρελθόν φαινόταν αδύνατον να είναι τόσο κοντά η μία με την άλλη.

Έτσι σήμερα υπάρχουν περιοχές στη Γλυφάδα που μπορεί κάποιος να πληρώσει το ίδιο περίπου ενοίκιο με ένα καλό διαμέρισμα στο Περιστέρι. Αντίστοιχες περιπτώσεις με τη Γλυφάδα μπορεί κανείς να βρει στην Κυψέλη. Το φαινόμενο αποδίδεται κατά την GLP Values στο ότι οι τιμές των ακινήτων στα βόρεια και στα νότια προάστια υποχώρησαν περισσότερο απ’ ό,τι στις πυκνοκατοικημένες συνοικίες.

Τα σχόλια είναι κλειστά.