Ειδησεογραφικό site

Τρέχει για συμφωνία μέχρι τις 18 Ιουνίου η κυβέρνηση – Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες

50

Το απόγευμα του Σαββάτου ξεκίνησε η πιο κρίσιμη φάση της διαπραγμάτευσης, καθώς ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς συναντά υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Κομισιόν και απεσταλμένους του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Η συνάντηση αυτή είναι προπαρασκευαστική και έχει μόνο διαδικαστικό χαρακτήρα, όπως ενημερώνουν από το Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέλη της ελληνικής αποστολής, που αποτελείται ακόμα από τους κ.κ. Γιάννη Δραγασάκη, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Χουλιαράκη, θα συναντηθούν με εκπροσώπους της ΕΚΤ και του ESM, ενώ για αύριο και μεθαύριο αναμένονται οι συναντήσεις με τους «σκληρούς» του ΔΝΤ, στελέχη του οποίου βρίσκονται επίσης στην βελγική πρωτεύουσα, παρά την επίσημη δήλωση αποχώρησης από τις διαπραγματεύσεις την περασμένη Πέμπτη.

Εν τω μεταξύ, με δηλώσεις που καταδεικνύουν τους κινδύνους ενός Grexit, υψηλόβαθμοι παράγοντες της οικονομικοπολιτικής σκηνής της Γερμανίας παρεμβαίνουν σήμερα στις συζητήσεις, που μονοπωλούνται από το ελληνικό ζήτημα. Την ίδια ώρα, πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν πως η ελληνική αποστολή που κομίζει τις νέες προτάσεις της Αθήνας προς τους πιστωτές, θα συναντηθεί τελικά και με εκπροσώπους του ΔΝΤ, που επέστρεψε στις συνομιλίες, μετά την αιφνιδιαστική αποχώρησή του, την περασμένη Πέμπτη.

Το μήνυμα της καγκελαρίου «όπου υπάρχει βούληση, υπάρχει τρόπος», ακολουθούν καταρχήν οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ, ο οποίος τόνισε σε συνέδριο σοσιαλδημοκρατών στο Βερολίνο ότι «θα πρέπει να κάνουμε ότι περνά από τα χέρι μας για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Μην υποτιμάτε τις επιπτώσεις για την Ευρώπη αν δεν επιτύχουμε. Για το λόγο αυτό ελπίζω να μην αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις», κατάληξε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Από την πλευρά του και ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Πέτερ Πρετ δήλωσε στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να παραμένει στο ευρώ». Πρόσθεσε ωστόσο ότι «οι χώρες πρέπει να τηρούν τις δεσμεύσεις τους».

Την στιγμή που γερμανικές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η γερμανική κοινή γνώμη είναι μοιρασμένη για το αν επιθυμεί η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ, η αντιπρόεδρος της γερμανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας Κλάουντια Μπουχ κάνει λόγο για «απρόβλεπτες επιπτώσεις σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Αν και ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης είναι πλέον μικρότερος ουδείς γνωρίζει τις έμμεσες επιπτώσεις ενός Grexit», τόνισε η αντιπρόεδρος της Bundesbank.

Την ίδια ώρα, στις Βρυξέλλες κατέφθασαν οι απεσταλμένοι του Αλέξη Τσίπρα, Γιάννης Δραγασάκης, Νίκος Παππάς, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης, για πυκνές συναντήσεις, αναζητώντας και συζητώντας έναν συμβιβασμό της τελευταίας ώρας, ώστε να ξεπεραστούν οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι τελικώς στις Βρυξέλλες βρίσκεται και απεσταλμένος του ΔΝΤ, παρά το γεγονός πως το Ταμείο είχε επισήμως αποσύρει την αποστολή του από τις ελληνικές διαπραγματεύσεις την περασμένη Πέμπτη.

Άλλες πληροφορίες μετέδιδαν πως εκ μέρους του ΔΝΤ θα μεταβεί στις Βρυξέλλες την Κυριακή ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τομέα του Ταμείου Πολ Τόμσεν, ενώ παρών θα είναι και ο επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου για την Ελλάδα Ρίσι Γκογιάλ.

Επίσης, οι απεσταλμένοι υπουργοί του Αλέξη Τσίπρα θα έχουν συναντήσεις με εκπροσώπους της Κομισιόν (ακόμα και τον ίδιο τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετέδιδαν κοινοτικές πηγές), της ΕΚΤ και του ESM.

Στόχος είναι σαφώς η διαμόρφωση ενός συγκεκριμένου πλαισίου συμφωνίας με έτσι κι αλλιώς κοντό ορίζοντα: Είναι επιθυμητό όλα να τελειώσουν μέχρι τις αρχές της εβδομάδας, ώστε το Eurogroup που συνεδριάζει την Πέμπτη 18 Ιουνίου να εγκρίνει τη νέα συμφωνία.

Πιθανότατα αυτή θα περιλαμβάνει παράταση – λίγων ή και πολλών μηνών – της τρέχουσας δανειακής σύμβασης, με ανάληψη από την ελληνική πλευρά δεσμεύσεων αφενός για την επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, αφετέρου για την προώθηση σειράς μεταρρυθμίσεων, όπως τις ορίζουν οι δανειστές ή έστω από κοινού με την κυβέρνηση. Οι απεσταλμένοι του πρωθυπουργού έχουν σαφή εντολή να επιμείνουν και να δείξουν κάθε καλή διάθεση για την επίτευξη συμφωνίας. «Είμαστε περισσότερο από κοντά σε λύση, η απόσταση για το πρωτογενές πλεόνασμα είναι μόλις 0,25%» έλεγαν χαρακτηριστικά από το Μέγαρο Μαξίμου χθες.

Εκείνο που επιδιώκουν όμως, ως αντάλλαγμα στη σειρά υποχωρήσεων, οι απεσταλμένοι του κ. Τσίπρα είναι να υπάρξει αποφυγή μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις, ρητή δέσμευση για αναδιάρθρωση του χρέους, καθώς και ένα ισχυρό αναπτυξιακό πακέτο.

Σύμφωνα με προσδοκίες που καλλιεργεί και η ελληνική πλευρά ο κ. Γιούνκερ είναι διατεθειμένος να συζητήσεις επί μίας νέας βελτιωμένης πρότασης των δανειστών. Ο πρόεδρος της Κομισιόν φαίνεται να έχει πλήρως αναθερμάνει τις σχέσεις του με τον κ. Τσίπρα, με τον οποία είχαν το απόγευμα της Παρασκευής μία καλή τηλεφωνική επικοινωνία, αφήνοντας – οριστικά ή μέχρι νεωτέρας, άγνωστο – την παρεξήγηση της προπερασμένης εβδομάδας. Ο κ. Γιούνκερ δείχνει να έχει αναλάβει και πάλι τα ηνία των πρωτοβουλιών για έναν «βιώσιμο» συμβιβασμό, που θα δίνει τη δυνατότητα σε όλες τις πλευρές να τον υποστηρίξουν έναντι των διαφωνιών στο εσωτερικό των χωρών τους.

Σε επιμέρους, πλην σημαντικά, θέματα η ελληνική πλευρά εμμένει στις προτάσεις της για το χρέος, στις θέσεις της για τρεις συντελεστές ΦΠΑ και στη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Συγκεκριμένα, συνεργάτες του πρωθυπουργού έλεγαν πως σε ό,τι αφορά στον «χαμηλό» ΦΠΑ στο 6% και τον «υψηλό» στο 23%, οι ελληνικές θέσεις δεν αλλάζουν, ενώ αντικείμενο συζήτησης αποτελεί ο ενδιάμεσος συντελεστής.

Να σημειωθεί ότι ακόμα και τώρα δεν έχει διευκρινιστεί ένα στις συζητήσεις αυτές στις Βρυξέλλες θα συμμετέχει εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο εκφράζει δυσφορία για τις διαθέσεις «καλών κινήσεων» της Κομισιόν και ηγετών της ΕΕ προς την ελληνική πλευρά. Το Ταμείο εμμένει στη σκληρή εκδοχή των μέτρων, συμπεριλαμβανομένων των δραστικών μειώσεων σε συντάξεις.

Και το ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις

Αργά το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση της ελληνικής αντιπροσωπείας με εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ στις συζητήσεις θα συμμετάσχουν και οι θεσμοί.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, η συνάντηση θα γίνει με τη συμμετοχή και εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του ΔΝΤ, και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Το νέο σημαντικό στοιχείο που επιβεβαιώνεται σήμερα ειναι η επιστροφή του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.

Η ελληνική αντιπροσωπεία αποτελείται από τους Γ. Δραγασάκη, Ν. Παππά, Ευ. Τσακαλώτο, Γ. Χουλιαράκη και υποστηρικτική ομάδα απαρτιζόμενη από τεχνοκράτες.

Τα σχόλια είναι κλειστά.