Ειδησεογραφικό site

Κρίνεται η ποινή Παπαγεωργόπουλου

52

«Αυλαία» θα πέσει αύριο στη δίκη για την υπεξαίρεση από τα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης.

Έπειτα από 5,5 μήνες ακροαματικής διαδικασίας, διάστημα στο οποίο έγιναν 53 συνεδριάσεις, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης -που εξέτασε σε δεύτερο βαθμό την πολύκροτη υπόθεση- θα ανακοινώσει την ετυμηγορία του, για την υπόθεση στην οποία πρωτοδίκως, μεταξύ άλλων, είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη ο τέως δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.

Η 54η και τελευταία συνεδρίαση έχει οριστεί να ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι.

Ο εισαγγελέας της έδρας έχει προτείνει να κηρυχθούν ένοχοι οι πέντε κατηγορούμενοι που δικάζονται για την υπεξαίρεση, το ύψος της οποίας προσδιορίστηκε σε 17,9 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, ζήτησε να κηρυχθεί ένοχος ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης για απλή συνέργεια στην υπεξαίρεση δια παραλείψεως, κατά μετατροπή του κατηγορητηρίου, από άμεση συνέργεια στην υπεξαίρεση δια παραλείψεως, πράξη για την οποία είχε καταδικαστεί στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο.

Εξάλλου, εισηγήθηκε την ενοχή τού πρώην γενικού γραμματέα του δήμου και επίσης καταδικασθέντα σε ισόβια κάθειρξη Μιχάλη Λεμούσια, για τα αδικήματα της απλής συνέργειας στην υπεξαίρεση -μετατρέποντας την αρχική κατηγορία που ήταν αυτή της ηθικής αυτουργίας στην υπεξαίρεση- και της απλής συνέργειας στην πλαστογραφία (σε βαθμό πλημμελήματος η δεύτερη).

Εφόσον υιοθετηθεί από το δικαστήριο η εισαγγελική πρόταση, αυτομάτως «σπάνε» τα ισόβια για τους κυρίους Παπαγεωργόπουλο και Λεμούσια, καθώς, σύμφωνα με νομικούς, το κακούργημα της υπεξαίρεσης σ’ αυτήν τη μορφή επισύρει ποινές πρόσκαιρης κάθειρξης, από 10 έως 20 έτη.

Για τον πρώην δημοτικό ταμία και βασικό υπεξαιρέτη Παναγιώτη Σαξώνη, στον τρίτο που είχαν επιβληθεί πρωτοδίκως τα ισόβια δεσμά, ο εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή του, όπως κατηγορείται (υπεξαίρεση στην υπηρεσία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές πράξεις και πλαστογραφία).

Για τους δύο τελευταίους κατηγορούμενους, τους πρώην διευθυντές της Ταμειακής Υπηρεσίας του δήμου, που καταδικάστηκαν πρωτόδικα σε κάθειρξη 15 και 10 ετών, ο εισαγγελέας πρότεινε να κηρυχθούν ένοχοι για άμεση συνέργεια στην υπεξαίρεση, όπως συνέβη στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο. Σε αντίθεση με τους τρεις πρώτους κατηγορούμενους, οι δύο πρώην διευθυντές είχαν αφεθεί ελεύθεροι ενόψει της δευτεροβάθμιας δίκης.

Τα σχόλια είναι κλειστά.