Ειδησεογραφικό site

ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ: Αγωνία για το αποτέλεσμα της διαπραγματεύσης

24

Αγωνία και προβληματισμό εξέφρασαν για την κατάληξη της διαπραγμάτευσης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που πήραν το λόγο μετά την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Οι βουλευτές αποτύπωσαν την άποψή τους σε ό,τι αφορά στην τακτική που θα πρέπει να ακολουθηθεί, ενώ ορισμένοι εξ αυτών μίλησαν και για το ενδεχόμενο εναλλακτικής λύσης.

Μετά τον Αλέξη Τσίπρα, το λόγο πήρε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος διαδραματίζει κομβικό ρόλο στη διαπραγμάτευση, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσακαλώτος επανέλαβε πως το Σαββατοκύριακο οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης παρέδωσαν ισοδύναμα που αφορούσαν σε δομικές αλλαγές, όπως η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ. Επιπλέον, σημείωσε ότι οι τα τεχνικά κλιμάκια στις Βρυξέλλες δήλωσαν αναρμόδια να διαπραγματευτούν περί αυτών των ζητημάτων.

Ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης, ανέφερε στην παρέμβασή του ότι το υπερόπλο της ελληνικής πλευράς είναι η συμμετοχή στην ευρωζώνη. Εξήγησε ότι συμβαίνει ό,τι ανέφεραν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εδώ και καιρό, δηλαδή πως, σε περίπτωση που γίνει η αρχή από μια χώρα, θα ακολουθήσουν και άλλες. Ωστόσο, ο κ. Σκουρλέτης πρόσθεσε πως αυτό πρέπει να δοκιμαστεί μέχρι τέλους. Τόνισε, δε, ότι βασική υπερασπιστική γραμμή είναι το χρέος.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Μητρόπουλος άσκησε κριτική στον τρόπο που έγινε η διαπραγμάτευση τους τελευταίους μήνες. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «η διαπραγμάτευση χάθηκε, έχουμε κακά αποτελέσματα, διότι δεν είχαμε ολοκληρωμένο σχέδιο, έγιναν λάθη από τους διαπραγματευτές και κακώς πήγαμε στη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου».

Ο κ. Μητρόπουλος πρόσθεσε πως, «ωστόσο, πρέπει να επιμείνουμε στην αποφυγή της ρήξης και στην αναζήτηση συμφωνίας μέχρις εσχάτων, ώστε να έχουμε τη λιγότερο επώδυνη λύση». Τόνισε, δε, ότι «πρέπει να σχεδιάσουμε να πετύχουμε αργότερα τη βελτίωση της συμφωνίας με καλύτερους πολιτικούς και κοινωνικούς όρους».

Ο Αλέκος Καλύβης σημείωσε πως χρειάζεται απεμπλοκή από την ιστορία της διαπραγμάτευσης και «να γυρίσουμε τη συζήτηση στο πρόγραμμά μας». Ζήτησε, επίσης, από τον Αλέξη Τσίπρα να πει ότι η επιλογή της χώρας είναι η παραμονή στο ευρώ, αλλά δεν είναι η καταστροφή η αποχώρηση από αυτό.

Ο Κώστας Λαπαβίτσας επανέλαβε την άποψή του ότι, εφόσον συνεχιστεί η πίεση, «να δούμε τη συντεταγμένη έξοδο από το ευρώ».

Ο βουλευτής και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, Στάθης Λεωτσάκος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχουν διέξοδοι και ότι, ναι μεν στην κρίση υπάρχουν δυσκολίες, δεν υπάρχουν όμως μονόδρομοι. Τόνισε, επιπλέον, πως οι προτάσεις που στάλθηκαν δεν είναι στο πλαισιο του προγράμματός του ΣΥΡΙΖΑ και ζήτησε να ενημερωθεί ο κόσμος ότι υπάρχει εναλλακτική λύση.

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Παναγιώτης Ήσυχος, ανέφερε πως μπορεί η διαπραγμάτευση να μην είναι στο καλύτερό της σημείο, εντούτοις αυτό ίσως να αποδεικνύει ότι μπορεί να βρεθεί κάποια λύση. Ο κ. Ήσυχος ζήτησε «να διαμηνύσουμε βροντερά, επιτέλους ας συνεννοηθούν οι εταίροι για το τι θέλει ο καθένας και τι θέλουν όλοι μαζί».

Τα σχόλια είναι κλειστά.