Ειδησεογραφικό site

Κουτσούμπας: Κέρδη για το κεφάλαιο και λιτή ζωή για το λαό φέρνει η συγκυβέρνηση

50

Την εκτίμηση ότι ο πραγματικός αντίπαλος «τα μονοπώλια και το μεγάλο κεφάλαιο» δεν έφυγε με την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ εξέφρασε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας στην πρώτη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος.

«Η Κοινοβουλευτική Ομάδα (ΚΟ) του ΚΚΕ, στηριζόμενη στη δουλειά όλου του κόμματος και αισθανόμενη το βάρος της ευθύνης τής ανταπόκρισης στο βασικό καθήκον ισχυροποίησης της εργατικής-λαϊκής αντιπολίτευσης μέσα κι έξω από την Βουλή, θα συμβάλει στο να δυναμώσουν οι αγώνες ενάντια στα μονοπώλια και την εξουσία τους» είπε ο ίδιος.

Ο κ. Κουτσούμπας τόνισε ότι ο πραγματικός αντίπαλος «τα μονοπώλια και το μεγάλο κεφάλαιο» είναι εδώ πιο έτοιμος και εξοπλισμένος να αξιοποιήσει την κυβερνητική εναλλαγή, για νέα προνόμια, για μια καπιταλιστική ανάκαμψη.

Ανέφερε, επίσης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει παραδεχθεί την ύπαρξη προγράμματος, την επόμενη μέρα σε συμφωνία με τους δανειστές, το οποίο θα περιέχει αντιλαϊκούς όρους, και χαρακτήρισε δευτερεύον ζήτημα, που δεν αλλάζει την «ζοφερή για τον λαό πραγματικότητα», την ονομασία του προγράμματος και το αν τον έλεγχο θα τον ασκούν οι «υπάλληλοι» ή τα «αφεντικά».

Μίλησε για κινδύνους που εγκυμονεί η δήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για τήρηση των δεσμεύσεων της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, καθώς οξύνονται οι ανταγωνισμοί και πυκνώνουν τα σύννεφα του πολέμου στην ευρύτερη περιοχή και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παρά τους τριήμερους «λεονταρισμούς», «χωρίς φιοριτούρες και ανέξοδους αστερίσκους, έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή της σε μια απόφαση που είναι πλήρως ενταγμένη στα επιθετικά σχέδια των ΕΕ-ΗΠΑ-ΝΑΤΟ στην Ουκρανία».

Σύμφωνα με τον κ. Κουτσούμπα «η κυβερνητική εναλλαγή στην Ελλάδα στηρίχθηκε από σημαντικές αστικές πολιτικές δυνάμεις» και «συμβολίζει και υπηρετεί την πίεση των ΗΠΑ, σημαντικών αστικών δυνάμεων της Γαλλίας και Ιταλίας προς τη γερμανική κυβέρνηση για να αλλάξει ο επιμερισμός βαρών και κερδών, σχετικά με τη διαχείριση του χρέους των υπερχρεωμένων κρατών της Ευρωζώνης, προκρίνοντας την ονομαζόμενη επεκτατική αντί της ονομαζόμενης περιοριστικής πολιτικής», ενώ η εν εξελίξει διαπραγμάτευση της κυβέρνησης αποτελεί τμήμα της γενικότερης διαπάλης και πίεσης μεταξύ κυβερνήσεων και αστικών τάξεων της ΕΕ για τη διαχείριση των υπερχρεωμένων κρατών και τον επιμερισμό του κόστους ανάκαμψης της Ευρωζώνης από την στασιμότητα.

Επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ για συστηματική καλλιέργεια της παραπλανητική και ψεύτικης θέσης περί αλλαγής της ΕΕ σε θετική κατεύθυνση επειδή μετακινείται προς την ποσοτική χαλάρωση και τόνισε ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι ταυτόχρονα οι κυβερνήσεις παίρνουν φιλολαϊκά μέτρα».

Ανέφερε, επίσης, ότι όλα τα σενάρια διαπραγμάτευσης εμπεριέχουν και την παραδοχή ότι ο λαός θα αποπληρώσει «νωρίτερα ή αργότερα, μεγάλο μέρος ενός κρατικού χρέους, από δάνεια και άλλα, από τα οποία όχι μόνο δεν ωφελήθηκε στο ελάχιστο, αλλά ούτε καν ευθύνεται για τη δημιουργία του όλα αυτά τα χρόνια, ούτε θα ευθύνεται βέβαια και από δω και πέρα».

Επικαλούμενος δε σχετική αποστροφή του υπουργού Οικονομίας, είπε ότι εκείνο που εγγυάται η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι «μεγάλα κέρδη για το κεφάλαιο – “λιτό βίο” για τον λαό».

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι η ΚΟ του ΚΚΕ θα συμβάλει στην αποκάλυψη της κυβερνητικής πολιτικής, στην διεκδίκηση της αποκατάστασης απωλειών και ικανοποίησης των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών, ενώ ταυτόχρονα θα υποστηρίζει, εξετάζοντας προσεκτικά, κάθε νομοσχέδιο που ανακουφίζει πραγματικά τους εργαζόμενους, όπως έκανε πάντα η ΚΟ του κόμματος.

Επίσης μέσω κατάθεσης συγκεκριμένων προτάσεων νόμων και τροπολογιών, η ΚΟ του ΚΚΕ θα κινηθεί για τη λήψη άμεσων μέτρων ανακούφισης των λαϊκών οικογενειών και την απαλλαγή τους από τα χαράτσια, για την ανακούφιση προστασία των ανέργων, για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, την εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων και την κατάργηση αντεργατικών μέτρων, την πραγματική επαναφορά του κατώτατου μισθού το λιγότερο στα 751 ευρώ για όλους, την επαναφορά της 13ης και της 14ης σύνταξης καθώς και για την επιστροφή των «κλεμμένων» από τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων.

Επίσης ζητάει αύξηση του αφορολόγητου στις 40.000 ευρώ για κάθε οικογένεια με την ταυτόχρονη αύξηση της φορολογίας του κεφαλαίου και άλλες προτάσεις νόμου, ενώ στο κέντρο της προσοχής της ΚΟ του ΚΚΕ θα βρεθούν και τα ζητήματα Υγείας-Πρόνοιας, Παιδείας, Αθλητισμού, Ναρκωτικών καθώς και Περιβάλλοντος, και ιδιαίτερα αντισεισμικής, αντιπυρικής, και αντιπλημμυρικής προστασίας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.