Ειδησεογραφικό site

Κουτσούμπας: Δεν συγκεντρώνονται οι «180» – Η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές

42

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας σήμερα στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο», εκτίμησε ότι με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα και ειδικά υπό το βάρος των τελευταίων εξελίξεων, δεν θα συγκεντρωθεί ο αριθμός των 180 βουλευτών, στην τρίτη ψηφοφορία, για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές.

Σε ό,τι αφορά δε αυτές, είπε ότι δεν πρόκειται να ξεκαθαρίσουν το τοπίο, καθώς για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο προς όφελος του λαού, πρέπει ο ίδιος ο λαός να δρομολογήσει συνολικές ανακατατάξεις, και ένα βήμα στην κατεύθυνση αυτή συνιστά η ισχυροποίηση του ΚΚΕ και στην Βουλή και στο εργατικό-λαϊκό κίνημα.

«Ζητάμε ο λαός να βγάλει συμπεράσματα, η οργή του για την κυβέρνηση είναι δικαιολογημένη, το ζήτημα όμως είναι να δώσει και τα σωστά μηνύματα, ώστε να μην έχουμε άλλες χαμένες τετραετίες και κοψοχέρηδες» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το ζήτημα που έχει προκύψει τα τελευταία 24ωρα, είπε ότι οι καταγγελίες πρέπει να διερευνηθούν άμεσα, προσθέτοντας ότι «μας απασχολεί η δυσωδία, ωστόσο κρατάμε μικρό καλάθι».

Τόνισε ότι όλα αυτά τα οποία έχουν επαναληφθεί σε περιόδους που οξύνεται η διαμάχη για την καρέκλα της εξουσίας, δικαιολογημένα ο λαός τα βλέπει με καχυποψία, επισήμανε τον αποπροσανατολισμό που δημιουργείται όταν «βλέπουμε μόνο την επιφάνεια» και υπογράμμισε ότι δεν αρκούν οι αλλαγές προσώπων, διότι κατά καιρούς έχουν αλλάξει πρόσωπα, αλλά συνεχίζεται η ίδια πολιτική.

Ερωτηθείς αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει στο τέλος την ίδια πολιτική με αυτή την κυβέρνησης, είπε ότι τα κόμματα δεν είναι το ίδιο, ούτε έχουν ταυτόσημες πολιτικές, συμπεριλαμβανομένης και της διαχείρισης, με τις διαφορές τους, όμως, να μην βρίσκονται σε στρατηγικής σημασίας θέματα.

Ανέφερε, ότι όποιο μείγμα διαχείρισης και αν προκριθεί, εντός των τειχών του συστήματος και της ΕΕ, και πάλι θα καταλήξει σε νέα αντιλαϊκά μέτρα.

Σχετικά με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και το ενδεχόμενο σύγκλισης του ΚΚΕ με μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε τέτοια ζητήματα, είπε κατ αρχήν ότι ούτε στα μικρά υπάρχει δυνατότητα, υπενθυμίζοντας ότι ανάλογη πρόταση νόμου του ΚΚΕ δεν στηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ στην Βουλή.

Επιπλέον, επί της ουσίας του ζητήματος, είπε ότι δεν αρκεί η επαναφορά του μισθού στο κατώτατο αυτό επίπεδο, από την στιγμή που δεν θα υπάρχει Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ούτε Συλλογικές Συμβάσεις, ενώ ταυτόχρονα θα διατηρούνται οι ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Πρόσθεσε ότι αν δεν υπάρξει ΕΓΣΣΕ και κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, μόνο η επαναφορά του μισθού, θα ανοίξει τελικά τον δρόμο να πέσει συνολικά ο μέσος όρος των μισθών.

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι αν μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ φέρει κάτι θετικό, το ΚΚΕ θα το ψηφίσει, χωρίς αυτό να σημαίνει ούτε ανοχή, ούτε συμφωνία, ούτε συνεργασία και πρόσθεσε ότι τα σενάρια περί ανοχής τους ΚΚΕ τα διακινεί ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτό σημαίνει πως δεν θα πραγματοποιήσει ούτε τις εξαγγελίες του.

Κληθείς να σχολιάσει τις συναντήσεις που έχει πραγματοποιήσει ο κ. Τσίπρας είπε ότι μπορεί ο καθείς να συναντά τους πάντες, το ζήτημα είναι πότε συναντάς κάποιον, γιατί, τι του λες και κυρίως πως συνδέεται η κάθε συνάντηση με αλλαγή θέσεων μετά από αυτήν.

«Αν η συνάντηση έχει ως αποτέλεσμα την αλλαγή θέσεων, πρέπει να ειπωθεί καθαρά και χωρίς διγλωσσίες» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελέσει «αριστερή παρένθεση», είπε ότι η πείρα έχει αποδείξει πως όταν κυβερνούν τέτοιες δυνάμεις με αυτή την γραμμή και με αλλαγή των θέσεών τους, ενσωματώνονται από το σύστημα.

Σε ότι αφορά τους φόβους που εκφράζονται για έξοδο της χώρας από το ευρώ, είπε ότι το ζήτημα είναι υπαρκτό, πως αναπτύσσεται ως σκέψη από τμήματα της αστικής τάξης, ενώ σε κάθε περίπτωση δεν αφορά τον λαό.

«Είναι διαφορετικό πράγμα η σύγκρουση με την ΕΕ, αλλά με άλλο πρόγραμμα» υπογράμμισε ο κ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας ότι «έξοδος από το ευρώ, αλλά μέσα στο σύστημα μπορεί να είναι και χειρότερα».

Ανάφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει κάτι τέτοιο, και υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είπε πως θα αποπληρώσει κανονικά το ΔΝΤ, θα ζητήσει επιμήκυνση στην ΕΚΤ και «κούρεμα» στην Κομισιόν, χωρίς συνολικά αυτό να γίνεται αποδεκτό.

Στην παρατήρηση ότι μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να ωθηθεί σε «μονομερείς ενέργειες», δεν το απέκλεισε, επισήμανε όμως ότι από εκεί και μετά θέλεις πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει πρώτα-πρώτα, την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, την έξοδο από την ΕΕ και την ανάπτυξη ισότιμων σχέσεων με όλες τις χώρες.

Υπογράμμισε ότι μόνο το ΚΚΕ έχει τέτοιο συγκροτημένο πρόγραμμα.

Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε το ζήτημα δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά εμπλέκεται με προβλήματα και αντιθέσεις μεγάλων οικονομιών, ενώ ελλοχεύει και ο κίνδυνος γενικευμένου πολέμου, αν «συγχρονιστεί η κρίση».

Υπογραμμίζοντας την μεγάλη ευθύνη των πολιτικών δυνάμεων για την πορεία του λαού σε τέτοιες συνθήκες, ο κ. Κουτσούμπας επανέλαβε την ανάγκη ισχυροποίησης του ΚΚΕ, ως δύναμης εγγύησης για τα λαϊκά στρώματα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.