Ειδησεογραφικό site

Κουβέλης: Ενωτικός διάλογος για το μέλλον της ΔΗΜΑΡ

63

Διάλογο μέσα από συλλογικές διαδικασίες όπως το συνέδριο του φθινοπώρου για για το μέλλον της ΔΗΜΑΡ ζήτησε από τα στελέχη του κόμματος, ο Φώτης Κουβέλης, στην εισηγητική του ομιλία στη Κέντρική Επιτροπή. Είκοσι έξι μέλη της ΚΕ, ωστόσο, που συγκροτούν τη «μεταρρυθμιστική τάση», κατέθεσαν κείμενο διαφωνίας με τη διεξαγωγή του συνεδρίου, προτείνοντας άμεσες πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση της ευρύτερης Κεντροαριστεράς.

«Είναι μια διαδικασία αυτή επίπονη και φορτισμένη, που πρέπει να γίνει με τρόπο συντεταγμένο, νηφάλιο και ενωτικό. Με τρόπο που να επιδιώκει τις συνθέσεις και όχι τις διαιρέσεις» είπε ο κ. Κουβέλης, προσθέτοντας ότι η ανάλυση των αιτιών πρέπει να αποφύγει τις μονοδιάστατες προσεγγίσεις και την περιπτωσιολογία, τις προσωπικές αναγνώσεις.

«Όλοι μας να εγγυηθούμε τη συζήτηση, καθώς και όλες τις απαραίτητες διαδικασίες με στόχο να μπει το κόμμα σε τροχιά ανάκαμψης» σημείωσε.

Ο κ. Κουβέλης είπε ακόμη ότι δεν υπάρχει άλλη διαδικασία στο κόμμα για το το μέλλον του, παρά μόνο η απόφαση των μελών του, μέσω συνεδρίου, και υπογράμμισε τη δέσμευσή του να είναι ένα συνέδριο συνθέσεων, προσαρμογών και αλλαγών.

«Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είναι και δεν θα είναι συνέδριο «ξεκαθαρίσματος λογαριασμών» και «επιβολής απόψεων». Τόνισε: «Το κεντρικό ερώτημα, που πρέπει να απαντήσουμε όλοι, ο καθένας προσωπικά, αλλά και όλοι μαζί συλλογικά, είναι αν πιστεύουμε στη δυνατότητα ανάκαμψης της Δημοκρατικής Αριστεράς, αν πιστεύουμε στην αναγκαιότητα ύπαρξης αυτού του πολιτικού χώρου».

Με στοιχεία αυτοκριτικής για τη γραμμή του κόμματος, που οδήγησε στην οδυνηρή εκλογική ήττα, για τις ασάφειες ότι το συνολικό εκπεμπόμενο μήνυμα του κόμματος ήταν θολό, καθώς και για το ότι υπήρξαν λάθη τακτικής και πιθανά και στρατηγικής, ο Φώτης Κουβέλης ανέφερε ότι το εγχείρημα της Δημοκρατικής Αριστεράς οφείλει και πρέπει να συνεχιστεί ως μία σύγχρονη πολιτική συνισταμένη των καταβολών της ανανεωτικής αριστεράς, του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της πολιτικής οικολογίας.

Πολιτικά ζητήματα

Σχετικά με ανοικτά πολιτικά ζητήματα της χώρας, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ προέβλεψε ότι έρχονται κι άλλα μέτρα, ενώ για τη διευθέτηση του χρέους υποστήριξε ότι «η χώρα πρέπει να επιδιώξει άμεσα μια νέα συμφωνία με τους εταίρους, που θα καταστήσει το χρέος βιώσιμο […], ενώ είναι αναγκαία η ενίσχυση της χώρας με ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης, ικανό να αντιμετωπίσει την ύφεση, να ανατάξει την οικονομία, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας».

Ο κ. Κουβέλης ανέφερε ακόμη ότι η Δημοκρατική Αριστερά οφείλει να αναδείξει την ανάγκη διαμόρφωσης μιας εναλλακτικής προοδευτικής πρότασης εξουσίας. Μιας πρότασης που θα στηριχθεί από μια νέα κοινωνική συμμαχία και θα υπηρετηθεί από μια νέα πολιτική συμπαράταξη.

Κεντροαριστερά

«Σ΄αυτή τη νέα συμπαράταξη, η γνώμη μου είναι πως έχουν θέση όλες οι προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις, εκτός από τη ΝΔ» είπε και πρόσθεσε: «Η χώρα χρειάζεται μια προοδευτική συμμαχία της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς. Της Αριστεράς που θα είναι απαλλαγμένη από τον λαϊκισμό και της Κεντροαριστεράς, που θα είναι απεξαρτημένη από τη στρατηγική σύμπλευση με τη Νέα Δημοκρατία».

Ειδικότερα για τον διάλογο περί Κεντροαριστεράς, είπε ότι η ΔΗΜΑΡ προσέρχεται με τη δική της αυτόμη παρουσία και επισήμανε: «Είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε με όλα τα κόμματα και τις κινήσεις αυτού του χώρου. Σπεύδω, ωστόσο, να σημειώσω ότι ο διάλογος αυτός δεν πρέπει και δεν μπορεί να γίνει σε κενό πολιτικής. Κάθε συζήτηση για το «αύριο» δεν μπορεί παρά να συμπεριλαμβάνει και τη συζήτηση για το «σήμερα». Δεν μπορεί παρά να αφορά την πορεία της χώρας και τη ζωή των πολιτών. Δεν μπορεί παρά να εξασφαλίζει την αυτονομία της Κεντροαριστεράς από τη συντηρητική παράταξη και τις συντηρητικές επιλογές».

Κείμενο των 26

Στο κείμενό τους τα 26 μέλη της ΚΕ, που συγκροτούν τη μειοψηφία, τονίζουν, μεταξύ άλλων,: «Η κεντροαριστερά, που θέλουμε και διεκδικούμε, δεν μπορεί να συγκροτηθεί με στόχο να αποτελέσει το συμπλήρωμα κανενός. Δεν μπορεί να συγκροτηθεί ετεροπροσδιοριζόμενη. Οφείλει να διαμορφώσει τους αυτοπροσδιορισμούς της, συναρτώντας τους άμεσα με το μέλλον της χώρας στο μέλλον της Ευρώπης. Πιστεύουμε ότι η μεγάλη δημοκρατική παράταξη πρέπει να είναι νέα και αυτόνομη. Στηριγμένη στην πολιτική αυτοτέλεια των χώρων που θα συνδράμουν την ανασυγκρότησή της αλλά με τη σύγχρονη επιθετική και γι αυτό αυτοτελή πολιτική ματιά. […]. Προτείνουμε, η ΕΛΙΑ, το ΠΟΤΑΜΙ και η ΔΗΜΑΡ, να συγκροτήσουν μια επιτροπή που θα ξεκινήσει έναν έντιμο, ειλικρινή, ανοιχτό διάλογο για τη δημοκρατική προοπτική της χώρας και για τη διαμόρφωση της ευρύτερης παράταξης.
Στην επιτροπή να κληθούν να συμμετάσχουν πολιτικές ομάδες, συσπειρώσεις και ανένταχτες προσωπικότητες του Δημοκρατικού Σοσιαλιστικού χώρου που ενδιαφέρονται να συνδράμουν το μεγάλο εγχείρημα».

Τα σχόλια είναι κλειστά.