Ειδησεογραφικό site

Κομισιόν: Δεν μπορούμε να δώσουμε χρήματα για το μεταναστευτικό γιατί η κυβέρνηση αδρανεί

44

Μπορεί η κατάσταση με το μεταναστευτικό πρόβλημα στην Ελλάδα να έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου να έχουν κατακλυστεί από χιλιάδες μετανάστες, η κυβέρνηση, ωστόσο, ακόμα δεν έχει καταφέρει να συστήσει την αρμόδια ρυθμιστική αρχή για να αξιοποιήσει τα σχετικά κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αν και το θέμα συζητήθηκε στις 5 Αυγούστου στη συνάντηση που είχε ο αρμόδιος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος με τον Αλέξη Τσίπρα, εντούτοις η απόφαση δεν έχει ακόμα σταλεί στις Βρυξέλλες, όπως αποκάλυψε την Τρίτη η εκπρόσωπος της Κομισιόν Νατάσα Μπερτρό. Ο κ. Αβραμόπουλος, μάλιστα, λίγες ημέρες αργότερα είχε συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης όπου αποφασίστηκε να υπογραφεί και να κοινοποιηθεί το ταχύτερο δυνατό στην Κομισιόν υπουργική απόφαση που θα προβλέπει τη στελέχωση (με 35 άτομα) της νέας Εθνικής Διαχειριστικής Αρχής, προκειμένου αμέσως μετά να ξεκινήσει η αποδέσμευση κοινοτικών πόρων.

Σύμφωνα με την κυρία Μπερτρό αν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται πολύ κοντά στην αποδέσμευση βοήθειας ύψους 30 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, εντούτοις περιμένει ακόμα την απάντηση των ελληνικών Αρχών, σχετικά με τη σύσταση της ρυθμιστικής Αρχής που θα διαχειριστεί τα χρήματα.

Αμέσως μετά θα αποδεσμευθεί το πρώτο κομμάτι βοήθειας, ύψους 30 εκατομμυρίων, υπογράμμισε η κυρία Μπερτρό.

Συνεχίζοντας, η Ευρωπαία επίτροπος παραδέχθηκε ότι ο αριθμός των 40.000 μεταναστών που η Επιτροπή πρότεινε να μετεγκατασταθούν από την Ελλάδα και την Ιταλία, μέσα σε έναν χρόνο, είναι πολύ μικρός σε σχέση με το αυξανόμενο κύμα μεταναστών που δέχονται καθημερινά αυτές οι χώρες.

«Προσπαθούμε να ελαφρύνουμε ένα κομμάτι από το βάρος που δέχονται αυτές οι χώρες», σημείωσε η κ. Μπερτρό, επαναλαμβάνοντας τα λόγια του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος έχει δηλώσει ότι πρόκειται για ένα «μικρό βήμα» που δεν ανταποκρίνεται στο μέγεθος του προβλήματος.

Τέλος, η κ. Μπερτρό εξέφρασε την ικανοποίηση της Επιτροπής για την απόφαση της Γερμανίας να αναστείλει τη Συνθήκη Δουβλίνο ΙΙ και να ανοίξει τα σύνορά της στους Σύριους πρόσφυγες. «Καλωσορίζουμε την απόφαση αυτή ως πράξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης», δήλωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι η Επιτροπή θεωρεί πως οι χώρες πρώτης απογραφής, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, δεν θα πρέπει να αφεθούν μόνες τους για να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη εισροή μεταναστών που ζητούν άσυλο. Η Ευρωπαία επίτροπος τόνισε ότι στην παρούσα φάση, η Γερμανία είναι το μοναδικό κράτος-μέλος που πήρε αυτή την απόφαση και πρόσθεσε ότι η Επιτροπή θα προτείνει την εξαίρεση από τους κανόνες της Συνθήκης του Δουβλίνο ΙΙ, υπό τη μορφή ενός μόνιμου μηχανισμού επανεγκατάστασης που θα ενεργοποιείται από τα κράτη-μέλη σε καταστάσεις κρίσεων.

Τα σχόλια είναι κλειστά.