Ειδησεογραφικό site

«Κλείδωσαν» οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ – Τι θα γίνει με τα μη ηλεκτροδοτούμενα

34

Το πρωί της Τρίτης παρουσιάζεται στις κοινοβουλευτικές ομάδες της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ η τελική νομοθετική ρύθμιση για τον ΕΝΦΙΑ με στόχο να κατατεθεί στη Βουλή εντός της ημέρας.

Το περιεχόμενο της νομοθετικής ρύθμισης οριστικοποιήθηκε νωρίτερα το απόγευμα της Δευτέρας σε σύσκεψη υπό τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και με τη συμμετοχή του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη αλλά και της γ.γ  Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη νομοθετική ρύθμιση, θα ενσωματωθεί και η εξαγγελία του πρωθυπουργού για χορήγηση έκπτωσης στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Απαραίτητη προϋπόθεση θα είναι τα μη ηλεκτροδοτούμενα  ακίνητα να είναι ταυτόχρονα και κενά πιθανότατα καθ’ όλη τη διάρκεια του 2013 προκειμένου να δοθεί η έκπτωση. Σύμφωνα πάντοτε με πληροφορίες, το ποσοστό της έκπτωσης δεν θα ξεπερνά το 15-20%.

Η νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να περιλαμβάνει:

1.      Την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού της φορολογητέας αξίας για τα εκτός αντικειμενικού συστήματος οικόπεδα.
2.      Την παράταση του χρόνου αποπληρωμής του φόρου έως τον Φεβρουάριο και την καταβολή του φόρου σε έξι δόσεις.
3.      Την απαλλαγή των ακινήτων στην Κεφαλονιά από τον ΕΝΦΙΑ για έναν χρόνο
4.      Την κατάργηση της υποχρέωσης να υπάρχουν μηδενικές ή ρυθμισμένες οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία προκειμένου να χορηγηθεί η έκπτωση φόρου ή και η απαλλαγή από τον φόρο για περιπτώσεις πολυτέκνων και ατόμων με αναπηρία άνω του 80%. Τα υπόλοιπα κριτήρια (εισόδημα 9000 ή 12.000 ευρώ για πολυτέκνους και ανάπηρους και επιφάνεια κτισμάτων έως 150 τετραγωνικά) αναμένεται να παραμείνουν ως έχουν. Πληροφορίες οι οποίες προς το παρόν δεν επιβεβαιώνονται από το υπουργείο Οικονομικών, ανέφεραν ότι υπάρχει ενδεχόμενο να ενσωματωθεί και κριτήριο αξίας  περιουσίας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.