Ειδησεογραφικό site

Κικίλιας: «Τρομάζω με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την Αστυνομία»

53

«Ο μόνος σίγουρος τρόπος για να πάμε μπροστά είναι να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας», υπογραμμίζει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος κατέρχεται εκ νέου υποψήφιος με τη Ν.Δ. στην Α’ Αθήνας. Μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» δηλώνει «οπαδός της ανάπτυξης πολιτικών διαχείρισης των προβλημάτων της κοινωνίας», παρουσιάζει το έργο που έγινε επί της υπουργικής του θητείας και ασκεί κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για τις εξαγγελίες του σχετικά με την Αστυνομία.

– Πού, κατά την εκτίμησή σας, θα κριθεί αυτή η εκλογική μάχη; Στη συνειδητοποίηση του τι Ελλάδα θέλουμε. Θέλουμε μια Ελλάδα που ατενίζει το αύριο με σιγουριά και πίστη ή μια Ελλάδα που κάνει ένα βήμα μπρος και δύο πίσω; Μια Ελλάδα που γυρίζει σελίδα και αφήνει πίσω της μνημόνια και πτωχεύσεις και μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης και προόδου ή μια Ελλάδα που πισωγυρίζει επιβραβεύοντας τη δημαγωγία και τις κούφιες υποσχέσεις;

– Στην τελική ευθεία προς τις κάλπες, η Ν.Δ. υστερεί  δημοσκοπικά. Υπάρχει, πιστεύετε, χρόνος για να ανατραπεί το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ; Από τη στιγμή που προκηρύχθηκαν οι εκλογές και τέθηκε το πραγματικό διακύβευμα μειώθηκε εντυπωσιακά η διαφορά.  Ο Ελληνας ψηφοφόρος  αντιλαμβάνεται ότι σε λίγες ημέρες θα κληθεί να αποφασίσει για το πού θέλει να πάει η χώρα. Σ’ αυτό το σταυροδρόμι υπάρχουν δύο επιλογές: η σταθερότητα μιας ευρωπαϊκής προοπτικής ή η αβεβαιότητα των υποσχέσεων και των πειραματισμών. Ξέρετε, χρειαζόμαστε να έχουμε όνειρα, αλλά υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να κρυβόμαστε και να χανόμαστε σε αυτά ονειροπολώντας. Θέλει πολλή προσοχή. Εμείς λέμε την αλήθεια και η αλήθεια πάντα στο τέλος λάμπει.

– Σας κατηγορούν ότι η προεκλογική καμπάνια του κόμματός σας έχει περισσότερο φόβο και λιγότερη ελπίδα. Ούτε φόβο, ούτε ελπίδα χρειαζόμαστε. Ο μόνος σίγουρος τρόπος  για να πάμε μπροστά είναι να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας. Γι’ αυτό και η Νέα Δημοκρατία λέει την αλήθεια και απευθύνεται στους πολίτες που έδωσαν το αίμα τους για να μη χρεοκοπήσει η χώρα.
– Αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία κανενός κόμματος, θα ήταν, για σας, προτιμότερη μια συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ ή επαναληπτικές εκλογές; Το ζητούμενο είναι το τι είναι καλό για την ίδια τη χώρα. Εμείς, σας θυμίζω, συνεργαστήκαμε με το ΠΑΣΟΚ και όχι μόνο ως κυβέρνηση, αλλά και ως αντιπολίτευση, παραμερίζοντας την αντιμνημονιακή μας θέση. Οταν γίναμε κυβέρνηση αλλάξαμε το μείγμα της πολιτικής και φτάσαμε στα πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα που μας έβγαλαν στις αγορές. Θεωρώ πως επαναληπτικές εκλογές θα μας καθυστερήσουν πολύ περισσότερο, θα χαθεί κι άλλος πολύτιμος χρόνος που μπορεί να αποβεί καταστρεπτικός. Από την άλλη, πώς να συνεργαστείς με κάποιον που η μόνη του συνεισφορά ως αντιπολίτευση ήταν η επένδυση στην άρνηση;

– Η επιχειρηματολογία του κόμματός σας  για τον κίνδυνο εξόδου από την Ευρωζώνη αν εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται, κατά τη γνώμη σας, αποδεκτή από τους πολίτες; Δεν  θεωρώ πως είναι θέμα επιχειρημάτων. Είναι, δυστυχώς, η πραγματικότητα. Το να είσαι και να ανήκεις στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια έχει και κανόνες, τους οποίους οφείλεις να σέβεσαι και να τηρείς. Οι πολίτες θα αποφασίσουν τι θέλουν. Εμείς καταθέτουμε τις θέσεις μας. Οι πολίτες θα αποφασίσουν πώς θέλουν να είναι το δικό τους αύριο.

– Το τρομοκρατικό χτύπημα στη Γαλλία σόκαρε όλο τον κόσμο και δημιούργησε ανησυχία σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Εσείς πώς σχολιάζετε αυτό που συνέβη; Η δολοφονική αυτή ενέργεια, που στηρίζεται στον φανατισμό και το μίσος, δεν αφορά μόνο τη Γαλλία αλλά το σύνολο του σύγχρονου κόσμου γιατί αμφισβητεί τον βασικό αξιακό πυρήνα πάνω στον οποίο έχουμε δομήσει τον πολιτισμό μας, την ελευθερία. Και γι’ αυτό πρέπει να υπάρχει μια ισχυρή και ξεκάθαρη απάντηση σε όλα τα επίπεδα: σε πολιτικό, σε κοινωνικό, σε επιχειρησιακό. Σε κάθε περίπτωση, η διεθνής κοινότητα οφείλει να εμπεδώσει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών γιατί αποτελεί την πλέον βασική προϋπόθεση για να διατηρήσουμε τον δημοκρατικό τρόπο ζωής.

– Οι τελευταίες επιτυχίες της ΕΛ.ΑΣ. (τρομοκρατία, κοινό έγκλημα), της οποίας έχετε την πολιτική εποπτεία, πιστεύετε ότι θα παίξουν ρόλο όσον αφορά στην κρίση των πολιτών όταν θα φτάσουν μπροστά στην κάλπη; Ανεξάρτητα από κάθε συγκυρία, το κράτος  πρέπει και να λειτουργεί και να επιτελεί το καθήκον του. Αλλωστε, τελείως διαφορετικό είναι το καθήκον του κράτους και τελείως διαφορετικό το καθήκον του πολίτη. Ας μην τα μπλέκουμε αυτά τα δύο. Ο πολίτης στις 25 Ιανουαρίου θα επιλέξει το αύριο που επιθυμεί να έχει και να ζήσει. Η ΕΛ.ΑΣ. θα συνεχίσει να συλλαμβάνει τρομοκράτες και εγκληματίες.

– Παρά τις επιτυχίες, οι πολίτες διαμαρτύρονται συχνά για το επίπεδο αστυνόμευσης. Εσείς είστε ικανοποιημένος; Εκείνο που μου κάνει εντύπωση είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ, που δημοσκοπικά όπως λέτε προηγείται, μας κατηγορεί για υπεραστυνόμευση. Από την άλλη, οι πολίτες που του δίνουν το συγκεκριμένο προβάδισμα μάς κατηγορούν για ελλιπή αστυνόμευση. Ως υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη προσπάθησα να βγάλω τους αστυνομικούς στους δρόμους, δίπλα στον πολίτη. Ελυσα το θέμα της ενδοεπικοινωνίας της Αστυνομίας χωρίς να χρεωθεί ο Ελληνας φορολογούμενος ούτε ένα ευρώ. Θέσπισα την επιχείρηση «ΘΗΣΕΑΣ» για τις γειτονιές της Αττικής και επισκέφθηκα τα περισσότερα τμήματα της χώρας σε μια προσπάθεια να ενδυναμωθεί ο Ελληνας αστυνομικός.

– Πώς σχολιάζετε τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ για την Αστυνομία (αφοπλισμός, κατάργηση των δυνάμεων καταστολής κ.ά.); Ειλικρινά, τρομάζω!

– Ο προσωπικός σας απολογισμός ποιος είναι; Γιατί ένας ψηφοφόρος της Α’ Αθήνας να ψηφίσει Βασίλη Κικίλια; Προσπαθώ να φέρω ένα νέο ύφος στον λόγο και ένα νέο ήθος στην πολιτική δράση. Είμαι οπαδός της ανάπτυξης πολιτικών διαχείρισης των προβλημάτων της κοινωνίας και όχι οπαδός της διαχείρισης της πολιτικής. Δεν με εκφράζει το παρωχημένο μοντέλο ενός ξύλινου λόγου. Καίγομαι ολόκληρος για μια Ελλάδα σύγχρονη, αποτελεσματική, σταθερή, δημοκρατική, που σέβεται και προστατεύει τον πολίτη της. Για μια Ελλάδα που δεν τσιμπάει στα λόγια που χαϊδεύουν τα αυτιά της, που δεν έχει ανάγκη από παυσίπονα και λόγια εμψύχωσης, για μια Ελλάδα που θα βαδίζει σταθερά στην πραγματικότητα του αύριο. Μια Ελλάδα που δεν είναι δικιά μου και δικιά σου, αλλά Ελλάδα όλων μας.

protothema.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.