Ειδησεογραφικό site

ΚΕΠΕ: Σταθεροποιείται η ελληνική οικονομία-Το 2014 αρχίζει η περίοδος ανάκαμψης

41

Σε φάση σταθεροποίησης βρίσκεται η ελληνική οικονομία, η οποία αναμένεται να μεταβεί φέτος από την εξαετή περίοδο ύφεσης σε περίοδο ανάκαμψης, σύμφωνα με το ΚΕΠΕ.

«Το 2014, σύμφωνα με την πλειονότητα των προβλέψεων των διεθνών και εγχώριων οργανισμών, στις οποίες συγκαταλέγονται και οι πλέον πρόσφατες προβλέψεις του ΚΕΠΕ, θα αποτελέσει το έτος μετάβασης από την εξαετή περίοδο ύφεσης, στην οποία εισήλθε η ελληνική οικονομία το 2008, σε περίοδο οικονομικής ανάκαμψης», αναφέρεται στο νέο τεύχος της έκδοσης του ΚΕΠΕ με τίτλο «Ελληνική Οικονομία».

Σύμφωνα με το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, οι εν λόγω προβλέψεις αποτελούν μια σαφή ένδειξη ότι έχει πλέον συντελεστεί η πρώτη φάση προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, η οποία και φαίνεται να διανύει ήδη περίοδο σταθεροποίησης.

Επισημαίνεται, ωστόσο, πως τα στοιχεία αυτά δεν αποτελούν από μόνα τους εγγύηση για την εξασφάλιση διαχρονικά σταθερών και υψηλών θετικών ρυθμών ανάπτυξης του ΑΕΠ και δεν διασφαλίζουν τη μακροχρόνια διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Αναγκαία και ουσιώδης για τη διαχρονική εξασφάλιση μιας διατηρήσιμης ανάπτυξης και τη διαφύλαξη της δημοσιονομικής ισορροπίας κρίνεται, σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, η συμβολή της οικονομικής πολιτικής, τόσο σε κλαδικό επίπεδο, μέσω της στήριξης των νευραλγικών τομέων της ελληνικής οικονομίας και της ενίσχυσης εκείνων των κλάδων που χαρακτηρίζονται από σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης, όσο και σε επίπεδο επιβολής δημοσιονομικών κανόνων και εδραίωσης δημοσιονομικών θεσμών.

Στην ανάλυση αναφέρεται επίσης ότι τα μακροοικονομικά δεδομένα και οι βασικοί προπορευόμενοι δείκτες (leading indicators) αντανακλούν τη σταθεροποίηση και τη σταδιακή βελτίωση των συνθηκών στην ελληνική οικονομία. «Αρχικά, ο στόχος για σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών φαίνεται να επιτυγχάνεται και για το 2014. Η χώρα μας έχει επιστρέψει στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, ανακτώντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών, το δημόσιο χρέος παρουσιάζει σταθεροποίηση και η ανεργία φαίνεται, αν και σταδιακά, να αποκλιμακώνεται», τονίζει το ΚΕΠΕ.

Σημειώνει δε πως βασικές προκλήσεις αποτελούν οι πολιτικές διαφωνίες, κυρίως όσον αφορά θέματα μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών, τα αποτελέσματα των stress-tests για τις ελληνικές τράπεζες και τα «κόκκινα δάνεια».

Τα σχόλια είναι κλειστά.