Ειδησεογραφικό site

ΚΕΠΕ: Ισχυρές ενδείξεις για ανάπτυξη το 2014 – Δεν δικαιολογείται εφησυχασμός

41

 Οι πρώτες εκτιμήσεις για το τρίτο τρίμηνο ενισχύουν σημαντικά τις ενδείξεις για μετάβαση σε καθεστώς ανάπτυξης εντός του 2014, εκτιμά το ΚΕΠΕ, επισημαίνοντας ωστόσο πως δεν δικαιολογείται εφησυχασμός σε κανένα επίπεδο.

Επικαλούμενο τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών αναφέρει στη μηνιαία έκθεσή του πως η προβλεπόμενη έξοδος της οικονομίας από τη μακροχρόνια και βαθιά ύφεση το 2014 φαίνεται πλέον να επιβεβαιώνεται από τα μακροοικονομικά δεδομένα.

Όπως σημειώνει, το δεύτερο τρίμηνο του 2014 αποτελεί το πρώτο τρίμηνο κατά το οποίο καταγράφηκε θετικός ρυθμός μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ της χώρας, ως προς το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, μετά από μια περίοδο συνεχόμενων – με μια μοναδική εξαίρεση – αρνητικών ποσοστιαίων μεταβολών για 24 τρίμηνα.

Οι πρώτες εκτιμήσεις για το τρίτο τρίμηνο του έτους ενισχύουν σημαντικά τις ενδείξεις για μετάβαση σε καθεστώς ανάπτυξης εντός του 2014, αναφέρει το ΚΕΠΕ, προσθέτοντας πως οι ευνοϊκές αυτές εξελίξεις στα δεδομένα για το ΑΕΠ της χώρας συνοδεύονται από ένα επίσης ιδιαίτερα ενθαρρυντικό στοιχείο σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, το οποίο αφορά στην καταγραφόμενη, έστω και μικρή, συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση της ανεργίας.

Εντούτοις, το ΚΕΠΕ τονίζει ότι «οι προαναφερόμενες πρώτες θετικές ενδείξεις δεν δικαιολογούν εφησυχασμό σε κανένα επίπεδο, δεδομένου ότι η οικονομική συγκυρία παραμένει εύθραυστη και η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με καίρια διαρθρωτικά και αναπτυξιακά ζητήματα που απαιτούν στοχευμένες και εξειδικευμένες λύσεις και δράσεις».

Σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, τις πρώτες θέσεις στον κατάλογο των θεμάτων που χρήζουν άμεσης και δυναμικής αντιμετώπισης καταλαμβάνουν το υπερβολικά υψηλό ποσοστό ανεργίας στη χώρα, η έλλειψη ρευστότητας και οι σημαντικές δυσχέρειες αναφορικά τόσο με την παροχή όσο και το κόστος χρηματοδότησης στην οικονομία, καθώς και η αποτελεσματική αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Ελλάδας.

Διαβάστε ακόμα στο tokarfi.gr: «Όχι» από τις τράπεζες στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας – Δεν είναι λύση για τα «κόκκινα» δάνεια

Τα σχόλια είναι κλειστά.